22 August, 2014

Raya 2013 Kami Bertiga, Raya 2014 Kami Berempat

Sebelum SYAWAL berlalu, 
sempat lagi rasanya nak ucapkan kepada semua yang setia membaca blog NaaKamaruddin..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
&
Maaf Zahir Batin
Naa dan keluarga mohon maaf diatas semua salah dan silap kami, jika ada terkasar bahasa atau ada menyinggung perasaan sesiapa selama ini.


Naa nak share juga kat sini, few pictures taken on 1st Syawal.
Tahun ini, giliran beraya di Ampang dahulu
dan KAMI BERAYA BEREMPAT, Alhamdulillah :)


Inilah hasil bergambar tahun ini.
Sebenarnya, waktu berdua paling mudah nak bergambar, bila bertiga susah sikit, dan bila berempat..quite impossible untuk dapat perfect family photo :')
Masa ni, adik dah menangis, Abang Danial pulak merajuk nak main camera daddy. Adoiii, pening mommy ok!


Kat atas ni, 
boleh tengok muka Danial yang merajuk and boleh lalu lalang depan camera.

For Danish Yusuf, inilah Raya pertama.
He's wearing baju melayu romper. Mudah and practical for baby.


Daddy Ashraf Naserudin and Abang Danial's Baju Melayu memang tempah awal-awal lagi tahun ni. My modern kurung pun tempah sekali and apa yang special, it is "Breastfeeding/Nursing Friendly". Ada hidden zip,untuk mudahkan kaum ibu-ibu menyusu ni, hehe.



Kami berempat bersama Maktok.


Together with Along's family..


Maktok dan cucu-cucunya..now dah ada 6 orang.
Kalau semua berkumpul memang kecoh satu rumah. Kalau bergaduh, lagilah kecoh bunyinya. But, all of them memang rapat sebab selalu jumpa.


Last one, 
kami semua bersama Makteh and Ayin!



Dah selesai bersalaman raya, bergambar, kami semua ke kubur untuk ziarah arwah Papa. We miss you a lot Papa. Semoga Papa sentiasa tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman InshaAllah, amin.
*AL-FATIHAH*


Untuk Hari Raya seterusnya, 
kami balik ke Kelantan. Triple celebration untuk tahun ini:
Hari Raya + 5th wedding Anniversary + my birthday
all at once!
Alhamdulillah, 
kali ini dapat celebrate dengan keluarga di Kelantan.


I will update more pictures from Kelantan in my next post.
:)

26 July, 2014

Do You Know? Anticlockwise is the Realclockwise

Sedar atau tidak, apa yang wujud secara semulajadi di sekeliling kita bergerak mengikut pusingan 'anticlockwise'. 

Anticlockwise yang kita ketahui selama ini adalah clockwise yang sebenar? 
Yes, back to fitrah. Kejadian alam semesta semuanya berpusing mengikut 'arah lawan jam' atau 'anticlockwise' .



Kita tengok pula pada arah pusingan di sekeliling kaabah atau pergerakan TAWAF..ia juga mengikut 'anticlockwise' 


Dari gambarajah di atas, sebelum ini kita semua belajar tentang aliran tenaga elektrik dan medan elektromagnetik. 
I was an EE student, inilah konsep asas yang tak boleh tinggal. 


Naa dari dulu memang suka baca facts yang macam ni.
I find them interesting dan menimbulkan rasa ingin tahu lagi.

Dari apa yang kami baca lagi;

" Sistem mekanikal moden yang mula-mula dicipta dan masih digunakan sehingga hari ini adalah hasil ciptaan orang Islam. Badi'al-zaman atau dikenali sebagai Al-Jazari ada;ah seorang ahli matematik, jurutera mekanikal, pelukis dan seorang ilmuan tersohor yang hidup pada tahun 1136-1208 Masihi.
Beliau dilahirkan di Turki dan pernah berkhidmat dengan Salahuddin Alayubi. Hasil kerjanya yang paling terkenal adalah sebuah jam automatik berupa seekor gajah yang menggunakan sistem gear dan Shaft.
Sekitar tahun 1200, Al-Jazari merekacipta jam yang putarannya adalah secara Tawaf (pergerakan dari kanan ke kiri) seiring dengan fitrah alam seperti putaran angin, matahari dan bumi.
Fakta sains juga membuktikan keseluruhan pergerakan semulajadi bergerak secara Tawaf.
Kejatuhan dan kemerosotan empayar Islam telah membuatkan sejarah putih ini dihitamkan secara halus sejak 200 tahun dahulu. Maka, jam putaran tawaf di istilahkan sebagai anticlockwise. Eksploitasi ini adalah bertujuan supaya umat Islam akan melupakan Baitullah, yang sinonim dengan pergerakan tawaf.

Dr, Ellen Langer pula telah memenangi anugerah untuk jam merawat jantung yang telah mengaitkan kebaikan jam pusaran tawaf dan rawatan jantung dengan perjalanan darah manusia.Individu yang memakai jam tawaf akan membantu mengawal rentak jantung dan mengharmonikan sistem kelenjar.

Dari perspektif metafizik, jam tawaf membantu penyerapan tenaga dan gelombang positif dari alam sekeliling secara semulajadi. "

My husband pula terjumpa dengan satu keluaran jam tawaf yang dijual online. 
Both of us memang tertarik sangat, cuma the first version yang yang kami jumpa, design agak kebudak-budakan for us. Colorful and made from plastic mostly, seperti yang dipakai oleh Ustaz Don Daniyal ini..


Prof Muhaya pun antara pemakai Jam Tawaf.. 



It's not about the look, or the design, but seriously kami tertarik dengan kelebihan jam tawaf. Ramai yang berkata ia bagus untuk mengembalikan aura positif pada pemakai juga. 

WHY DO WE NEED JAM TAWAF? 
Boleh cuba baca some infos in a simplified version here.. 




Kenapa Naa mencari juga jam ini kerana selepas bersalin anak kedua, I felt week dan kurang bersemangat. Then, ternampak Instagram update from Natasha Hudson yang baru memakai jam tawaf, Pink Color! Terus hati berkenan and I ordered the same watch as hers ;) 



I bought 1 for hubby too.. Brown color for him




Personally, Naa memang suka sangat jam tawaf ni. I just like the idea of being different too. 
Permulaan pakai, memang kita akan ambil masa untuk baca waktu jam. But somehow itulah cara mengaktifkan penggunaan kedua-dua belah otak kita ;) 

Sebab suka sangat, I bought another color from latest design  yang ada full arabic numbering. Nampak lebih cantik juga, and I chose WHITE!



Semenjak Naa and hubby sendiri mula pakai jam tawaf ni, kami juga berkongsi kebaikan jam ni with our close friends. Bila update di instagram, rupanya ramai juga yang berminat dan mencari di mana hendak dapatkan jam tawaf. 

So, I'm also helping kenalan yang kami jumpa semasa beli pertama kali untuk mempromosikan jam tawaf ini. To those yang beminat, you all boleh google sahaja jam tawaf atau for this specific design Jam QUDS. 
Nak mudah lagi, boleh juga contact Naa untuk dapatkan Jam Tawaf QUDS ini. Boleh beli secara online dan akan dihantar melalui pos laju.


For QUDS design, 
mereka baru mengeluarkan these colors for ladies: 










Untuk lelaki pula ada 3 pilihan design: 
- muka jam hitam, tali kulit hitam
- muka jam putih, tali kulit coklat
- muka jam coklat, tali kulit coklat. 
* gambar sample untuk lelaki tak ada dalam simpanan. So sorry ;P

Kalau berminat dengan brand lain, boleh juga search at google and ada few more choices too ;) pilih ikut selera masing-masing dan range harga pun ada macam-macam.

Occay, itu sahaja sedikit perkongsian ringkas tentang jam tawaf. Good things are meant to be shared.

Walau apapun pilihan jam kita pakai, apa yang lebih penting adalah cara kita menghargai masa itu sendiri. 
Masa lebih bernilai dari emas! 
Emas boleh dibeli, tetapi masa tidak boleh dibeli :) 

25 July, 2014

Lagu Raya Wajib Tonton!

Found this video, from Air Times facebook page. Suka sangat dengar suara this girl..

"MERDU - Menjelang sambutan AIdil Fitri yang dibayangi tragedi MH370 dan MH17, rata-rata rakyat mengambil pendekatan untuk lebih bersederhana. Nyanyian lagu sambutan Aidil Fitri yang disebarkan secara meluas di laman sosial mula merentasi seluruh pelusuk negara. Air Times cuba mengesan tetapi setakat ini gagal untuk menemubual penyanyi lagu ini.


Walau bagaimanapun, kepetahan wanita yang dipercayai berbangsa Cina ini diharap dapat membuktikan bahawa keharmonian dan penerimaan kehidupan berbagai budaya telah diterima di Malaysia. 

Sikap sesetengan rakyat yang sengaja mencabar kedamaian ini wajar ditentang dan diambil tindakan demi mempertahankan keindahan ini."


15 July, 2014

Alone We Make A Difference, Together We Make A CHANGE

There's so many things I want to share on my blog. Sampai tak tahu nak tulis apa dulu.

Then I asked mr hubby, "post pasal apa i nak buat dulu ek?" Then, he suggested this specific current issue. 


To be honest, Naa tak berapa pandai nak mengolah cerita tentang isu semasa yang  begitu serious atau topik yang menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. 
Bukan apa, sebab saya bukan pandai sangat dan kurang ilmunya di bidang ini. Jadi Naa takut tersalah tulis, tersalah info dan sebagainya. 

BUT,
this time terasa diri ini terpanggil untuk berkongsi sedikit sebanyak sahaja tentang apa yang berlaku pada saudara seagama kita di GAZA. Especially bila hati tersentuh melihat gambar anak-anak kecil yang menjadi mangsa kekejaman  ;(

Ini antara gambar sumber dari Facebook 'Aman Palestin', 
yang berkongsi update dari Shifa Hospital.

Ini antara wajah yang terselamat dan di rawat di sana.
Part of sumbangan yang kita salurkan melalui Aman Palestin, digunakan untuk membantu mereka di sini.




Kanak-kanak ini diberikan TOYS juga, untuk sedikit sebanyak mengubat hati dan memberi sedikit kegembiraan dalam kesengsaraan yang mereka hadapi. 


Bagi yang hilang keupayaan, bantuan tongkat juga dihadiahkan untuk mereka.

So, to all friends and sisters..
jangan kita lupa hulurkan bantuan. Tak kisah sedikit atau banyak.


Besarnya pahala mereka yang menjadi sukarelawan dan petugas di sana. 
Bila tengok Doktor dari Malaysia yang kesana, teringat conversation with hubby earlier yang berpesan kepada anak kami yang kedua, Danish Yusuf:
"Adik, nanti besar jadi Doktor Pakar Bedah tau. Nanti adik pergi ke sana, bantu mereka. This is JIHAD. Besar pahala."

Bila dengar tu terdetik dekat hati, mampukah seorang mak nak lepaskan anak sendiri pergi berjihad?
Then, Naa fikir balik..why not? Jika itu takdir dan ketentuan Ilahi, dia adalah insan yang terpilih :') and I should be happy for my son.


Bagi kita yang tak mampu nak ke sana, JOM kita bantu mereka dengan menderma:



Selain bantuan, the least we can do is BOYCOT!
Kalau kita tidak mampu boycot semua produk Israel, janganlah pula kita promote.


Ini antara produk yang kita biasa makan dan minum selama ini. Now, tiba masanya kita hentikan diri kita daripada terus menyumbang ke arah kekejaman ini..



I used to drink Coca Cola too. But, Alhamdulillah dah bertahun-tahun stop minum ni.
Kesedaran timbul bila tengok macam-macam yang dikongsi tentang keburukan air ini pada kita. 
Orang Yahudi sendiri tak minum, kita orang Islam pula yang mengagungkan minuman ini. Kalau sayangkan diri sendiri, dan sayangkan anak-anak kita, please don't drink coca cola ever again.


Starbucks, Naa pun minum juga sebelum ni. I'm not really a fan but tetap pergi juga.
Now, let's change! Pilihan kopi yang lain masih banyak kan :)


McDonalds, semua pun tahu makanan yang memang tak menyihatkan pun. But, kita tetap beli sebab nak cepat.
Just remember "mudah dan cepat makan, maka mudah jugalah kita sakit dan mati."


Seterusnya, these are the list of products yang perlu kita boikot..





I would like to share this..taken from one of article from Aman Palestin website;


Saat ini Palestin terus disirami dan dilumuri darah,
Linangan air mata syahdu seiring para syuhada yang dihujani peluru,
Hari terus berlalu, namun bahagia dan keamanan tidak kau temu.

Gugur mereka sebagai para syuhada,
Berjuang menegakkan agama nan barakah.

Tegarkah kita melihat mereka berjuang bersendirian,
Sedangkan kita saudara mereka,
Hidup dalam kesenangan dan keamanan,
Melihat tanpa punyai perasaan,
Manakah terletaknya nilai seorang insan?
Ayuh para mujahidin dan mujahidah,
Hari ini solidariti kita buat mereka,
Biar apa kalam media, bicara apa kata penguasa?

Syuhada itu saudara seagama kita,
Darah yang mengalir ditubuh mereka,
Darah yang sama dalam diri kita.

Teruskan berdoa,
Memohon kepadaNya,
Keikhlasan dan ketelusan,
Menjadi pengharapan,
Bantuan dihulurkan,
Ringankan bebanan,
Moga sampai ke rantau sana.

Hari ini perjuangan keadilan menegakkan kebenaran,
Adalah milik dan kuasa mereka,
Hari esoknya,
Kemenangan pejuang keamanan negara,
Harapan bersama.

Sedarlah Anjing-anjing Yahudi!
Sedarlah para pimpinan umat Islam yang masih berdiam diri!

Ya Allah, hancurkan mereka yang cuba menghancurkan agamaMu,
Leburkan mereka,Goncangkan mereka.
Selamatkanlah saudara seagamaku,Kuatkanlah mereka untuk terus berjuang menegakkan agamaMu dan satukanlah umat-umat Nabi Muhammad yang berada di seluruh pelusuk bumi, untuk berjihad di jalanMu.

Wahai Allah Yang Maha Menguasai.. 



JOM kita sama-sama BERDOA,

Semoga kemenangan di pihak saudara kita.


Amin..





11 July, 2014

First Ramadhan Buffet at Summit Hotel


I attended my very first Ramadhan Buffet at Summit Hotel on last wednesday. 

As usual sempat selfie dalam kereta on the way to USJ..


Setibanya di Hotel, kami selfie bersama dulu


Hubby was wearing his new black jubah from HASSAN ADLI


I was wearing black jubah/abaya yang dipinjam dari umi, black instant shawl from Sugarscarf, black Chanel, and my favorite white watch..Jam Tawaf. 
I will blog more on jam tawaf in my next post ok ;) But here it is, Quds RealClockwise..

*you can check out my instagram for more colors 


Majlis Berbuka Puasa ini dianjurkan oleh Syarikat Hai-O Marketing untuk semua barisan CDM. 
Istimewanya kali ini,ada jemputan khas iaitu 
Imam Muda Asyraf. 
Actually, itu pertama kali Naa dengar tazkirah ringkas daripada beliau. Alhamdulillah, memang seronok dan rasa tak puas sebab sekejap sangat masa yang ada.


Selain daripada jemputan khas Imam Asyraf, majlis ini juga menjemput anak-anak yatim daripada Rumah Bakti Cahaya Hati, Bandar Tasik Putri, Rawang untuk iftar bersama kami. 

Sedikit sumbangan dari Syarikat dapat dihulurkan untuk anak-anak ini, bersama duit raya. 



Bila tengok anak-anak kecil ini, of course kita akan terkenangkan apalah nasib anak-anak kita sendiri pula jika ditakdirkan berlaku sesuatu ke atas diri ini. Ya Allah, Kau lindungilah anak-anak kami, anak-anak ini dan kasihilah mereka. 

Bagi yang ada berniat untuk membantu anak-anak yatim, miskin & asnaf ini, boleh hulurkan kepada contact no/bank account no seperti tertera di bawah:


Semoga sedikit sebanyak bantuan dan sumbangan kita mendapat ganjaran InshaAllah. 

Sebelum berakhir majlis, sempat group photo bersama kawan-kawan..
Dah rupa macam tangga pulak kan ;P


Ini Imam-Imam kami :)
SEMOGA KITA BERJUMPA LAGI DI MAJLIS BERBUKA PUASA SYARIKAT 2015 InshaALLAH ;) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...