19 May, 2016

Jangan Bimbang... Rezeki Kita Allah Yang Tentukan.

Ramai antara kita yang setiap hari mengerah keringat, berkerja dan berniaga untuk mendapatkan duit untuk meneruskan kehidupan seharian. Sampai kadang ramai yang terlupa untuk sandarkan semua perkerjaan tu ikhlas kerana Allah. 

Lebih teruk ramai antara kita yang berkerja keras dan berniaga sepenuh hati siang dan malam. Tapi dengan sengaja meninggalkan solat. Dengan sengaja tak menjaga batas pergaulan antara lelaki dan perempuan. Dengan sengaja melakukan perkerjaan yang makhruh dan haram. Kekayaan wang ringgit dan harta selalu jadi penyebab kita lagi jauh dari rahmat Allah. 

CEO, Managers, Supervisors dan Teamlead bukan penentu rezeki naik pangkat ataupun berapa banyak salary increment yang bakal kita dapat tiap kali selepas appraisal. Hanya Allah lah penentu dan pemberi rezeki mutlak, jadi janganlah bimbang.

Janganlah rasa iri hati dengan kawan-kawan kita yang berjaya dalam kerjaya ataupun dalam berniaga. Rezeki Allah tak pernah salah alamat dan tak pernah salah orang.  Sekiranya Allah dah tentukan rezeki kita baik dan banyak, maka akan baik dan banyaklah yang kita akan dapat ataupun sebaliknya. Apa yang perlu kita buat, teruskan berusaha dan teruskan berdoa. 

Remember,
kalau kita lakukan sesuatu itu kerana nak dapatkan redha dan perhatian manusia, Maka kita hanya akan dapat redha dan perhatian dari manusia. 
Dan kalau kita lakukan sesuatu itu kerana nak dapatkan redha dan perhatian Allah, Maka kita akan dapat redha dan perhatian dari Allah dan dari manusia.

Lets watch this meaningful video. Mana yang baik kita jadikan ikutan dan semoga kita semua jadi orang yang terbaik dan terhebat di sisi Allah dan manusia. 


video

11 May, 2016

Baju Raya 2016.. tempah atau beli siap ?

In less than 2 months, Syawal bakal tiba lagi. 
As usual, persiapan raya dah kena buat sebelum Ramadhan datang. Budget allocation pun dah kena kira-kira dari sekarang, especially yang dah berkeluarga dan ada anak-anak. 

Bagi korang, mana yang lebih mudah, atau korang prefer as pilihan baju raya..tempah atau beli siap sahaja?

For Naa, dari kecil sampai sekarang, kalau diberi pilihan memang akan tempah setiap baju raya. Even baju melayu husband and my boys pun, Naa prefer tempah. Lagipun sekali setahun jer tempah untuk baju melayu derang ni. 

Kenapa Naa suka lagi yang custom-made ni, sebab tailor or designer akan betul-betul jahit ikut ukuran badan kita, dan bukan ikut sizing kedai ;) So, of course la lebih selesa dan ikut apa kita nak. 

But, apa pun bergantung pada pilihan masing-masing. Lagipun zaman sekarang, terlalu banyak pilihan yang kita ada untuk beli baju yang dah siap. 
Semua cantik-cantik pulak tu, and kalau tengok RTW collection from designers, confirm rambang mata nak pilih. Ada yang akan end up buying more than they should. Tambah pula, semua boleh shop online sahaja. Click-click, then tunggu baju sampai kat rumah. So easy! 

Naa sebenarnya nak share some RTW collection from Zalora yang sangat menarik hati mengikut mata Naa ;) 

This one, from Rizalman.
I really like this black kurung. Simple yet elegant. Sesuai sangat kalau lepas raya, pakai pergi dinner or function. Just gayakan dengan white pearl maybe. 

baju-raya-rtw-rizalman-zalora
Ini pula pilihan color lebih sweet.

baju-raya-rtw-rizalman-zalora

Next, collection from Jovian pula..
Ini yang Naa suka based on color and design

baju-raya-rtw-jovian-zalora
baju-raya-rtw-jovian-zalora

For dress, I will choose these two, 
color yang sangat vibrant and menarik.

baju-raya-rtw-jovian-zalora

baju-raya-rtw-jovian-zalora
RTW collection seterusnya, Naa suka from Fiziwoo.
Black and white ni paling memikat hati.
Cuma satu jer my concern, lengan bajunya tiga suku.
I will prefer kalau lengan labuh.

baju-raya-rtw-fiziwoo-zalora

baju-raya-rtw-fiziwoo-zalora

*credit to Zalora for all the Baju Raya pictures


Ok, ini baru tengok dekat website Zalora, belum masuk fashionvalet, dan yang lain-lain lagi. 
Memang confirm rambang mata sebab semua pun cantik. 

Apapun, satu sahaja masalah RTW ni.. 
tak semua orang dan tak semua bentuk badan boleh muat dengan elok baju yang dibeli siap. Kadang-kadang memerlukan alteration untuk sesuaikan dengan bentuk badan.
Apa yang Naa nampak, kalau badan yang slim In Shaa Allah tiada masalah, dan baju akan terletak cantik.

Macam mana nak nampak slim dan cantik terletak bila pakai baju raya?

Selain dari kawal pemakanan di bulan Ramadhan, buat light exercise, dan rajin detox, Naa sangat-sangat recommend untuk cuba Premium Beautiful Corset. 

It really works on me and it helps me to maintain my figures walaupun selepas bersalin. 
Malah, berpantang anak kedua dengan Premium Beautiful sangat-sangatlah memudahkan pergerakan dan bantu reshape badan dengan sangat cepat. 

Bila fikir pasal Raya,kita semua pun mesti nak nampak cantik, nak nampak kurus, dan nak tutup bahagian lemak-lemak berlebihan. Alang-alang dah tempah atau dah beli siap Baju Raya yang cantik meletup, wajib nak sarung Premium Beautiful Corset sekali kat dalam. Barulah semuanya lengkap, and nampak perfect. 

baju-raya-2016-premium-beautiful-corset-cantik-kurus-bergaya


Bila body figure dah diperbaiki dari dalam, keyakinan pun akan lebih terserlah di luar. 
Percayalah! Sebab apa Naa share, semua dari pengalaman sendiri. I'm a women, a wife and also a mother of two. I still want to look good all the time, walaupun dah jadi mak-mak.
Looking selebet and badan tak terurus is not in my dictionary. 


baju-raya-2016-premium-beautiful-corset-cantik-kurus-bergaya-naa-kamaruddin


Another GOOD NEWS untuk semua, 
we still have special promotion too! 
You can save up to RM1500, 
dengan pembelian Premium Beautiful sekarang. 

Nak lagi jimat? 
Boleh contact Naa secepat mungkin untuk keterangan lanjut..




06 May, 2016

Tips Meyakinkan Pelanggan Tanpa Sedar

Memujuk and meyakinkan tu adalah antara skills yang sangat penting and mesti ada pada kita semua. Skills yang super important especially untuk orang-orang berniaga, menjual produk and provide services. 




So, now Naa nak sharekan few tips and techniques macam mana nak pujuk and yakinkan orang/pelanggan tanpa diorang sedar yang kita tengah mencucuk diorang untuk beli produk or service daripada kita.

Ramai antara kita yang memang dah biasa buat teknik 'Framing' ni, cumanya ramai tak sedar.
Using this technique, kita akan sedaya upaya meng 'rephrase' satu-satu ayat tu supaya berbunyi positive menggunakan ayat yang positive. 

Contohnya:
1) the glass is 'half full' instead of 'half empty'
2) I'm a 'pro' democracy instead of 'anti' dictatorship

Ada banyak lagi contoh, but the main point is, gunakan ayat and words yang positive bila bercerita or berkongsi tentang bisnes, produk mahupun service yang kita tawarkan.


Pernah dengar pasal teknik 'Mirroring'?

How to do this? Mudah saja, just tiru movement and lenggok badan client yang kita nak yakinkan.
Remember to delay (lewatkan) 2 to 4 seconds then baru kita mirror, and janganlah obvious sangat :)

Contoh Mirroring:
1) client peluk tubuh, 2-4sec after that kita tiru
2) client angkat cawan dan minum, 2-4sec after
that kita pun buat benda yang sama

Using this method correctly, kita akan create a sense of empathy. Rasa macam kita sedang berkongsi perasaan
yang sama dengan client yang kita sedang yakinkan. 

Discussion akan jadi lebih friendly, terbuka and insha Allah outcome will be positive.


Haa, yang ni ramai sangat seller buat over social media.

Mencipta 'scarcity' or 'shortage' barangan kepada pengguna. Sometimes ada yang buat promosi/diskaun hanya untuk 20 orang pembeli pertama. Ada juga seller yang promote
mengatakan produk hanya tinggal 10 unit sahaja dan meminta pembeli untuk bertindak cepat. 

Walaupun ramai client yang tahu semua ini hanyalah marketing hype, tapi masih ramai lagi yang terikut.
Basically it works, and korang pun boleh cuba technique ni. 


What goes around, comes around.

If kita nak orang lain berbuat baik pada kita. Kita dulu mesti berbuat baik dahulu pada orang. And dah jadi fitrah manusia, bila ada orang membantu kita akan cepat rasa terhutang budi.

Then bila dah terhutang budi,   apa saja suggestion orang yang membantu tu kita akan mudah and cepat je terima.

Bukanlah nak kata korang akan mengharapkan balasan atas setiap bantuan. Tapi, inilah yang dipraktikkan oleh banyak seller tak kira besar ataupun kecil samada sedar ataupun tidak. 


Timing sangatlah penting.

Nak memujuk or meyakinkan orang lain kenalah cari masa dan keadaan yang sesuai.

 Sentiasalah 'Peka' dengan masa client yang kita nak approach. Jangan sampai mengganggu dan menyusahkan.

Antara masa yang sesuai untuk 'follow up':
pagi: 10am - 11am
noon: 2pm - 4pm, 6pm - 7pm
evening: 8pm -10:30pm

Janganlah takut untuk experiment dengan timing. Sebab manusia tak semua buat benda yang sama pada masa yang sama. Try and error, dan cari masa yang sesuai untuk korang.


If korang notice, orang yang hebat dalam bab memujuk and meyakinkan orang lain ni usually sangat committed, consistent and will not take 'no' as an answer.
Selagi tak dapat apa dia nak, selagi tu dia akan keep on memujuk.

Sikap yang sama kita kena ada bila berniaga and dalam kehidupan seharian. Bila nakkan sesuatu, kita kena usaha
sampailah dapat. 


Yang ni jugak kena kurangkan (kalau bileh avoid terus).

Pauses antara percakapan. Contohnya "Emm", "aaa", "lah", "alaa" and so on. Semua ni menunjukkan kita lack of confidence, unprepared and tak tahu apa nak cakap.

Kita kena selalu berlatih so that,  bila bercakap tak kisahlah tentang apa pun "Flow" percakapan kita tak terganggu and tersekat-sekat dengan "pauses".


Some times, to win other people's heart kita kena jadi 'agreeable' or 'bersetuju' dengan diorang.

Fitrah manusia suka dipandang tinggi dan suka merasa diri betul. So, observe attitude client kita dan cubalah untuk ambil hati dan perhatian mereka supaya proses memujuk dan meyakinkan lebih mudah. 


Remember, clients akan lebih mudah untuk beli produk or service kita bila diorang dalam keadaan kenyang and happy. 

Siapapun bila lapar or haus, diorang takkan beri perhatian pada apa yang kita cakapkan. So kalau appointment di cafe, then offer la client kita tu minum sambil-sambil berborak cari persamaan sebelum terus berbincang about business.


Sentiasa bertanyakan soalan yang membawa kepada jawapan yang positif. 

Positive environment akan membuahkan Positive results.

Keep in mind, soalan yang 'positive' akan buat si client lebih selesa and lebih terbuka untuk berkongsi cerita dengan kita. 

Dengan cara ni, 'Trust' lebih mudah dah cepat terjalin. And later lebih mudah untuk  kita bercerita dan berkongsi tentang bisnes, produk ataupun service yang kita nak tawarkan.


Sentuh-sentuh jadi lebih mesra.

Perkara yang Naa sendiri tak biasa buat. In order untuk buat client lebih dekat and comfortable, we have to break the 'touch barrier'.

Dengan kata lain, kita kenalah start bersentuhan dengan orang yang sedang berbual dengan kita. Remember to jaga batas pergaulan dan agama ye :)

Benda paling mudah and simple,
for starter kita boleh hulurkan tangan untuk bersalam. Then boleh move on to sentuh lengan or bahu bila berborak. Dengan bersentuhan, kita akan jadi semakin rapat dan akan semakin mudah untuk close deal dengan client.

*
*
*
*

Hopefully perkongsian kali ini dapat beri manfaat kebaikan kepada rakan-rakan peniaga dan usahawan di luar sana. 

Insha Allah, naa akan kongsikan lagi tips-tips lain.
So stay tune :)

03 May, 2016

Diamond Night 2016

It was another event worth remembering..
A celebration for New Diamonds and Achievers, and
it was held at Putrajaya International Convention Centre (PICC).


My date for the night, tak lain tak bukan,
Mr Ashraf Naserudin.


Handsome pulak sekali sekala tengok suami sendiri suit up macam ni ;P hahaha. Kalau bukan isteri, siapa lagi nak puji suami kan.



Soon as we arrived, 
terus jumpa my business proteges dulu. 
Everyone looking good and gorgeous, Congrats darlings!



My TEAM are my source of strength and they are the reason why I need to stay focus.
I want to be the best and deliver my best for my team.
All I want is to see each one of them grow and become better dalam semua aspek. 

Erti sebuah kejayaan bukan hanya terletak pada pencapaian yang dicapai, tetapi apa yang kita pelajari sepanjang perjalanan itu jauh lebih penting.
We want to become better inside and out, 
dan jadi insan yang banyak berkongsi manfaat kepada ramai orang, In Shaa Allah.



With my New Shining Diamond, Akhma Hanim.

 
Congratulation again dear, you made it this far and I believe you will achieve a lot more, dan jadi antara CDM yang hebat.



Mereka yang hadir sama-sama kali ini
adalah antara barisan protege Naa yang akan ambil award untuk Next Diamond Night pula In Shaa Allah.

We're The Premium Beautiful Top Agents..
* hujung kiri dan kanan, 2 orang mak buyung pun nak posing  as PB Top Agents jugak ok ;)




Enough with the poses dulu,
kita tengok some of the candid moments inside the hall..



It's makan-makan time, so doa makan wajib baca dulu.




So far, Diamond Night kali ni, food paling sedap rasanya.
Nasi sedap, lauk-lauk pun sedap.
Tak lupa, chocolate cake pun sangat yummy!

Gambar food tak berapa nak ada ya, 
photographer hanya focus muka kitorang yang tengah makan and gelak-gelak jer ;P










Two of us, at the hallway..
the lighting tak berapa ok sangat, but boleh la.
One for the album



Ini pula, the early comers, yang sentiasa happy go lucky!


Ini late comers, eh bukan..yang stay sampai habis event sebab tunggu lucky draw, hehe


This business brought them together, from strangers to friends. Mereka sentiasa bersaing secara sihat dalam kumpulan dan masing-masing tak lokek ilmu untuk berkongsi.
They support and motivate each other to go higher.
I'm a proud mentor and happy sangat dapat proteges macam derang ni. Alhamdulillah.


Sebelum majlis berakhir, 
sempat juga bergambar dengan our Managing Director, Mr Tan Kai Hee. Sentiasa rasa kagum dengan beliau, yang nampak sangat kuat dan sihat pada usianya. 
Tak kira siapa yang beliau jumpa, confirm tersenyum lebar dan sangat humble orangnya.




 Thank you Sahajidah Hai-O dan Mr Tan Kai Hee sebagai pengasas kerana menyediakan the best platform untuk kami belajar berniaga dengan mudah dan tanpa risiko. 

Sudah berapa ramai jutawan melayu lahir dari perniagaan ini dan mereka sudah mampu melebarkan sayap di bidang perusahaan lain pula hasil dari modal dan pengalaman berniaga bersama SHOM.

This is one of the reason, kami suami isteri tetap setia bersama SHOM sehingga hari ini. 



Seorang cikgu atau business guru pernah berpesan, 

" Dalam perniagaan, 
bukan berapa cepat kita boleh buat duit jadi kaya,
bukan berapa hebat kita bercakap,
bukan berapa banyak rangkaian network kita bina,
tetapi berapa lama kita BERTAHAN dalam mengusahakan sesuatu.
Itulah ISTIQAMAH.
Istiqamah dalam buat kebaikan, walaupun sedikit, tetapi berterusan,
lebih hebat dan disukai Allah daripada banyak tetapi tidak berterusan. "

Inilah antara kata-kata inspirasi yang Naa dan suami pegang.
Harapan kami adalah untuk istiqamah dalam apa yang kami lakukan hari ini dan seterusnya.


Kepada anda yang masih tercari-cari peluang untuk mula berniaga, 

JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI


 

We Give and Grow Together
Go-Giver Project | Beautiful Circles Group


28 April, 2016

Mineral Coffee Murah!

2 days left..
hurry up, mineral coffee lovers!

mineral-coffee-kopi-garam-murah-min-kaffe-naa-kamaruddin


Bagi yang belum aware lagi, our Hot Selling Mineral Coffee akan bertukar nama kepada Min Kaffe bermula 1 May 2016. 

mineral-coffee-kopi-garam-kurus-min-kaffe-naa-kamaruddin



Selaras dengan penjenamaan semula ini, harga pun akan dinaikkan, 
dari RM30 sekotak ke RM33 sekotak bermula 1 May 2016.




2 MORE DAYS to grab your favorite Mineral Coffee at the best price. 

Ramai dah siap order nak ambil stock 1 carton terus. Bukan nak berniaga, tapi untuk stock minum sendiri and family sahaja. 

Ambil dengan HARGA BORONG, dengan minimum 1 carton sekarang, confirm jauh lebih murah dan jimat. 
1 carton ada 24 kotak, dan boleh tahan untuk minum sendiri at least for 8 months up to 1 year. 
Dengan pembelian 1 carton juga, you can SAVE RM168! Sangat jimat dan berbaloi-baloi. 

Bagi yang nak berniaga pula, haruslah ambil stock berkaton-katon terus kan. 
Hanya dengan jual kopi sahaja pun dah boleh generate extra income tak kurang dari RM1000 setiap bulan. 
Tak reti menjual tak apa, kami akan ajar teknik dan strategi menjual dengan mudah. If you can follow the steps, bukan setakat RM1000 boleh dapat sebulan, malah boleh cecah hingga ke 5 angka. 




Berminat untuk jadi agent Mineral Coffee/ Min Kaffe? 
Taip " MC Me " dan hantar ke +60122844960 sekarang. 

Berminat nak order untuk minum sendiri sahaja? 
Boleh terus type "MC HARGA CARTON" dan hantar ke +60122844960 sekarang! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...