19 October, 2018

Kesan Kurang Kolagen Pada Badan


Ramai hanya tahu kolagen tu untuk cantik, untuk penampilan luaran sahaja. Tapi, sebenarnya kolagen adalah sejenis protein dalam badan yang sangat diperlukan. 

Semakin meningkat umur, tahap kolagen dalam badan kita akan menurun, dan kesan kekurangan kolagen akan menjejaskan tahap kesihatan kita. 



Ok, kat sini...Naa share sikit dari apa Naa baca dan refer dari beberapa website,

8 kesan kekurangan kolagen

1. Sistem Imunisasi badan jadi lemah

2. Peredaran dara tidak lancar

3. Sistem pencernaan terganggu

4. Penglihatan semakin kabur

5. Mengundang masalah kulit, seperti pigmentasi, menggelupas, kendur, luka lambat sembuh, dan lain-lain

6. Gangguan pada sistem endoktrina, contohnya pada wanita..gangguan period, kanser payudara, payudara kendur, dan pada lelaki..masalah berkaitan sakit tuan akan bermula. 

7. Rambut mula bermasalah

8. Gangguan kesihatan bahagian mulut, gusi, lidah dan bibir


Hmm, bila dah tahu apa kesan-kesan kekurangan kolagen pada badan kita ni..barulah Naa sendiri pun wujud kesedaran untuk lebih konsisten nak ambil tambahan kolagen ni. 

Prevention is better than cure! 

Tapi kan, kolagen ni pun ada banyak jenis jugak tau. 
Kalau nak study lebih detail, korang google jer and refer website yang boleh dipercayai dari certified health consultant or advisor. 

Apa yang perlu tahu, kolagen paling banyak dan diperlukan dalam badan kita is Type 1 collagen. 
Dan antara sumber kolagen terbaik untuk kita ambil sebagai tambahan, adalah yang berasaskan Marine Collagen. 

So, korang boleh survey kat pasaran, apa produk kolagen yang bersesuaian. Sebelum buat pilihan, korang study dulu, kolagen Type apa?  sumber kolagen yang digunakan datang dari mana? Dan berapakah kandungan gram kolagen? 
Semua ni penting bila kita buat pilihan, supaya kita dapat kesan yang terbaik πŸ˜˜πŸ‘πŸ» 

Setakat ni, Naa pernah la cuba collagen drink yang biasa-biasa yang murah-murah. Nak kata berkesan atau tak, Naa sendiri pun kurang pasti. Tapi, tengokkan pada harga..kita boleh tahu dah, kualiti kolagen tu macam mana, dan berapa miligram jer lah kandungan kolagen dia letak. Tapi, waktu Naa ambil dulu tu sebelum nak kahwin, nak cantik berseri-seri kan πŸ˜‚

Tapi, now ni dah masuk umur 3 series..
Naa bukan ambil kolagen untuk nak kulit cantik semata-mata, tapi nak firm balik apa patut, nak kuatkan otot dan sendi, and nak siht luar dan dalam! Barulah awet muda sentiasa kan..

So, apa yang Naa amalkan now ni..is BB+glo❗️
Dulu, BBplus ajer namanya..now dah advanced formula lagi, dan dimasukkan few more ingredients, such as L-cystine yang akan bantu tubuh kita hasilkan glutathione secara semulajadi. Selain tu ada blackcurrant powder and grape extract. 

Naa share detail sikit kat bawah ni, korang boleh baca kat gambar-gambar ni ya πŸ˜πŸ‘ŒπŸ»







Kepada yang tengah mencari and baru nak try amalkan  pengambilan kolagen, Naa memang sangat recommend this BB+glo πŸ˜™  

Ramai yang share feedback pun, selepas sekotak dan nampak kesan positif. Alhamdulillah, semua dengan izinNYA. 




Ada soalan nak tanya, jangan segan-segan...
click πŸ‘‰πŸ»WhatsappNaa 
InshaaAllah, apa Naa tahu #Naakongsi πŸ‘πŸ»

Let’s cantik dan sihat sama-sama ❗️

16 October, 2018

8 Jenis Bengkung Pilihan Ibu Berpantang

Sekarang ni rasanya musim ramai orang bersalin. 
Jadi memang kena sangat, dan sesuai sangat untuk Naa kongsi sikit pasal amalan berbengkung selepas bersalin. 

Kita orang Melayu memang dah menjadi adat dan kebiasaan untuk bertungku, berbengkung sepanjang tempoh berpantang. 

Bagi yang bersalin secara normal, seawal hari kedua dah boleh terus mula berbengkung. Bagi yang bersalin secara pembedahan pula, perlu mengikut keadaan..seeloknya selepas luka jahitan dah sembuh. 

Kenapa pentingnya amalan berbengkung ni? 
Sebenarnya perut ibu mengandung selepas bersalin, ibarat macam belon yang asalnya tegang, kini jadi lembik dan menggeleber 😒 
Perut yang sudah membesar juga perlu dikecilkan dan dikempiskan balik. 

Ibu mana yang tak sakit hati kalau lepas bersalin, ada yang tegur “eh, mengandung lagi ya?”..adoii, isi dlm perut tu bukan lagi baby kalini, tapi lemak-lemak berlebihan 😭 

So, jangan culas atau ngelat nak berpantang sungguh-sungguh ya adik kakak semua πŸ€— pastikan setiap hari wajib berbengkung. Barulah perut cepat kempis, dan bodyshape cepat kembali ke asal InshaaAllah

Dulu zaman nenek dan mak mak kita tak banyak pilihan untuk jenis bengkung. Tak macam kita zaman sekarang, ada macam-macam pilihan bengkung moden πŸ‘πŸ» jadi, kita boleh buat pilihan ikut mana yang berkenan. Kalau nak kesan terbaik hasil berbengkung, kenalah pilih bengkung yang berkualiti, terbukti berkesan, dan apa yang penting mengikut bajet masing-masing. 

Jom kita tengok apa pilihan bengkung yang ada;




1) Bengkung Tradisional Bertali! 


Bengkung jenis ni, korang rasa-rasa
boleh ker pakai sendiri sorang-sorang ? πŸ˜… 
Jawapannya, tidak sama sekali ya.

Part nak tarik-tarik tali bagi ketat tu pun memerlukan tenaga dan kekuatan tangan. Dan semestinya ambil masa terlalu lama untuk siap pakai setiap hari sepanjang berpantang. 



2) Bengkung Lilitan Jawa! 

Yang ni pulak jenis kain yang kena lilit berkali kali, dan kepanjangannya 7meter ke 12 meter! Kalah labuh langsir rumah tauu! Hahaha..πŸ˜†
Kalau ada yang rajin boleh lah cuba





3) Bengkung Tali Zig Zag!

Haa, ni antara yang kita biasa nampak, dan Naa sendiri pun pernah pakai waktu anak pertama dulu. Bidan yang pakaikan awal-awal tu.

Ia lebih kurang sama bengkung tradisional bertali yang awal tadi Naa share, tapi yang ni version yang dah dipermudahkan fungsinya untuk pakai. Cuma yang ni kena beli ikut size yang betul ok! Kalau salah size, tak muat pulak nak pakai nanti. Size dia tak boleh adjust. 




4) Bengkung Bertali / Barut! 

Jenis ni lebih simple dan mudah nak pakai sendiri. Sambil baring atau berdiri pun boleh. Cuma satu jer, bahagian bawah kena longgarkan sikit untuk mudah nak ke toilet. 

Ini pun bengkung yang pernah Naa pakai. Mmg mudah, tapi agak kurang selesa pakai bila cuaca panas, dan setiap kali lepas pergi toilet, dah rasa longgar dan lari dari paksi πŸ˜…



5) Bengkung Moden Sarung (Tube) ! 

Memang sangat mudah nak pakai. Sarung jer kan. Tapi, tengok pada saiznya pun kita tahu dia tak cover menyeluruh bahagian perut dan bawah perut. 




6) Bengkung Moden (Velcro)! 

Tak perlu nak lilit or nak ikat ikat. Hanya adjust ikut keselesaan dan lekatkan ajer. So easy. Cuma pastikan cari yang diperbuat dari material kain tak panas. 

Naa pernah pakai juga yang jenis material getah. Mak aihhh, mmg lencun banjir peluh..dan sangat tak selesa pakai. So, cari material yang sedap pakai, dan meresap peluhπŸ‘πŸ»



7) Bengkung Moden 3 in 1!
Hmm..yang ini Naa pun kurang pasti apa yang 3 in 1. 
Naa tak pernah pakai. Dan nampak macam kurang kemas jer macam ni. Kalau dlm pantang pakai ok la kot. Tapi bila nak keluar rumah, confirm berbonjol bonjol tak kemas nampak kat baju nanti. Hehe..

Tapi terpulang lah pada pilihan masing-masing kan. If it works, and korang suka..boleh pilih jenis ni. 


Premium Beautiful - bengkung moden - set berpantang - pilihan ibu



Haaa, now kita sampai pada pilihan bengkung No.1 untuk wanita moden zaman sekarang..PB corsetπŸ˜˜πŸ‘πŸ»

Kenapa Naa kata pilihan No.1 ?! 
Sebab memang menjadi igauan, dan idaman semua ibu-ibu selepas bersalin. PB ni dah berada dalam pasaran lebih 20 tahun dah. 
Kalau tak bagus, confirm dah tak wujud sampai sekarang kan..

Naa sendiri dapat peluang pakai PB ni, lepas setahun lahirkan anak 1st, Danial. And memang rasa macam diberi satu harapan baru, untuk dapatkan balik bodyshape sebelum pregnant, dan memang hasilnya dapat pakai balik baju dan seluar lama πŸ‘πŸ» 

And after bersalin anak 2nd, Danish..seawal minggu pertama, Naa terus sarung PB corset! Memang betullah, bila start pakai semasa dalam pantang, cepat Naa nampak kesan mengecil, shaping, and yang best nya, mudah sangat pakai sendiri, dan takde problem nak ulang alik toilet. 

Badan pun rasa ringan sangat, mudah bergerak waktu pantang. Nak breastfeed baby pun takde masalah, and ada support pada breasts agar tak jatuh u’olls πŸ˜‚

Tulang belakang and body posture pun terjaga dengan pakai PB ni, sebab bengkung direka dengan memory wires yang mudah lentur ikut badan kita. Lagipun PB waist Nipper ni certified by Chiropractor Association.

Naa share lebih sikit lagi apa kebaikan berpantang dengan Premium Beautiful
πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

Premium Beautiful - bengkung moden - set berpantang - pilihan ibu - kelebihan



So now, semua dah tengok apa pilihan
bengkung yang ada kan?  

Apa pun pilihan u’olls..bila dah beli, sila pakai dengan konsisten dan disiplin setiap hari ya! 

Nak dapatkan hasil, kenalah usaha. Kalau tergolek jer dengan baby tanpa berpantang dengan sempurna..nanti badan kita ni yang akan merasakan kesan sakit situ sini bila dah bertambah usia. Dan bila badan makin kembang situ sini, abang tengok pun dah makin kurang umphh! 
Jangan main-main tau dikk! Ni sis nak pesan awal-awal πŸ˜πŸ‘ŒπŸ»

Let’s Cantik dan Sihat Sama-Sama πŸ’•

Do contact Naa, if berminat nak tahu lebih pasal PB corset, and current Promotion 😁

08 October, 2018

HARAPAN untuk sihat, HARAPAN untuk hidup lebih baik



Masing-masing punya cerita tersendiri..
keempat-empat sahabat yang Naa berpeluang interview waktu MMG Training 2 minggu lepas ini, semuanya insan yang hebat❗️
 Ada yang seawal 20an, 30an, dan 40an..ada yang masih anak dara, ada yang dah berkahwin, dan ada yang sudah kehilangan suami tempat bergantung. 
Tapi, satu persamaan mereka adalah..semangat juang untuk terus pandang ke hadapan, untuk bangkit berani, dan fokus mencapai impian dan matlamat di hadapan bersama #businessStyleMMG πŸ’ͺ🏻

Apa yang mereka kongsi, InshaaAllah Naa akan cuba kongsikan detail dalam post akan datang yer ☺️

Apa yang Naa kongsi dalam post kalini sebenarnya apa yang Naa buat sepanjang turun padang bantu business partners di Klang. 
AllahuAkbar..banyak yang Naa belajar, dan banyak pengajaran yang Naa ambil.

Pengalaman yang Naa dapat ni juga, buatkan diri ni rasa lebih bersyukur. 

Ini antara moments yang Naa boleh kongsikan..dan antara kenalan baru yang kami dapat peluang berjumpa...





Syukur Alhamdulillah, kita masih muda..kita masih sihat..kita masih kuat..kita masih boleh bekerja..kita masih boleh makan..kita masih bernafas 🀲🏻


Tapi, berapa ramai orang sekeliling kita sudah makin dimamah usia, berapa ramai yang diuji dengan kesakitan, berapa ramai sudah tidak mampu bekerja, berapa ramai tidak cukup makan, dan ada yang sesak nafas menahan kesakitan di malam hari 😰


Terus, terang..bukan ini apa yang Naa suka buat, bukan ini apa yang Naa pandai, tapi Allah lorongkan jalan untuk Naa berjumpa, berkongsi apa yang Naa tahu, perkenalkan produk yang mungkin boleh memberi sedikit sinar harapan pada yang memerlukan. 


Ada yang perlu bantuan produk sebagai ikhtiar untuk lebih sihat..

dan ada juga perlu peluang untuk tambah rezeki melalui rangkaian produk yang kami ada



“Sebaik-baik manusia, adalah manusia yang memberi manfaat pada manusia-manusia lain” πŸ‘πŸ» 


InshaaAllah..itu yang Naa pegang, dan itu juga yang akan terus memberikan semangat untuk terus berkongsi ☺️

..

#kongsimanfaat

#kongsirezeki

#lapiktilamBVSM

#BioVelocitySleepMate

#BVSM


Jika ada yang rasa nak tahu lebih tentang BVSM ni, nak tengok-tengok koleksi Testimoni, jangan malu segan..whatsapp jer terus Naa
πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

09 September, 2018

KONGSI Manfaat..KONGSI Rezeki..BVSM!


Makin HOT πŸ”₯sungguh pelapik tilam BVSM ni‼️

Sana-sini pakat bercerita asbab BVSM bantu ramai
dapat tidur lena πŸ› dan kesihatan lebih baikπŸ‘πŸ»











Sana-sini pakat grab Pakej Combo BVSM πŸ›


Ehh, yang dok tengok ajer selama ni pun, dah mula merisik-risik nak tahu jugak la kan 🧐Apa Special nyer BVSM ni ⁉️

Now ni, makin ramai pakat ambil peluang berkongsi manfaat produk dan kongsi peluang mula bisnes bersama MMG Flexi planπŸ‘πŸ»



Ada yang lagi menarik jugakk tauu! 
Melalui produk BVSM ni juga anda dapat peluang melancong percuma ke KUNMING‼️✈️



Berminat nak tahu lebih, boleh whatsapp Naa terus yer, click jer sini
πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»

SIHAT DAPAT! 
INCOME DAPAT! 
MELANCONG PERCUMA DAPAT! 
🀩🀩🀩 

30 August, 2018

MERDEKA MALAYSIA SALE IS BACK!


Tanggal 31.08.2018, genaplah 61 tahun Negara kita Malaysia mencapai Kemerdekaan! 

Alhamdulillah, syukur kita dilahirkan sebagai anak yang merdeka dan sewajarnya kita berterima kasih kepada bapa-bapa perjuangan kemerdekaan kita yang terdahulu. Sebagai tanda syukur kita, let’s do our part as a good Malaysian untuk sama-sama mengekalkan keharmonian, kesejahteraan, dan seterusnya memperkukuhkna lagi tahap ekonomi negara kita yang tercinta ini. Macamana tu?? Untuk kita-kita ni, yang bukanlah pemilik industri juta-juta..cukup dengan kita mulakan dengan perkukuhkan ekonomi keluarga kita dahulu. Setuju? πŸ˜πŸ‘πŸ» 

Naa ni bukanlah patriotik sentiasa, dan bukanlah pemyumbang kepada perkembangan ekonomi yang besar pun, tapi kita cubalah dengan cara kita, ikut kemampuan kita. 

Okei lah, done berceloteh..Naa sebenarnya nak share dan nak offer special promo untuk beberapa Hot Products ni...boleh check mana yang korang berkenan tau πŸ˜πŸ‘ŒπŸ» 






Untuk detail pasal product bagi yang belum pernah cuba, jangan segan whatsapp Naa jer terus dengan click link bawah ni
πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»πŸ‘‡πŸ»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...