12 February, 2016

Sambut Gong Xi Fa Cai di Kelate!

Rasanya masih belum terlambat, 
Naa and Ashraf would like to wish Happy Chinese New Year to our Chinese friends and family. 
Kami berdua ni sebenarnya ada chinese blood juga, tapi dah generasi keberapa pun tak sure. Hehe. 

May this Monkey Year brings us prosperity and happiness. 
Gong Xi Fa Cai!!!




Sempena CNY Holiday, kami sekeluarga ambil peluang Kelik Kelate. Dah lebih setengah tahun tak balik rasanya. 

Sambil bercuti, aktiviti borak business pun berjalan sepanjang di sana. Alhamdulillah,  sama-sama kongsi manfaat dan peluang tambah pendapatan sek-sek kelate kito. 
InshaaAllah, from time to time Naa akan lebih kerap lagi kelik kelate untuk kongsi peluang nego. Jadi, kepada yang berminat nak belajar, nak bual-bual dulu sambil minum air, jangan malu hello hello Naa deh! 



Ok, takmau cerita panjang hal business kat sini. Naa nak kongsikan gambar-gambar kami anak beranak kelik kelate baru-baru ni... 

Aktiviti hari pertama di Kelate, 
mommy and daddy dating berdua dulu. Di kelate, bila waktu malam, kita ronda check kawasan di Night Market, Wakaf Che Yeh! 

Oghe kelate kato, ado serbo mokniko! Hahhaha! Maksudnya... "Macam-macam ada". 


Sebenarnya, berjalan takde tujuan pun. Just looking for cool and fun stuff.  So, terjumpa la satu boat or should i call Kapal Api! 



Mainan yang dibuat dari tin minuman rasanya. Design yang dibuat menggunakan konsep asas fizik, dan engineering. Video kapal bergerak atas dulang berisi air ada Naa share di Instagram @naakamaruddin kalau nak tengok. 



Ini gambar Danial and Danish pulak main kat rumah umitok dengan Daddy. 


Selain Wakaf Che Yeh, apa yang menarik kalau nak shopping local products, boleh singgah ke Bazar Tok Guru. 
Kalau nak cari telekung, tudung dan batik, semuanya ada kat Bazar ni. Waktu kitorang ke sana, parking pun mudah. Orang tak ramai sangat, since semua sibuk kenduri kendara agaknya cuti raya cina. 

*credit to google, for the picture above 

Dalam banyak-banyak benda, Naa tertarik dengan new collection and colors for batik sarong kelantan. 




Yeayy to my new batik sarong collection! 


Selesai membeli barang kiriman family di KL, kitorang terus lajak ke arah Pantai Cahaya Bulan, PCB. 

Sebelum tu, beli Lokcing dulu! Lokcing ni, satay ikan yang dibakar and makan dengan kuah pedas manis. 
Danish makan biskut warna-warni jer cukup.



Hajat awalnya, nak minum Teh Tarik Madu Pokmat. Sampai jer kat kedai dia, punyalah penuh orang, and sampai pekerja dia bagitahu, kalau nak tunggu abang kena tunggu lagi 1 jam, kesian dekat abang. So, kami terus ke Pantai. Cari makan and minum kat sana, lagi syok ;) 


Daddy and Danish, tengah pilih apa nak makan. 



Semua jenis seafood celup tepung ada. 




Ini pula, magie telur sotong..yumss!! 



Dapat pulak air gelas besar ni, memang sangat enak, nyaman and refreshing. Sambil makan, sambil ditiup angin laut.

Inilah dia Green tea buih dan teh ais madu! 


Kalau dating berdua, bermanja berdua. Tapi kitorang dah ada anak ni, daddy la bermanja dengan Danish ;P



Habis makan, ambil angin sambil jalan kat tepi pantai. Semua pantai yang dulu-dulu boleh mandi dah tak ada kat sini. Semua dah jadi tembok batu, dan ombak sangat kuat. Bila berjalan, angin sangat sejuk and tempias air ombak boleh rasa kat muka. Feeling ala-ala kat oversea pun ada. Hahaha, padahal kat kelate jer..



Hubby said, gambar ni punya view nampak macam kat pantai belah Arab pun ya. 


Danish's expression is priceless! 
He was so excited, asik cakap "air..air.." 



On the way back, Danish dah merengek takmau balik.Nak ajak main pulak..
Next time, kita datang lagi ok adik. Ajak abang yang taknak ikut kita tu. Huhu. 

Selain shopping, memang acara wajib di Kelate ialah jale-jale cari make! 
On the way ke Kota Bharu, dari arah Machang..ada satu  kedai nasi kerabu yang famous dekat Ketereh. So, kitorang try berjaya singgah makan di Warung Su Nasi Kerabu. You all boleh cari kat waze jer kalau nak cuba nanti. 

Kami makan, nasi kerabu tumis + daging bakar + telur masin + solok lada. 


Memang betul sangat, Nasi Kerabu tumis ni sangat sedap! Sampai hubby tambah lagi sepinggan. 

Kalau sebelah malam pula, Naa just keluar makan area dekat Tanah Merah. 

Ada colek perut..dan ada juga kedai nasi lemak ayam puyuh special. 



Semua pun sedap! 
Inilah bahayanya kalau kelik kelate. 
Asik makan-makan jer. Nasib baiklah mineral coffee and garlic tablet Naa bawa kemana-mana. Jadi perut tak mudah meragam, and senang proses untuk detox. Premium Beautiful corset memang sah-sah wajib pakai juga. If not, makan lagi tak terkawal. 

Ok, sampai sini sahaja cerita kelik kelate kali ini. 
InshaaAllah, kami kelik lagi! 


" Walau sejauh mana kaki melangkah, jangan pernah lupa asal-usul.
Walau setinggi mana terbang di langit, jangan pernah lupa bumi dipijak. "

- Naa Kamaruddin, anok kelate - 

04 February, 2016

Cuti-Cuti Port Dickson, Danial & Danish

port dickson- naa kamaruddin

Ini cerita sambungan dari my previous post, 

On the same weekend, hubby dan anak-anak ikut Naa sama-sama ke Port Dickson. So, sementara tunggu habis conference, 3 of them checked in at Avilion Admiral Cove. Alhamdulillah, berjaya daddy jaga 2 orang heronya seorang. Cuma, bersepah hotel room tak payah cakap la kan. Luckily, the room was spacious. 

If you read my previous post, 3 of them ada menyelit tidur kat Lexis juga 1 night, untuk teman mommy. Abang danial sempat mandi inside jacuzzi lagi sorang-sorang. Adik danish takmau layan, sebab sampai jer sana, badan kurang sihat. 

Ok, let's jump to hari selepas Mommy habis conference..

First activity selepas conference..tidur kepenatan! Hahaha.. 


Petang sikit, barulah keluar jalan-jalan..


Activity anak-anak bila tidur hotel, of course nak mandi swimming pool juga la kan. Nasiblah ada daddy boleh layan. 


Malam tu pulak sebabkan Naa pun still kepenatan we decided to order Pizza. Cepat, mudah and lagi relax makan dekat room..


Si adik ni, makan agak payah. Yang dia nak susu, susu, susu jer. So, adik lebih kepada main. Dekat hotel room tu penuh bersepah dinosaurs everywhere.. 


After a good night sleep, early morning we went for breakfast together. 


Paling orang suka tengok is Danial, dari dia kecil. Why? Sebab pandai makan and makan banyak. 


From picture above, ada seorang old chinese grandpa from China. Dia suka sangat tengok Danial, asik perhatikan jer and he came to us and told us..
" i watch him eat. Very clever! "
"2 boys you have? Very happy! Girl?" 
Haha, and I said, soon InShaaAllah ;)

Dia macam suka sangat tengok , terpegun ke apa tak sure. Tapi dari kecil Danial memang ramai peminat kalau pergi mana-mana. He has his own charm orang kata. Before balik, old grandpa asked to take a photo of our family. So, kitorang layan ajer la kan. :)

After the breakfast, the boys decided to swim again. So, mommy layan perasaan tengok sea view.. 







Dah puas mandi pool, it's time to go home after 2 night stay.
We decided to go jalan-jalan tepi pantai and eat ice cream.
Cuaca sangat panas waktu tu, cuma nasib baik berangin.



Dah sampai tepi pantai, of course the kids geram jer nak main air laut. But, it was too hot. 





That's the end of our short weekend getaway.
Nanti, next time kita datang overnight dekat hotel yang betul-betul depan pantai yang boleh mandi ok boys ;)

Goodbye PD!

01 February, 2016

Hai-O TOP Managers Conference, Grand Lexis PD.

It was a great kick start for the year with CDM Conference 2016.
All company's Top Managers gathered around attending forums, discussing updates and strategies for the whole new year.

Soon as I arrived on 1st day, 
terus checked in, left my luggage at Lexis Hotel. Then, hotel buggy sent me to Grand Lexis Ballroom, where the Conference was held.

Ini muka ceria tak sabar nak ber'conference'. 


A Selfie for my OOTD is a must, especially bila jumpa cermin besar ;)


And here's our group picture, from Day 1.
Siapa rajin, sila zoom and find me!



We received so many good news and updates. 2015 was a good year for all of us.
 The Sales has gone up tremendously since May 2015, despite of  price increase. Company's total profit reached RM200 Millions. Alhamdulillah, rezeki lebih bagi kami semua usahawan-usahawan Sahajidah Hai-O Marketing. 

 As we all know and aware, we are dealing with kegawatan ekonomi dan nilai mata wang Malaysia jatuh teruk.
Ramai orang diberhentikan kerja, ada yang gaji tak berbayar, and most of big MNC companies asik fokus untuk cut cost. Ada juga company besar yang terus tutup operation di sini. 

Berbeza situasi dengan our company,
instead of minimizing the budget, they increase the budget for this year. Total of RM23 Million akan dibelanjakan khas untuk untuk upgrade infrastructures, offices, branding and marketing dalam tahun 2016 ini. Paling menarik juga, ada peruntukan khas untuk  biasiswa pelajar cemerlang for anak-anak usahawan. So, it's a big woww for me, good job and thank you SAHAJIDAH Hai-O. 

Selain updates, they also announced our new incentive trip for this year. Beijing, it is! :)

Then, acara kemuncak on first day, paling seronok, the company gave out cheques for 2% extra bonus to the qualified CDMs. Daripada 250 CDM yang hadir, hanya 50 orang sahaja yang layak menerima extra bonus ini and Naa salah seorang yang menerima cheque. Alhamdulillah for the rezeki tambahan! Yeay!



So altogether I got like 69% bonus from the company. Don't think ada company lain yang reward para managers setinggi ni. Free trips 2 ke 3 kali setahun, car fund, residual bonus, sales bonus up to 69% and cash rebate untuk kebanyakan produk. I like! Mana lagi nak cari business yang rewarding macam ni .

**khusus kepada wanita-wanita out there, yang tak sure how to start a business. Ataupun takut nak mula berbusiness. Whatsapp Naa for advice or even nak borak pon boleh :)

Back to agenda on first day, after tea break, semua balik berehat di water chalet masing-masing. 

For me yang first time jejak kaki kat Lexis Water Chalet ni, memang excited and jakun kejap. Dari dulu nak pergi asik tak jadi, so now sampai juga kat sini. My 1 night stay ditaja oleh company.


Sambil rest, layan Mineral Coffee and tengok sunset. So relaxing.. Next time, must repeat and stay longer with my family pula.


Dah habis minum, terus bersiap-siap for the Dinner, with Arabian Night theme. Ini hasil last minute mix and match for my  outfit..



Together with dear friends.
 Kami bertiga pakai hitam, and lipstick color yang sama. Sehati sejiwa, hehe. 



This one with our CEO, Mr Tan Kai Hee. 


Me, and the magic lamp! 
My mr aladdin takde..sibuk menjaga anak-anak :p 


That night, 
everyone memang sangat sporting and happening. Ramai yang beria-ria sewa costume cantik-cantik ok! 
Tengok jer yang kat belakang kitorang bertiga ni..


Kitorang antara yang simple malam tu. But I voted for superheroes theme, so sebab tu tak beria sangat la cari tema arabian night, haha. Naa , husband and our 2 heroes memang big fan of marvel's superheroes. 

Acara kemuncak sebenarnya waktu nak pilih pemenang best dress. All top 10 dipaksa berlakon, nyanyi and macam-macam. But all cdms memang hebat lah. Semua berbakat besar ni, bukan hanya pandai berniaga. Semua memang enjoy sangat the shows and performances sampai tak boleh berhenti gelak. 


Tengah malam, after the dinner was over, here came my 3 heroes datang teman mommy tidur. Awww, so sweet.. 
thank u bee! 


As early as 7am on second day, 
terpacaklah we all for morning exercise! 
Kitorang cdm-cdm yang sangat punctual, menepati masa. Awal lagi dah get ready for ZUMBA! 
Matahari pun belum keluar lagi ni.



Selepas zumba, acara sukan sebenar yang sampai keluar peluh jantan ialah tarik tali! Ni lah kali pertama, dan harap-harap terakhir. Lepas sehari, sakit pinggang dan sakit segala urat saraf tauuu! 



Nasib baiklah my team menang.
 Tak sia-sia tarik sekuat hati, dan tenaga. 

Happy faces of true winners! 



Bila turn lelaki, kami pulak jadi tukang sorak ;)
Macam-macam gaya ada, sampai terduduk, sampai cramp, sampai pasak kaki ke dalam pasir pun ada. Almaklum, semua cdm-cdm memang fighters. Pantang mengalah! Apa yang penting, semangat berpasukan, teamwork dari aktiviti ni yang kita nak. 
From this activity juga dapat merapatkan ukhuwah sesama leaders. 


Selesai acara outdoor and breakfast, dengan kepenatan  masih terasa, terpaksa balik bilik untuk bersiap for another session at Ballroom. 

Anak-anak and daddy relax jer kat chalet, derang bangun pun lewat and tak mandi-mandi lagi.


After dah bersiap, sempat lagi pose with Danial and Danish. Semua dah siap mandi and wangi! 



On our way to Ballroom at Grand Lexis. We all memang malas nak berjalan dah, sanggup tunggu buggy walaupun lama. Kaki pun dah lenguh kan..



For the last session, we had Great Minds Forum.
Panel-panel yang cukup berpengalaman dalam business ini, more than 10 years dan sehinggalah yang seusia dengan company pun ada.

It was a great forum, lots of ideas, tips and views they shared with all of us. Semakin jelas untuk sama-sama kami jayakan projek 2016 bersama kumpulan masing-masing, bermula dengan Projek 1000 Tiket ke Beijing. 


Thank you so much to SHOM, for organizing this conference. 

InshaaAllah, we will gather again for Majlis Hari Raya nanti, and of course tak sabar nak collect my next cheque! 
;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...