12 October, 2019

Brighton Bathing Boxes, Shrine of Rememberance, Cook's Cottage..

Dalam post ni, 
Naa nak share apa tempat tempat-tempat menarik 
kitorang pergi untuk 1st day in Melbourne!


When you're in Melbourne..
antara tempat WAJIB pergi adalah
Brighton Bathing Boxes

Apa yang terkenal dekat Brighton Beach ni?

Sepanjang pantai ni, 
ada lebih 80 buah bathing boxes yang digunakan untuk salin baju after mandi manda kat pantai and lepak-lepak sunbathing during summer.
Setiap kotak ni ada macam-macam nilai harganya, and based on our tour guide.. latest price for 1 box is 100,000AUD.
What makes it unique, adalah colorful designs pada setiap bathing boxes tu.

So bila nampak dari jauh mmg sangat cantikk!
Memang Instagram-Worthy Spot ;)

This is the best hubby can take a picture of me here ;P

Asyik tak ready to pose, sebab angin kuat giler, tangan rasa nak beku, and tudung baju semua terbang melayang :(

Ni dah kenapa, awkward pose! Cuba nak pose ala-ala romantic dlm gambar, tapi dua-dua jadi keras kejung jer! huwaaa....

Gambar ni pulak blurr...

So, apa yang Naa boleh share lesson learned here..
always be ready with reference. Terus ada gambar contoh orang posing kat sini, save it in your phone..so u can just copy their poses with the Bathing Boxes.

And, masa Naa kat sini..memang winter lagi. 
Cuaca agak gloomy, very bad lighting. 
If dengan phone mmg semua gelap gambar. 
Yang terang giler, bila pakai DSLR camera. 
But, when you're using DSLR, bukan semua orang boleh handle the camera to take a nice picture of you. 

Pastu, Naa tak banyak masa kat sini..terkejar kejar nak ambil gambar lagi, video lagi. Sekejap posing sorang, sekejap posing dengan hubby, and sekejap dengan group pulak. 
So not enough time!!!! 







Habis masa yang sangat singkat kat sini,
kitorang terus pergi Lunch dulu at Indian Restaurant in Melbourne CBD. Nama kedainya, Curry Vault.


Indian food ni, Naa sendiri tak berapa gemar sangat.
Tapi tengok tempat, ada yang pernah Naa makan kat Paris dulu sedap giler! Sampai now still ingat ;P

Tapi, makan Free..and this is not cheap, so tetap syukur dapat makan ni. Thank you SHOM !

Habis makan,
terus semua keluar ambil angin sejuk sambil posing lagi..






Ok, dah la...
banyak pulak nanti gambar posing tengah jalan, tepi jalan, dekat post box la, semua pun ada. Inilah kerja kitorang bila travel beramai-ramai and pantang ada masa menungu bas..laju jer semua posing macam-macam setiap sudut!


NEXT destination yang WAJIB PERGI,
Shrine of Remembrance


Tempat ni sebenarnya War Memorial.
Dibina untuk memperingati pejuang-pejuang yang terkorban semasa perang.

Bila sampai sini, and ambil gambar..
terasa macam dekat Greece pulak.
Memang cantik and another Instagram-Worthy Spot!








This is my favorite! Tak banyak choices of pictures from DSLR..sebab mostly ambil pakai iphone jer.

*and we don't have so much time to do the editing, mana yang low light..Naa redha jerr


From Shrine of Remembrance,
kitorang di bawa ke Fitzroy Garden untuk visit 
Cook's Cottage!

This is the oldest building in Australia.
It was built in 1755, by Captain Cook's parents
and originally built in Yorkshire, England.
Then in 1934,it was relocated to Fitzroy Garden.
It was shipped in barrel brick by brick to Austalia.

If you got the chance to visit Cook's Cottage,
korang boleh masuk ke rumah tu tau, and you can even rent special costume if you want untuk bergambar kat situ.
Baju dia ala-ala zaman orang putih dulu-dulu pakai ;) hehe


while waiting for the others yang tunggu turn masuk Cook's Cottage dengan costume bagai, kitorang shoot for video!

On the way back to the bus,
pusing Fitzroy Garden sambil ambil mood nak romantik sket lerr..


bila tengok gambar ni, ada rasa macam rupa mak ayah datang visit anak yang belajar oversea ;P boleh tak?



..because of you Premium Beautiful, I got the chance to travel around the world for FREE!

After visiting Cook's Cottage,
badan dah penat giler... almost 24 hours travelling. 
*mandi pun tak :P
So, apa yang terbayang is katil kat hotel and bathroom.

Kalini, SHOM tempatkan kitorang at 
Clarion Suites Gateway Hotel.


It is a nice hotel, 
dengan city view and sebelah Yarra River.
Malam-malam kira kitorang boleh jalan kaki jer la pergi kedai-kedai nearby that area.
And everyday, we had our breakfast buffet dekat hotel :)

Gambar dalam bilik, ini jer Naa ada.
But, kitorang share banyak dlm video..so check out my youtube video down below ok!


After rest sekejap, terus laju-laju mandi..
then kitorang bersiap for our dinner outside.

We had Black Pepper Chicken + Fries + Mushroom Soup!
Sedap gilerrr, and it is HALAL.



makan fries berjemaah pun bukan main beria!
nampak sangat kebulur kan ;D



After the dinner,
we went out pusing kedai..cari perfume dekat Chemist.
Ramai yang share, pasal ubat-ubat, vitamins, supplements and perfumes are quite cheap dekat sini. 

So, kitorang pun try our luck laa, 
sambil jalan-jalan malam pusing city.
Dengan cuaca sejuk tak payah cakap la kan,
tapi kentalkan diri and kuatkan kaki melangkah.

Sampai jer semula hotel, terus pengsan!

So, setakat tu cerita Naa for Melbourne Day 1.
Later Naa sambung lagi for Day 2,3 and 4

Do enjoy the video here..




If you missed my previous blog post, 
and videocerita perjalanan from KL to Melbourne..
jangan lupa baca and tengok my video tau,
click this link >>here<<

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...