18 June, 2019

Cerita Raya Kami di Kelate 2019

#TeamRaya mana u’olls this year?? 

Kami #teamrayakelate 😁 
Ahamdulillah, perjalanan #kelikkelate pun dipermudahkan, only 6 hours+ and masa balik semula ke KL pun lebih kurang 6 hours πŸš—
It’s about choosing the perfect timing to start the journey..driving skill hebat potong memotong, and apa pun, dengan izinNYA jua of course. 
So Syukur sangat..Doa jer sentiasa sebelum dan semasa perjalanan 

Di kesempatan Syawal ni, Naa & Family nak ucapkan Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin kepada semua yang mengenali kamiπŸ™πŸΌ Mohon ampun dan maaf dari hujung rambut sampailah ke hujung kaki. 


Kalini kelik kelate, hubby nya dah malas nak angkut DSLR camera, so all pictures were captured using iphone mommy jer. 
And tripod pulak lupa bawak, so this is the best family picture kitorang boleh dapat hasil low lighting and bantuan my cousin πŸ˜‰ 

Naa nak simpan jugak sini, kenangan Raya 2019 Pictures with families...so that mudah nak cari and tengok balik 


Kenangan pagi raya,
rasa sebak, sayu, happy semua pun ada..apa pun syukur Alhamdulillah, masih diberi kesempatan malam raya untuk solat sunat tasbih, and pagi raya untuk solat sunat raya with Umi πŸ₯° things we did together since Naa kecik-kecik dulu *cuma now, I will never get the chance to do it with Abah together with my little family πŸ˜” but, Allah knows best! Naa terima seadanya, syukur seadanya. 



This year, kitorang ikut umi solat sunat aidilfitri kat Masjid Kampung Kusial, only 15 minutes drive from umi’s house at Tanah Merah.
Kat sinilah, kampung umi..dan kat sinilah jugak Naa dilahirkan rumah arwah MaTok. Kitorang duduk menyewa kat Kusial sampai Naa darjah 2. Awal darjah 2 tu, barulah kitorang 1 family pindah ke rumah Tanah Merah yang sekarang.  





Danish & Daddy dulu posing dekat area depan rumah arwah Matok (*now rumah Ngah)


Abang Danial, as usual laju jer naik kat rumah Ngah, terus cari makan! πŸ˜… Danial & Food tak dapat dipisahkan, sebab tu la badan makin bulatt!


Boleh kata now ni, sekali setahun jer big family dapat berkumpul time Raya. Dulu bapak sedara, mak sedara yang muda, makin bertambah usia. Dulu all my younger cousins yang kecik, now dah besar panjang, dah mula kerja jugak, and ada yang dah ada anak jugak dah. 




Almost complete, 5 adik beradik umi with anak + cucu..lagi 2 families belum sampai time ni. 


Another take, kita wefie lah! Kesian suami i tak masuk gambar pulak nanti πŸ˜‚ 


Perut dah kenyang, sebelum gerak balik..sempat tahun ni kita singgah ke port famous bergambar kat Kg Kusial ni, dekat Guillemard Bridge! Yeayyy!!!! 


Nasib kitorang baik, masa sampai kat sini..mmg takde orang lain yang sampai. So, takde la kena tunggu turn nak bergambar 😚 


Kata umi, zaman dia sekolah dulu..memang inilah jalan nak ke sekolah. And masa Naa dok kat kampung kecik-kecik, bila musim banjir, jalan raya tak boleh lalu, orang kampung akan berjalan ikut jambatan ni, untuk cross sungai kelantan, and pergi ke bandar Tanah Merah, cari bekalan food. 


Mujur ada sorang anak dah besar sikit untuk mintak tolong ambil gambar mommy+daddy ni πŸ₯° 
Nak demand lebih-lebih tak boleh la kan.  After this, nak kena belikan camera untuk Danial practise selalu and asah skill. 


Ni full ootd, kain semua dah komot dah. And kalau ada rasa pelik jer tudung express tu..haa, tudung pinjam from umi namanya🀭 kes lupa bawak tudung bila ke masjid awal pagi. Nak patah balik ambik memang tak lah kan, mahu nyer kena bebel tak bernoktah ngan suami i tu! Ahhaha..jadi Naa redha jer bila kena posing raya dengan tudung express ni! 


Boleh nampak kan, belakang kitorang tu..dekat bridge, dah penuh umat manusia sekampung datang nak bergambar situ πŸ€ͺ nasib baik kitorang cepat few minutes jer tau! And kalau datang sini, nak berjalan kat batu-batu..tak payah mimpi pakai high heels ya akak-akak. Tak sesuai sangat, kang ada yang terpelecok jatuh, and tergeliat terus kaki, jadi tragedi pulak kat situ. 





Last few poses from the boys ❗️


Balik rumah umi, barulah jumpa shawl sendiri..and another round of OOTD 🀣 baju komot dont care dah! 


Kenangan dengan Umi, #teamrayapurple tahun ni 


Kenangan dengan anak-anak dara Along (moklong) 


Hubby with Ayahlong, cikgu bahasa melayu dan usahawan kambing ni! Hehehe..

Eh, tumpang bergambar la lagi sekeping, dua keping kat sini..



Ok, done kat Tanah Merah...
Kitorang terus lajak Raya ke Kemuning, Machang pulok! Rumah arwah TokAyah, yang sekarang dah jadi rumah Abah ☺️ 


Sampai jer rumah Abah, kebetulan family arwah MakYah and family CikAwang pun ada sekali. Terus lah posing for gambar! 


Tengah semangat bercerita pasal Bayblade. AyahLan pun melayan jer anak-anak buah tu πŸ˜‚


Gambar beraya sebelah petang ni, mmg dah tak banyak. Mommy dah kepanasan yang amat! Sebelum balik, sempat singgah ke rumah Moklong (kakak abah yang sulung), tapi gambarnya dah takde. Semua sibuk makan nasik jer time tu 🀭 


Perjalanan balik, mmg jam dah jalan from Machang ke Tanah Merah. Adik dah tertonggeng tidur kepenatan, dan last sekali tertidur atas plastic yang ada Pisang Nangka mentah yang Tokbah bagi mommy πŸ˜‚
Nasiblah takde getah pisang melekat kat baju tu anak oiii!!! 


Nampaknya, sampai sini ajer la cerita 1 Syawal kami anak beranak ❤️ 
Semoga berjumpa lagi 1 Syawal akan datang InShaaAllah..

07 January, 2019

RAHSIA PESONA WANITA



Pesona Wanita dinilai bermula dari 3 aspek paling utama iaitu 

🌹 Kesihatan
🌹 Kebersihan 
🌹 Kecantikan

Ketiga-tiga ni perlu kita ambil perhatian dari awal remaja sehingga lah ke lewat usia.

Tapi, dalam kesibukan seharian zaman serba moden ni..ramai wanita makin mengabaikan penjagaan diri sendiri. 
Bukan sengaja, tapi sebab bila dah kahwin, dah jadi mak-mak..kita akan lebih megutamakan hal suami dan anak-anak. Pada masa yang sama, kita juga keluar bekerja dan sendiri tak ada masa untuk jaga diri sendiri 😒


So, mula dengan tahun baru ni..
jom kita ubah how we treat ourselves ❤️ 
We should love and take care of ourselves better. If tak mula now, lama kelamaan kita juga yang akan mula alami masalah kesihatan and niat nak jaga family pun, nanti kita tak mampu. 

Today, Naa terpanggil untuk share a few simple TIPS yang mudah untuk kita amalkan sama-sama πŸ‘ŒπŸ» 
Busy macamana sekalipun, InshaaAllah kita mampu jaga kesihatan, kebersihan dan kecantikan. 

So here goes.....
*baca sampai habis tau ☺️ 

#1 Paling utama adalah penjagaan alat sulit wanita

Zaman sekarang, dari awal remaja pun dah ramai mula alami masalah keputihan. Actually, ini adalah common problem yang ramai alami. Tapi common problem tak bermaksud tak payah risau dan tak usaha apa-apa untuk rawat dan kurangkan πŸ˜… 

Secara ringkas, Naa rumuskan few Tips Penjagaan Bahagian Intim Wanita yang boleh kita followπŸ‘πŸ»

1. Pastikan bahagian alat sulit sentiasa bersih sentiasa


2. Pastikan ia kering setiap kali selepas buang air kecil/besar 


3. Gunakan Pad/Pantyliner yang diperbuat dari πŸ’― KAPAS dan bebas dari pewangi!


4. Kerap tukar Pad / Pantyliner yang bersih setiap kali ke toilet


5. Jangan pakai seluar yang terlalu ketat yang halang pengudaraan kerana ia memerangkap kelembapan yang menggalakkan pembiakan bakteria


6. Gunakan Pencuci Wanita 1 hari sekali atau 2 hari sekali sahaja di bahagian luar (bukan terlalu kerap)


7. Pilih pencuci wanita yang bebas pewangi, diperbuat dari bahan semulajadi, dan mengikut pH yang sesuai dengan kawasan alat sulit wanita


8. Jangan sesekali gunakan sabun badan untuk mencuci alat sulit wanita

...

Ini 8 tips ringkas yang Naa boleh kongsikan. Lebih-lebih nak tanya, pm sis tepi pun boleh 

πŸ“²+60122844960



Apa yang Naa sendiri pakai dan amal untuk penjagaan dalaman dan luaran❓ 


1. Femi9 - for Intimate Wash


2. Bio Seleza Pad & Pantyliner


3. Herba Maharani





For more details tentang kenapa Naa pilih 3 jenis produk amalan Naa ni, next post InshaaAllah Naa share setiap satu tu ya πŸ˜πŸ‘πŸ»

Semoga perkongsian ni bermanfaat and feel free to share untuk kita sama-sama create awareness tentang penjagaan Kesihatan + Kebersihan + Kecantikan Wanita πŸ’ƒ

#iTAKSEGAN

29 October, 2018

Do What Makes You Happy! 😁


Rule no.1 : Do more of what makes you happy πŸ˜πŸ‘πŸ»

Pada asalnya, Naa tak suka bisnes, Naa tak suka bercakap, Naa tak suka belajar πŸ™ˆ

BUT what makes me HAPPY? 

1. Naa suka benda cantik-cantik! 

Kalau boleh nak pakai tudung cantik, baju cantik, handbag cantik, kasut cantik..semua pun lah nak cantik! 




2. Naa nak melancong satu dunia! 

Semua orang ada impian nak melancong, tapi bajet yang selalu tak cukup. Melancong ni memang sangat-sangat best, kita dapat lihat negara orang, budaya orang, merasa makanan derang, dan pengalaman setiap negara tu memang berbeza-beza. Semua pun ada kenangan manis tak boleh lupa 😘







3. Naa minat giler kereta BMW dari kecik-kecik dulu lagi! 
Tapi bila dah grad, dah masuk kerja as engineer..impian tu nampak macam payah jer nak jadi kenyataan. Iyerlah, dengan kos kehidupan bulan-bulan, gaji cukup untuk makan jer. Nak shopping apa pun terhad. Tapi, bermulanya bisnes..semakin nampak peluang untuk realisasikan impian 




4. Naa nak belikan dan sediakan macam-macam yang best untuk anak-anak! Nak anak-anak happy ♥️ 








5. Naa nak ada kemampuan bagi duit pada parents, nak bagi khidmat jasa pada mereka sebaik mungkin. 







6. Naa nak kami suami isteri juga kerja bebas ikut masa sendiri, dan mampu cipta income mengikut kemahuan diri dan usaha sendiri.





Alhamdulillah, Naa memang happy dengan apa yang Naa buat now! 
Banyak impian sebelum ni dah tercapai, tapi banyak lagi cita-cita belum tercapai. Jadi, perlu kuatkan lagi usaha berterusan πŸ’ͺ🏻

And...Naa akan lagi bertambah happy bila tengok lebih ramai rakan kongsi, my business proteges juga berjaya  bersama-sama mengubah kualiti hidup yang lebih baik πŸ˜˜πŸ‘πŸ»





Jom sama-sama kita buat apa yang jadikan kita HAPPY❗️
πŸ“² whatsappNaa

#businessStyleMMG
#projekRM1000sehari

24 October, 2018

Public Speaking - Siapa Suka?

 
Bila ingat balik time sekolah dulu
Naa cukup alergic bila cikgu @ teacher
tiba-tiba masuk kelas, bagi tajuk 
and suka-suki je suruh kita buat
impromptu speech or public speaking 

Memang kacau mood and sakit otak
nak memikirkan points apa nak cakap.
Tu belum lagi nervous and 
berpeluh ketiak nak pergi ke depan
kelas and start bercakap

Tak ingat bila Naa dengar seorang
motivator ni berkongsi 
Tips Mudahnya Public Speaking
dalam radio IKIM fm. Tips dia
mudah nak ingat dan amalkan. 

Sebabkan ramai yang tak selesa
nak ber Public Speaking secara
bersahaja, Jadi Naa nak share tips ni
and semoga perkongsian ni bermanfaat
untuk kita semua inshaAllah


Greetings! Beri salam / hi
dengan suara yang kuat dan confident.
Dengan cara ni lah kita dapat 
hilangkan rasa gemuruh and takut kita tu



Next, kita ucapkan syukur dan
terima kasih kepada tuhan sebab
beri kesempatan berdiri dan bercakap lagi.
Jangan lupa untuk ucapkan terima kasih
pada orang / organisasi yang menjemput kita 
ke depan untuk beri ucapan



Okay, now nak masuk content (isi) ucapan,
boleh start dengan ayat
“seperti yang sedia maklum”
then ulas 2 -3 points je
*remember jangan bagi banyak sangat points
sebab impromptu speech / public speaking
biasanya tak lebih 5 minit kita bercakap



Habis kita bagi points,
tibalah masa untuk gulung. Tak payah
buat rumusan pun. Terbaik ialah kita terus
nyatakan “Harapan terbaik”
berkaitan topik yang kita tengah cakapkan



Last sekali, jangan lupa untuk
ucap terima kepada semua
yang sudi mendengar


*******

If ada yang nak tau lebih detail macamana nak gunakan tips ni, boleh drop comment kat post ni 
bersama “tajuk” speech korang
and Naa akan reply dengan contoh

Please share this post 
dengan semua sahabat yang 
korang rasa diorang mungkin perlukan
tips yang mudah and simple ni.
Lagipun kan Sharing is Caring
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...