19 October, 2014

My First JADE Bangle!


This is going to be my last post on SHANGHAI..
Cerita sehari sebelum berangkat balik ke Malaysia.

Awal pagi, we had our breakfast in hotel first. Then, kami bergerak ke Tianmai Jade Factory.


Group picture dulu sebelum masuk..





As we entered, as usual mereka akan terangkan macam mana jade dihasilkan and jenis-jenis jade yang ada. Tapi nak fahamkan english slang orang yang menerangkan tu punya lah kitorang dok tergelak gelak. So, benda yang bosan pun boleh jadi fun when you travel with FUN people ;)

Kami semua pun sebok nak rasa batu ni...


Dekat dalam tu, memang sebenarnya tak dibenarkan ambil gambar. So, nothing much to share. Tapi memang banyak collection of jades and gem stones.
Kalau mak-mak kami yang datang mungkin lebih teruja borong kot.

Sebenarnya sebelum pergi, Naa tak ada rasa berminat pun nak beli anything from there. Tapi bila semua pun pakat beli jade, saya terjebak sama! Peer pressure kot ;P haha.
Paling best, bukan beli sendiri kali ni, but my hubby offer nak belikan. YEAYYY..thank you love!

So, here's my first Jade bangle.
Totally love it, and I hope I can visit another part of China to buy another type of jade pula after this.


Habis beli jade, semua borong buah-buahan kat luar. I don't know what kind of fruit yang kecik like tomato cherry ni. But rasa fresh and manis. 



Next stop, another muslim chinese restaurant! Dekat bahagian luar tu, mereka jual sejenis roti, it's a garlic bread. Rupa macam roti nan pun ya jugak. Memang dia bakar panas-panas and dijual kat tepi jalan. Sangat lembut and sedap!




and this was our lunch that day. Naa memang hanya boleh makan ayam sahaja. Kambing memang terus tolak tepi, dan telur dadar tu paling cepat habis. hehe..



After lunch, sambung jalan and shopping at the
OLD CITY!

First thing, bila sampai jer dekat situ, I was amazed with the beautiful architecture. 

Dekat sini, kalaulah kami diberi masa lebih panjang, macam nak ronda semua ceruk jalan. Besides barangan kraftangan, fridge magnets, kami memang suka TOYS. Yeah, we have 2 boys di rumah yang memang akan suka cool toys.





Last stop for that day was the famous NANJING STREET!
Masa ni, Naa dah dipaksa bergambar. It was raining and kaki dah penat. 



Nak menghabiskan masa, we went into m&m's store.


Banyak benda menarik and comel-comel dekat sini. I bought a cute tshirt for my baby and "I LOVE SHANGHAI" mug.



End of SHANGHAI TOUR...
but we still had our GALA DINNER at the hotel.

All GLAMpreneurs were nicely dressed up in Chinese costume.





 GROUP PICTURE!


The food pun memang Alhamdulillah sedap-sedap semua. Cuma, my photographer memang kali ni tak suka ambil gambar food agaknya ;P 



Setiap kali travel for free, kami memang puas hati sangat-sangat. 
They never failed to give us the VIP Treatment.
So, thank you again everyone for making this trip another memorable journey.

NEXT DESTINATION ?

Vienna and Budapest this JANUARY!


12 October, 2014

The Bund and Huangpu River Cruise

#GLAMjourneys
Day 2 in SHANGHAI!

Bermula dengan breakfast buffet di hotel, 
then kami bergerak ke THE BUND.
This is one of tourist attraction in Shanghai, tempat wajib bergambar!

Kalau sebelum sampai dulu pun, memang dah gambarkan siap-siap nak posing dengan background macam poskad tu ;) hehe.


take 1

take 2

take 3

In case you don't have a camera, don't worry.
Dekat situ memang ada photographer yang akan ambil your picture untuk jadikan macam souvenir set. Siap letak gambar atas pinggan hiasan 
( *naa tak pasti apa kita panggil hiasan pinggan tu ek? haha..tapi korang tahu la kan)

Another pose lagi, me and hubby. 
sila jangan bosan tengok muka kami.. ;P


ok, ni dengan my partner Akhma Hanim pula.
siap ada effect tudung terbang-terbang ya. Masa ni memang sangat windy.



And here's with more friends!
Cuba tengok muka-muka siapa yang excited lebih?
Masa ni we all tengah nyanyi sebenarnya. Bukan main semangat lagi kan.



Ini gaya lain pulak..
siap menari, menyanyi, and we did a chicken dance in Shanghai! Semua kat tepi-tepi berkerumun tengok and ambil gambar kami. Kalah retisss gitu.
Aksi-aksi sebegini hanya berlaku bila travel dengan GLAMpreneurs sahaja ya. Semua buat muka tebal jer sebagai pelancong :p

*stay tune for our video later. Now still in progress...




Ini, GLAM Lekaki!
Sangat comel gambar ni. Abang rijal is the only one yang dah ready lompat terlebih awal. Abang-abang yang lain tengah mengumpul tenaga nak lompat agaknya. 



This one, berlatarbelakang THE BUND..
The building cantik and modern. Really love the architecture. Bila berada dekat sini, memang nampak macam dah dekat europe pun ya.


Dah almost 1 hour juga berjemur dan berposing, akhirnya bas datang ambil kami. Semua dah kelaparan masa ni sebenarnya. Penat melompat, menyanyi dan sebagainya kot..




Cuba cari dimana saya dalam gambar bawah ni?



Sebelum makan, kami melawat SILK FACTORY. Dekat sini, first time sebenarnya Naa tengok cara dia hasilkan benang sutera dari ulat sutera punya cocoon. 

Sorry sangat, gambar tak berapa nak ada untuk tunjuk semua proses pembuatan sutera tu. My photographer sibuk berborak jer masa kat sini ;P


To be specific, dekat sini mereka tunjukkan cara penghasilan benang sutera, and tunjuk macam mana hasilkan comforter, 100% silk, bukan daripada cotton. It is super comfy and light.  Bila rasa dekat tangan, rasa nak peluk dan bawak balik jer terus.

Dekat bahagian luar pula, ada macam-macam kain, baju, selendang made from silk. In terms of quality memang lebih elok, cuma a bit pricey compared to kedai luar.
Lai..lai..lai..beli ini baju :)


Sebelum meneruskan agenda shopping, kami makan dulu. Disebabkan semua dah kebulur terjah makanan seperti biasa, so tiada gambar la jawabnya. We enjoyed another set of HALAL chinese food, at another chinese muslim restaurant.

Selesai makan, kami singgah solat di masjid pula.
Dekat sini, make sure to bring your own telekung untuk muslimah. Kalau masuk toilet pun, masih kena bawa botol air untuk cuci ;P


Next place, kami dibawa ke AP Plaza!
Semua berterbangan merata plaza, shopping barangan buatan China, and souvenirs. Memang harga sangat murah, tapi kena pandai bargain. Another advantage if you can speak mandarine, atau dialek shanghai ;P


Kalau kata nak tawar menawar, make sure mintak up to 70% OFF dari harga dia bagi. Tunjuk calculator jer paling mudah! Kalau dia jual mahal, takmau bagi harga kita mintak..terus keluar jer dari kedai, nanti derang akan panggil balik and bagi ikut kita nak, that's the trick! 

Hubby berjaya beli apa dia nak for diri sendiri. Bukan untuk anaknya yer yang ini..
Helicopter 4 kipas??? entah la apa namanya ni.



By the time habis shopping, it's already night time.
Ikutkan memang dah penat sangat, but we all kejar masa juga untuk naik cruise. 

As usual, setiap kali trip melancong bersama Hai-O, 
river cruise is a must. So, this time dapat another chance to experience night cruise at HuangPu River.


Memang sangat cantik the night scenery, the weather pun agak windy and sejuk. Cuma asik kena rebut best spot to take photo..just look at me in this picture. Dekat belakang penuh orang berebut nak duduk kat tepi ferry to take photo with Oriental Pearl Tower yang bertukar-tukar color lampu.



2 insan yang sentiasa berada bersama dengan Naa dari awal mula business until now. My business mentor Hanis Haizi and my hubby Ashraf Naserudin.
THANK YOU darlings ;)


Another group picture! Squeeze in...



The guys..




We really had fun, and I'm enjoying every moments spent with glampreneurs here. Asik tergelak gelak dari awal pagi naik bas, sampailah dah malam nak balik hotel room. 
Macam-macam ragam, and everyone memang sporting.

This is definitely another trip to remember...


*stay tune for last update on Shanghai in my next post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...