22 October, 2014

Grilled Chicken Sandwich for Dinner

Hi all! 

I'm super excited to share a simple recipe on how to prepare a YUMMY grilled chicken breast for your family :)

It is super easy to prepare and sesuai sangat dikala waktu bosan makan nasi dekat rumah. 

Usually,kita selalu looking for grilled chicken or grilled beef when having western meals outside right? So now, untuk SAVE BUDGET sempena harga minyak yang asik naik..apa kata kita cuba masak sendiri jer kat rumah this simple yet delicious meal. It is healthy too, cuma kalau nak kurangkan lemak lagi..avoid adding too much salad dressing or cheesy cheese spread like I had ;p 

So here goes, 
the ingredients we need and steps of preparing


1. Purified chicken breasts 

( kenapa perlu purify? ) 
- biasanya kita bersihkan dengan air biasa sahaja. Cuba bau ayam tu? Mesti hanyir and tak berapa nak sanggup bau.
- penyingkiran kesan antibiotik, fatty acids dan juga bau hanyir pada ayam boleh dilakukan dengan penggunaan teknologi ozon. So, I used Biozone Food Purifier to do the job for about 30 minutes. 



Let's have a closer look.. buih-buih akan terhasil dan berkumpul di bahagian atas air yang menutupi ayam..


After 30 minutes of purification process, 
kumpulkan semua buih tadi dan cuba gumpalkan. Kalau betul ia buih semata-mata, ia akan hilang/pecah macam udara. 
BUT, this one akan bergumpal jadi gumpalan kenyal seperti lemak! Apa yang perlu, kita buang terus bahan kotoran terkumpul dan bilas ayam tadi dengan filtered water. 
Now, boleh cuba bau ayam tu, confirm tiada hanyir lagi! :) 

This is why I always purified my fresh meat, veges and fruits.



2. Bahan untuk perap ayam pula: 

Olive oil
I used Ultra Virgin from Naturel brand


SALT,
I've been using Garam buluh (bamboo salt) in my cooking since 3 years ago. 
No more chemical salt yang warna putih in my house. Garam buluh was naturally made, bersifat alkali, dan tinggi dengan kandungan magnesium. A healthier choice for my family. Bagi siapa yang ada masalah kencing manis dan darah tinggi memang elok amalkan minum garam buluh.



Blackpapper,
I always have this kind of blackpapper in my kitchen.



Barbecue (BBQ) Sauce,
this time I bought Heinz. One of my IG friend ada juga suggest untuk cuba HUNT's brand next time.



Sebelum marinate, pastikan purified chicken breasts tadi dikelar dulu, untuk mudahkan proses penyerapan bahan-bahan tadi.

Then, 
Ratakan olive oil sedikit pada ayam. 
Tambah garam buluh, ratakan. 
Tambah black papper, ratakan. 
Tambahkan BBQ sauce, ratakan. 
Urut-urutkan ayam tadi sambil ratakan bahan yang diperap secukup rasa :) 


3. Ready to be grilled now. 

Heat up the grill pan. 
You can still add on some olive oil if you want, and insert the chicken breasts.
 From time to time, check bahagian dalam daging ayam untuk pastikan ia dimasak rata dan secukupnya. We want to make it crispy outside, and juicy inside! 
*pinjam ayat Masterchef kejap..heheh


4. Prepare the mixed salads and cherry tomato. 

Make sure to purify them first with Biozone Food Purifier too. 
- hilangkan kesan bahan kimia and keeping them fresh and crunchy too!



5. To prepare the sandwich, we also need :

Hard boiled Eggs
you can also make it softer if you like.


Bread... 
boleh pilih jenis roti yang anda suka. I chose white bread from Gardenia and if you like, you can also toast them first.


Cheesy Cheese Sandwich Spread
.. I just bought this one,from Kewpie and memang sedap. Boleh cuba kalau suka cheese spread for your sandwich.


Chilli Sauce
.. Saya memang orang melayu so suka pedas sikit and I added this Life Thai Chilli Sauce 




LAST part, food presentation!

Once the grilled chicken is ready, boleh susun the mixed sallad on your big plate. Put the grilled chicken breasts on the sallads..Boleh hias cantik-cantik. My presentation tak berapa ok here, tapi yang penting sedap ok ;) hehe


You can also slice them into pieces as you like. 

You can also enjoy the chicken with mixed sallads just like that and add on some dressings and eggs. 

But for my dinner, hubby requested for a sandwich. Takut tak kenyang katanya! Haha. 
So here goes the filling inside my sandwich, letak telur, ayam, salad, cheesey cheese spread, chilli sauce and done! 



READY TO EAT NOW! 
Jangan lupa baca Bismillah :) 



SELAMAT MENCUBA SEMUA

19 October, 2014

My First JADE Bangle!


This is going to be my last post on SHANGHAI..
Cerita sehari sebelum berangkat balik ke Malaysia.

Awal pagi, we had our breakfast in hotel first. Then, kami bergerak ke Tianmai Jade Factory.


Group picture dulu sebelum masuk..





As we entered, as usual mereka akan terangkan macam mana jade dihasilkan and jenis-jenis jade yang ada. Tapi nak fahamkan english slang orang yang menerangkan tu punya lah kitorang dok tergelak gelak. So, benda yang bosan pun boleh jadi fun when you travel with FUN people ;)

Kami semua pun sebok nak rasa batu ni...


Dekat dalam tu, memang sebenarnya tak dibenarkan ambil gambar. So, nothing much to share. Tapi memang banyak collection of jades and gem stones.
Kalau mak-mak kami yang datang mungkin lebih teruja borong kot.

Sebenarnya sebelum pergi, Naa tak ada rasa berminat pun nak beli anything from there. Tapi bila semua pun pakat beli jade, saya terjebak sama! Peer pressure kot ;P haha.
Paling best, bukan beli sendiri kali ni, but my hubby offer nak belikan. YEAYYY..thank you love!

So, here's my first Jade bangle.
Totally love it, and I hope I can visit another part of China to buy another type of jade pula after this.


Habis beli jade, semua borong buah-buahan kat luar. I don't know what kind of fruit yang kecik like tomato cherry ni. But rasa fresh and manis. 



Next stop, another muslim chinese restaurant! Dekat bahagian luar tu, mereka jual sejenis roti, it's a garlic bread. Rupa macam roti nan pun ya jugak. Memang dia bakar panas-panas and dijual kat tepi jalan. Sangat lembut and sedap!




and this was our lunch that day. Naa memang hanya boleh makan ayam sahaja. Kambing memang terus tolak tepi, dan telur dadar tu paling cepat habis. hehe..



After lunch, sambung jalan and shopping at the
OLD CITY!

First thing, bila sampai jer dekat situ, I was amazed with the beautiful architecture. 

Dekat sini, kalaulah kami diberi masa lebih panjang, macam nak ronda semua ceruk jalan. Besides barangan kraftangan, fridge magnets, kami memang suka TOYS. Yeah, we have 2 boys di rumah yang memang akan suka cool toys.





Last stop for that day was the famous NANJING STREET!
Masa ni, Naa dah dipaksa bergambar. It was raining and kaki dah penat. 



Nak menghabiskan masa, we went into m&m's store.


Banyak benda menarik and comel-comel dekat sini. I bought a cute tshirt for my baby and "I LOVE SHANGHAI" mug.



End of SHANGHAI TOUR...
but we still had our GALA DINNER at the hotel.

All GLAMpreneurs were nicely dressed up in Chinese costume.





 GROUP PICTURE!


The food pun memang Alhamdulillah sedap-sedap semua. Cuma, my photographer memang kali ni tak suka ambil gambar food agaknya ;P 



Setiap kali travel for free, kami memang puas hati sangat-sangat. 
They never failed to give us the VIP Treatment.
So, thank you again everyone for making this trip another memorable journey.

NEXT DESTINATION ?

Vienna and Budapest this JANUARY!


12 October, 2014

The Bund and Huangpu River Cruise

#GLAMjourneys
Day 2 in SHANGHAI!

Bermula dengan breakfast buffet di hotel, 
then kami bergerak ke THE BUND.
This is one of tourist attraction in Shanghai, tempat wajib bergambar!

Kalau sebelum sampai dulu pun, memang dah gambarkan siap-siap nak posing dengan background macam poskad tu ;) hehe.


take 1

take 2

take 3

In case you don't have a camera, don't worry.
Dekat situ memang ada photographer yang akan ambil your picture untuk jadikan macam souvenir set. Siap letak gambar atas pinggan hiasan 
( *naa tak pasti apa kita panggil hiasan pinggan tu ek? haha..tapi korang tahu la kan)

Another pose lagi, me and hubby. 
sila jangan bosan tengok muka kami.. ;P


ok, ni dengan my partner Akhma Hanim pula.
siap ada effect tudung terbang-terbang ya. Masa ni memang sangat windy.



And here's with more friends!
Cuba tengok muka-muka siapa yang excited lebih?
Masa ni we all tengah nyanyi sebenarnya. Bukan main semangat lagi kan.



Ini gaya lain pulak..
siap menari, menyanyi, and we did a chicken dance in Shanghai! Semua kat tepi-tepi berkerumun tengok and ambil gambar kami. Kalah retisss gitu.
Aksi-aksi sebegini hanya berlaku bila travel dengan GLAMpreneurs sahaja ya. Semua buat muka tebal jer sebagai pelancong :p

*stay tune for our video later. Now still in progress...




Ini, GLAM Lekaki!
Sangat comel gambar ni. Abang rijal is the only one yang dah ready lompat terlebih awal. Abang-abang yang lain tengah mengumpul tenaga nak lompat agaknya. 



This one, berlatarbelakang THE BUND..
The building cantik and modern. Really love the architecture. Bila berada dekat sini, memang nampak macam dah dekat europe pun ya.


Dah almost 1 hour juga berjemur dan berposing, akhirnya bas datang ambil kami. Semua dah kelaparan masa ni sebenarnya. Penat melompat, menyanyi dan sebagainya kot..




Cuba cari dimana saya dalam gambar bawah ni?



Sebelum makan, kami melawat SILK FACTORY. Dekat sini, first time sebenarnya Naa tengok cara dia hasilkan benang sutera dari ulat sutera punya cocoon. 

Sorry sangat, gambar tak berapa nak ada untuk tunjuk semua proses pembuatan sutera tu. My photographer sibuk berborak jer masa kat sini ;P


To be specific, dekat sini mereka tunjukkan cara penghasilan benang sutera, and tunjuk macam mana hasilkan comforter, 100% silk, bukan daripada cotton. It is super comfy and light.  Bila rasa dekat tangan, rasa nak peluk dan bawak balik jer terus.

Dekat bahagian luar pula, ada macam-macam kain, baju, selendang made from silk. In terms of quality memang lebih elok, cuma a bit pricey compared to kedai luar.
Lai..lai..lai..beli ini baju :)


Sebelum meneruskan agenda shopping, kami makan dulu. Disebabkan semua dah kebulur terjah makanan seperti biasa, so tiada gambar la jawabnya. We enjoyed another set of HALAL chinese food, at another chinese muslim restaurant.

Selesai makan, kami singgah solat di masjid pula.
Dekat sini, make sure to bring your own telekung untuk muslimah. Kalau masuk toilet pun, masih kena bawa botol air untuk cuci ;P


Next place, kami dibawa ke AP Plaza!
Semua berterbangan merata plaza, shopping barangan buatan China, and souvenirs. Memang harga sangat murah, tapi kena pandai bargain. Another advantage if you can speak mandarine, atau dialek shanghai ;P


Kalau kata nak tawar menawar, make sure mintak up to 70% OFF dari harga dia bagi. Tunjuk calculator jer paling mudah! Kalau dia jual mahal, takmau bagi harga kita mintak..terus keluar jer dari kedai, nanti derang akan panggil balik and bagi ikut kita nak, that's the trick! 

Hubby berjaya beli apa dia nak for diri sendiri. Bukan untuk anaknya yer yang ini..
Helicopter 4 kipas??? entah la apa namanya ni.



By the time habis shopping, it's already night time.
Ikutkan memang dah penat sangat, but we all kejar masa juga untuk naik cruise. 

As usual, setiap kali trip melancong bersama Hai-O, 
river cruise is a must. So, this time dapat another chance to experience night cruise at HuangPu River.


Memang sangat cantik the night scenery, the weather pun agak windy and sejuk. Cuma asik kena rebut best spot to take photo..just look at me in this picture. Dekat belakang penuh orang berebut nak duduk kat tepi ferry to take photo with Oriental Pearl Tower yang bertukar-tukar color lampu.



2 insan yang sentiasa berada bersama dengan Naa dari awal mula business until now. My business mentor Hanis Haizi and my hubby Ashraf Naserudin.
THANK YOU darlings ;)


Another group picture! Squeeze in...



The guys..




We really had fun, and I'm enjoying every moments spent with glampreneurs here. Asik tergelak gelak dari awal pagi naik bas, sampailah dah malam nak balik hotel room. 
Macam-macam ragam, and everyone memang sporting.

This is definitely another trip to remember...


*stay tune for last update on Shanghai in my next post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...