15 September, 2014

10 Tip Amalan untuk Ibu-Ibu - Prof Muhaya

Untuk para ibu-ibu tersayang..kita semua cukup bertuah kerana diberi peluang untuk jadi seorang ibu. This is one of the greatest gift from ALLAH..Alhamdulillah. 

Cuma kadang-kadang kita lupa, terleka dan tidak tahu cara yang sebetulnya untuk membesar dan mendidik anak-anak yang kita sayangi. 
Let's do our best from now on and keep reminding each other to be a better mom for our kids InshaAllah 



To all lovely moms to be, new moms and all moms..
JOM sama-sama amalkan 10 tip ini dan terutama sekali tip yg no 6 tu :) 

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.

2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan ( ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya ) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.

5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimana Kita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita.Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam dramapun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]

9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

via : Prof. Dr. Muhaya
Silakan SHARE untuk manfaat kita bersama.. Inshaa Allah

29 August, 2014

MERDEKA di KELATE dan PENANG!

This weekend Naa and hubby akan berada di Kelantan, SABTU DAN AHAD..
30/8-31/8


Dan di Utara, 
ISNIN DAN SELASA 1/9-2/9


Special kali ini, kami akan berkongsi peluang memulakan business dengan modal yang rendah dan flexible kepada semua yang berminat mencari extra income bulanan. 

Masih ada few slots yang masih free untuk appointments. So,boleh contact Naa melalui SMS/CALL : 

�� 

Jumpa anda di kelate dan penang INSHAALLAH 




26 August, 2014

Kenapa Wanita Perlu Takut?

SALAM and HI to all..
I just want to share some infos from what I read recently. Good things are meant to be shared right? :)



I think, by now most of us WOMEN should be more aware,
betapa banyak penyakit serious yang melibatkan alat sulit wanita or 'Miss V'. 

Bermula from jangkitan pada Miss V ini akan membawa kepada penyakit yang lebih serious melibatkan organ dalaman wanita yang paling berharga iaitu sistem peranakan kita (female reproductive system).

Di situlah kilang dan di situlah tempat kita mengandungkan zuriat for 9 months. So, seharusnya kita lebih mengambil berat tentang kebersihan dan kesihatan diri kita.



Antara masalah biasa yang wanita alami melibatkan Miss V ialah masalah keputihan, gatal-gatal, masalah berbau,  kemerahan dan melecet. Ini semua akibat jangkitan kuman, bakteria, dan kulat.


Pernah tak dengar vaginitis? Secara ringkas, apakah VAGINITIS?

"Vaginitis is an inflammation of the vagina that can result in discharge, itching and pain. The cause is usually a change in the normal balance of vaginal bacteria or an infection. Vaginitis can also result from reduced estrogen levels after menopause.
The most common types of vaginitis are:
  • Bacterial vaginosis, which results from overgrowth of one of several organisms normally present in your vagina
  • Yeast infections, which are usually caused by a naturally occurring fungus called Candida albicans
  • Trichomoniasis, which is caused by a parasite and is commonly transmitted by sexual intercourse
  • Vaginal atrophy (atrophic vaginitis), which results from reduced estrogen levels after menopause"

If you all google masalah berkaitan di atas, rasa tak sanggup nak tengok gambar yang terpampang. Seriauuuu ok! 
So, I chose not to share gambar-gambar yang menggelikan dan meloyakan itu. 

So, just a simple illustration here..apa yang kebanyakan wanita alami yang berkaitan keputihan


Ramai juga wanita yang mengandung, (pregnant ladies)mudah terkena yeast infection akibat fungus yang dikenali candida albicans:

*from what I read: kebanyakan ubat tidak betul-betul berkesan untuk ubati masalah ini. Kita lebih disarankan, cari rawatan alternatif.

Ramai juga yang mengalami masalah kencing kotor atau dipanggil Urinary Tract Infection (UTI).
Sememangnya sangat sakit, tak selesa, suhu badan menigkat dan merisaukan sesiapa sahaja yang mengalaminya.

Bagi wanita selepas bersalin dan wanita berumur pula masalah yang biasa dialami ialah hilang kawalan kencing, atau dipanggil Urinary Incontinence (UI).
Apa yang Naa tahu, one way untuk atasinya ialah dengan melakukan pelvic floor exercise untuk menguatan otot-otot. Kena rajin buat yer :)

But, my concern here ,kadangkala masalah mudah terkencing ini juga boleh berlaku akibat daripada jangkitan.
Secara ringkas boleh baca dan lihat illustration di bawah:



Apa yang merisaukan juga, akibat daripada jangkitan pada Miss V ini ialah bau busuk.


Wanita akan mula rasa malu, hilang keyakinan dan menjadi punca masalah hubungan suami isteri (intimacy problem).


Seeloknya kita perlulah mencari jalan penyelesaian dan menjaga hubungan sebaik mungkin. 


Semua jangkitan-jangkitan tadi atau common problems yang kebanyakan wanita alami di atas ini boleh menjadi lebih teruk dan mengakibatkan komplikasi lebih merbahaya seperti:

- masalah ketidaksuburan (infertility)

-keradangan rahim (PID)


- Cysts atau fibroids


- Cervical Cancer


Laporan Statistik Kanser Malaysia (2002) melaporkan SATU daripada EMPAT wanita yang menopaus dijangka mengalami kanser pangkal rahim yang menjadi pembunuh No.2 dalam kalangan wanita di Malaysia.



And DO YOU KNOW?

Mengikut statistik, sebanyak 83% wanita mengalami jangkitan pada bahagian intim seperti contoh-contoh di atas. 62% punca jangkitan tersebut disebabkan oleh penggunaan tuala wanita yang tidak selamat atau kurang menepati piawaian.




You all boleh study balik sendiri kalau ragu-ragu, tentang kenapa bahayanya PAD yang biasa kita pakai selama ini.
Begitu juga dengan penggunaan tampon. 

Ini antara punca kenapa Pad yang kita pakai selama ini bahaya kepada kesihatan dalaman wanita, iaitu kandungan DIOKSIN!






This is so SCARY!
Selama ini, kita semua tak tahu pun tentang bahayanya pad/pantyliner yang biasanya dibeli dekat  kedai-kedai luar sana.

Ramai yang dah mengalami jangkitan, masalah keputihan yang teruk, kencing kotor, kencing tak lawas, period tak teratur, senggugut, sakit pinggang dan macam-macam lagi.


So, JOM TUKAR! 

Now, kita sudah tahu bahayanya pad/pantyliner biasa ini,
adakah kita masih nak pakai yang sama atau cuba mencari alternatif lain? Tepuk dada, tanya selera masing masing. 

Sebenarnya tuala wanita atau 'pad' dengan fungsi penjagaan kesihatan wanita sudah semakin popular di pasaran sekarang, dan yang terbaru sekali ialah Bio Seleza.

For me, Bio Seleza is the best choice so far.
The one and only brand yang mempunyai ciri-ciri penjagaan kesihatan bersama teknologi Bio Velocity Energy.




Why Bio Seleza?

Ciri-cirinya yang lembut, kering, sangat selesa, breathable, daya serapan yang sangat kuat, dan mampu mencegah kebocoran.

Rekabentuknya sangat nipis tetapi mampu menyerap banyak air. Jadi ia sangat selesa dipakai dan pilihan saiz juga ada 3 ukuran iaitu DAYSAFE, NIGHTSAFE, EXTRALONG.

Ia bukan diperbuat daripada bahan kitar semula, ia dibuat daripada kapas bermutu tinggi dan juga gel yang digunakan di dalam diaper baby, diperakui selamat oleh WHO.

4 FUNGI UTAMA yang ada:



1. Bio Velocity Energy
adalah sejenis tenaga tulin dan semulajadi yang diperolehi terus dari matahari. Aliran tenaga ini menyeimbangkan medan tenaga biologi seluruh badan. 
- anti batkteria
-aktifkan sel-sel dan tingkatkan metabolisme
-tingkatkan sistem pertahanan badan
-bekalkan lebih banyak oksigen yang aktif

2. F.I.R
melancarkan pengaliran darah dan meningkatkan metabolisme
- atasi masalah senggugut teruk
-mudahkan pengeluaran darah kotor

3. Ion Negatif
-membunuh kuman/bakteria pada organ intim wanita
-mengatasi masalah bau
-menyeimbangkan hormon

4. Nano Silver
-membasmi kuman 99.99%
-singkir bau
-menyekat pertumbuhan bakteria


Antara soalan yang ramai bertanya, adakah bio seleza sama seperti pad herba? Ada rasa mint, berangin bila pakai ke? Ada bau ke? 
Jawapannya, TIDAK. Ini bukan pad herba, tidak berangin dan tidak berbau.

Walaupun baru dikeluarkan, ramai yang dah cuba and fully satisfied. Alhamdulillah, banyak testimonial juga terkumpul.
Naa kongsikan 2 testimonial dahulu, seperti di bawah:







Ok, rasanya cukup perkongsian yang dah agak panjang kat sini. If you want to know more about Bio Seleza, do contact me at +60122844960 
WITH PROMOTION PRICE, YOU CAN SAVE MORE!

Thank you for reading :)

*I'm also looking for new agents for this product now.
Free product training and Business Coaching will be provided. 



22 August, 2014

Raya 2013 Kami Bertiga, Raya 2014 Kami Berempat

Sebelum SYAWAL berlalu, 
sempat lagi rasanya nak ucapkan kepada semua yang setia membaca blog NaaKamaruddin..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
&
Maaf Zahir Batin
Naa dan keluarga mohon maaf diatas semua salah dan silap kami, jika ada terkasar bahasa atau ada menyinggung perasaan sesiapa selama ini.


Naa nak share juga kat sini, few pictures taken on 1st Syawal.
Tahun ini, giliran beraya di Ampang dahulu
dan KAMI BERAYA BEREMPAT, Alhamdulillah :)


Inilah hasil bergambar tahun ini.
Sebenarnya, waktu berdua paling mudah nak bergambar, bila bertiga susah sikit, dan bila berempat..quite impossible untuk dapat perfect family photo :')
Masa ni, adik dah menangis, Abang Danial pulak merajuk nak main camera daddy. Adoiii, pening mommy ok!


Kat atas ni, 
boleh tengok muka Danial yang merajuk and boleh lalu lalang depan camera.

For Danish Yusuf, inilah Raya pertama.
He's wearing baju melayu romper. Mudah and practical for baby.


Daddy Ashraf Naserudin and Abang Danial's Baju Melayu memang tempah awal-awal lagi tahun ni. My modern kurung pun tempah sekali and apa yang special, it is "Breastfeeding/Nursing Friendly". Ada hidden zip,untuk mudahkan kaum ibu-ibu menyusu ni, hehe.



Kami berempat bersama Maktok.


Together with Along's family..


Maktok dan cucu-cucunya..now dah ada 6 orang.
Kalau semua berkumpul memang kecoh satu rumah. Kalau bergaduh, lagilah kecoh bunyinya. But, all of them memang rapat sebab selalu jumpa.


Last one, 
kami semua bersama Makteh and Ayin!



Dah selesai bersalaman raya, bergambar, kami semua ke kubur untuk ziarah arwah Papa. We miss you a lot Papa. Semoga Papa sentiasa tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman InshaAllah, amin.
*AL-FATIHAH*


Untuk Hari Raya seterusnya, 
kami balik ke Kelantan. Triple celebration untuk tahun ini:
Hari Raya + 5th wedding Anniversary + my birthday
all at once!
Alhamdulillah, 
kali ini dapat celebrate dengan keluarga di Kelantan.


I will update more pictures from Kelantan in my next post.
:)

26 July, 2014

Do You Know? Anticlockwise is the Realclockwise

Sedar atau tidak, apa yang wujud secara semulajadi di sekeliling kita bergerak mengikut pusingan 'anticlockwise'. 

Anticlockwise yang kita ketahui selama ini adalah clockwise yang sebenar? 
Yes, back to fitrah. Kejadian alam semesta semuanya berpusing mengikut 'arah lawan jam' atau 'anticlockwise' .



Kita tengok pula pada arah pusingan di sekeliling kaabah atau pergerakan TAWAF..ia juga mengikut 'anticlockwise' 


Dari gambarajah di atas, sebelum ini kita semua belajar tentang aliran tenaga elektrik dan medan elektromagnetik. 
I was an EE student, inilah konsep asas yang tak boleh tinggal. 


Naa dari dulu memang suka baca facts yang macam ni.
I find them interesting dan menimbulkan rasa ingin tahu lagi.

Dari apa yang kami baca lagi;

" Sistem mekanikal moden yang mula-mula dicipta dan masih digunakan sehingga hari ini adalah hasil ciptaan orang Islam. Badi'al-zaman atau dikenali sebagai Al-Jazari ada;ah seorang ahli matematik, jurutera mekanikal, pelukis dan seorang ilmuan tersohor yang hidup pada tahun 1136-1208 Masihi.
Beliau dilahirkan di Turki dan pernah berkhidmat dengan Salahuddin Alayubi. Hasil kerjanya yang paling terkenal adalah sebuah jam automatik berupa seekor gajah yang menggunakan sistem gear dan Shaft.
Sekitar tahun 1200, Al-Jazari merekacipta jam yang putarannya adalah secara Tawaf (pergerakan dari kanan ke kiri) seiring dengan fitrah alam seperti putaran angin, matahari dan bumi.
Fakta sains juga membuktikan keseluruhan pergerakan semulajadi bergerak secara Tawaf.
Kejatuhan dan kemerosotan empayar Islam telah membuatkan sejarah putih ini dihitamkan secara halus sejak 200 tahun dahulu. Maka, jam putaran tawaf di istilahkan sebagai anticlockwise. Eksploitasi ini adalah bertujuan supaya umat Islam akan melupakan Baitullah, yang sinonim dengan pergerakan tawaf.

Dr, Ellen Langer pula telah memenangi anugerah untuk jam merawat jantung yang telah mengaitkan kebaikan jam pusaran tawaf dan rawatan jantung dengan perjalanan darah manusia.Individu yang memakai jam tawaf akan membantu mengawal rentak jantung dan mengharmonikan sistem kelenjar.

Dari perspektif metafizik, jam tawaf membantu penyerapan tenaga dan gelombang positif dari alam sekeliling secara semulajadi. "

My husband pula terjumpa dengan satu keluaran jam tawaf yang dijual online. 
Both of us memang tertarik sangat, cuma the first version yang yang kami jumpa, design agak kebudak-budakan for us. Colorful and made from plastic mostly, seperti yang dipakai oleh Ustaz Don Daniyal ini..


Prof Muhaya pun antara pemakai Jam Tawaf.. 



It's not about the look, or the design, but seriously kami tertarik dengan kelebihan jam tawaf. Ramai yang berkata ia bagus untuk mengembalikan aura positif pada pemakai juga. 

WHY DO WE NEED JAM TAWAF? 
Boleh cuba baca some infos in a simplified version here.. 




Kenapa Naa mencari juga jam ini kerana selepas bersalin anak kedua, I felt week dan kurang bersemangat. Then, ternampak Instagram update from Natasha Hudson yang baru memakai jam tawaf, Pink Color! Terus hati berkenan and I ordered the same watch as hers ;) 



I bought 1 for hubby too.. Brown color for him




Personally, Naa memang suka sangat jam tawaf ni. I just like the idea of being different too. 
Permulaan pakai, memang kita akan ambil masa untuk baca waktu jam. But somehow itulah cara mengaktifkan penggunaan kedua-dua belah otak kita ;) 

Sebab suka sangat, I bought another color from latest design  yang ada full arabic numbering. Nampak lebih cantik juga, and I chose WHITE!



Semenjak Naa and hubby sendiri mula pakai jam tawaf ni, kami juga berkongsi kebaikan jam ni with our close friends. Bila update di instagram, rupanya ramai juga yang berminat dan mencari di mana hendak dapatkan jam tawaf. 

So, I'm also helping kenalan yang kami jumpa semasa beli pertama kali untuk mempromosikan jam tawaf ini. To those yang beminat, you all boleh google sahaja jam tawaf atau for this specific design Jam QUDS. 
Nak mudah lagi, boleh juga contact Naa untuk dapatkan Jam Tawaf QUDS ini. Boleh beli secara online dan akan dihantar melalui pos laju.


For QUDS design, 
mereka baru mengeluarkan these colors for ladies: 










Untuk lelaki pula ada 3 pilihan design: 
- muka jam hitam, tali kulit hitam
- muka jam putih, tali kulit coklat
- muka jam coklat, tali kulit coklat. 
* gambar sample untuk lelaki tak ada dalam simpanan. So sorry ;P

Kalau berminat dengan brand lain, boleh juga search at google and ada few more choices too ;) pilih ikut selera masing-masing dan range harga pun ada macam-macam.

Occay, itu sahaja sedikit perkongsian ringkas tentang jam tawaf. Good things are meant to be shared.

Walau apapun pilihan jam kita pakai, apa yang lebih penting adalah cara kita menghargai masa itu sendiri. 
Masa lebih bernilai dari emas! 
Emas boleh dibeli, tetapi masa tidak boleh dibeli :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...