15 July, 2014

Alone We Make A Difference, Together We Make A CHANGE

There's so many things I want to share on my blog. Sampai tak tahu nak tulis apa dulu.

Then I asked mr hubby, "post pasal apa i nak buat dulu ek?" Then, he suggested this specific current issue. 


To be honest, Naa tak berapa pandai nak mengolah cerita tentang isu semasa yang  begitu serious atau topik yang menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. 
Bukan apa, sebab saya bukan pandai sangat dan kurang ilmunya di bidang ini. Jadi Naa takut tersalah tulis, tersalah info dan sebagainya. 

BUT,
this time terasa diri ini terpanggil untuk berkongsi sedikit sebanyak sahaja tentang apa yang berlaku pada saudara seagama kita di GAZA. Especially bila hati tersentuh melihat gambar anak-anak kecil yang menjadi mangsa kekejaman  ;(

Ini antara gambar sumber dari Facebook 'Aman Palestin', 
yang berkongsi update dari Shifa Hospital.

Ini antara wajah yang terselamat dan di rawat di sana.
Part of sumbangan yang kita salurkan melalui Aman Palestin, digunakan untuk membantu mereka di sini.




Kanak-kanak ini diberikan TOYS juga, untuk sedikit sebanyak mengubat hati dan memberi sedikit kegembiraan dalam kesengsaraan yang mereka hadapi. 


Bagi yang hilang keupayaan, bantuan tongkat juga dihadiahkan untuk mereka.

So, to all friends and sisters..
jangan kita lupa hulurkan bantuan. Tak kisah sedikit atau banyak.


Besarnya pahala mereka yang menjadi sukarelawan dan petugas di sana. 
Bila tengok Doktor dari Malaysia yang kesana, teringat conversation with hubby earlier yang berpesan kepada anak kami yang kedua, Danish Yusuf:
"Adik, nanti besar jadi Doktor Pakar Bedah tau. Nanti adik pergi ke sana, bantu mereka. This is JIHAD. Besar pahala."

Bila dengar tu terdetik dekat hati, mampukah seorang mak nak lepaskan anak sendiri pergi berjihad?
Then, Naa fikir balik..why not? Jika itu takdir dan ketentuan Ilahi, dia adalah insan yang terpilih :') and I should be happy for my son.


Bagi kita yang tak mampu nak ke sana, JOM kita bantu mereka dengan menderma:



Selain bantuan, the least we can do is BOYCOT!
Kalau kita tidak mampu boycot semua produk Israel, janganlah pula kita promote.


Ini antara produk yang kita biasa makan dan minum selama ini. Now, tiba masanya kita hentikan diri kita daripada terus menyumbang ke arah kekejaman ini..



I used to drink Coca Cola too. But, Alhamdulillah dah bertahun-tahun stop minum ni.
Kesedaran timbul bila tengok macam-macam yang dikongsi tentang keburukan air ini pada kita. 
Orang Yahudi sendiri tak minum, kita orang Islam pula yang mengagungkan minuman ini. Kalau sayangkan diri sendiri, dan sayangkan anak-anak kita, please don't drink coca cola ever again.


Starbucks, Naa pun minum juga sebelum ni. I'm not really a fan but tetap pergi juga.
Now, let's change! Pilihan kopi yang lain masih banyak kan :)


McDonalds, semua pun tahu makanan yang memang tak menyihatkan pun. But, kita tetap beli sebab nak cepat.
Just remember "mudah dan cepat makan, maka mudah jugalah kita sakit dan mati."


Seterusnya, these are the list of products yang perlu kita boikot..





I would like to share this..taken from one of article from Aman Palestin website;


Saat ini Palestin terus disirami dan dilumuri darah,
Linangan air mata syahdu seiring para syuhada yang dihujani peluru,
Hari terus berlalu, namun bahagia dan keamanan tidak kau temu.

Gugur mereka sebagai para syuhada,
Berjuang menegakkan agama nan barakah.

Tegarkah kita melihat mereka berjuang bersendirian,
Sedangkan kita saudara mereka,
Hidup dalam kesenangan dan keamanan,
Melihat tanpa punyai perasaan,
Manakah terletaknya nilai seorang insan?
Ayuh para mujahidin dan mujahidah,
Hari ini solidariti kita buat mereka,
Biar apa kalam media, bicara apa kata penguasa?

Syuhada itu saudara seagama kita,
Darah yang mengalir ditubuh mereka,
Darah yang sama dalam diri kita.

Teruskan berdoa,
Memohon kepadaNya,
Keikhlasan dan ketelusan,
Menjadi pengharapan,
Bantuan dihulurkan,
Ringankan bebanan,
Moga sampai ke rantau sana.

Hari ini perjuangan keadilan menegakkan kebenaran,
Adalah milik dan kuasa mereka,
Hari esoknya,
Kemenangan pejuang keamanan negara,
Harapan bersama.

Sedarlah Anjing-anjing Yahudi!
Sedarlah para pimpinan umat Islam yang masih berdiam diri!

Ya Allah, hancurkan mereka yang cuba menghancurkan agamaMu,
Leburkan mereka,Goncangkan mereka.
Selamatkanlah saudara seagamaku,Kuatkanlah mereka untuk terus berjuang menegakkan agamaMu dan satukanlah umat-umat Nabi Muhammad yang berada di seluruh pelusuk bumi, untuk berjihad di jalanMu.

Wahai Allah Yang Maha Menguasai.. 



JOM kita sama-sama BERDOA,

Semoga kemenangan di pihak saudara kita.


Amin..





11 July, 2014

First Ramadhan Buffet at Summit Hotel


I attended my very first Ramadhan Buffet at Summit Hotel on last wednesday. 

As usual sempat selfie dalam kereta on the way to USJ..


Setibanya di Hotel, kami selfie bersama dulu


Hubby was wearing his new black jubah from HASSAN ADLI


I was wearing black jubah/abaya yang dipinjam dari umi, black instant shawl from Sugarscarf, black Chanel, and my favorite white watch..Jam Tawaf. 
I will blog more on jam tawaf in my next post ok ;) But here it is, Quds RealClockwise..

*you can check out my instagram for more colors 


Majlis Berbuka Puasa ini dianjurkan oleh Syarikat Hai-O Marketing untuk semua barisan CDM. 
Istimewanya kali ini,ada jemputan khas iaitu 
Imam Muda Asyraf. 
Actually, itu pertama kali Naa dengar tazkirah ringkas daripada beliau. Alhamdulillah, memang seronok dan rasa tak puas sebab sekejap sangat masa yang ada.


Selain daripada jemputan khas Imam Asyraf, majlis ini juga menjemput anak-anak yatim daripada Rumah Bakti Cahaya Hati, Bandar Tasik Putri, Rawang untuk iftar bersama kami. 

Sedikit sumbangan dari Syarikat dapat dihulurkan untuk anak-anak ini, bersama duit raya. 



Bila tengok anak-anak kecil ini, of course kita akan terkenangkan apalah nasib anak-anak kita sendiri pula jika ditakdirkan berlaku sesuatu ke atas diri ini. Ya Allah, Kau lindungilah anak-anak kami, anak-anak ini dan kasihilah mereka. 

Bagi yang ada berniat untuk membantu anak-anak yatim, miskin & asnaf ini, boleh hulurkan kepada contact no/bank account no seperti tertera di bawah:


Semoga sedikit sebanyak bantuan dan sumbangan kita mendapat ganjaran InshaAllah. 

Sebelum berakhir majlis, sempat group photo bersama kawan-kawan..
Dah rupa macam tangga pulak kan ;P


Ini Imam-Imam kami :)
SEMOGA KITA BERJUMPA LAGI DI MAJLIS BERBUKA PUASA SYARIKAT 2015 InshaALLAH ;) 

04 July, 2014

KUIH MANIH LETING KELATE!


Bulan Ramadhan, semua orang paling suka cerita pasal makan makan dan makan. Sudah jadi kebiasaan, semua akan mula mengidam nak makan itu dan ini.

Jangan kata preggy mommies jer yang ada mengidam, but kita semua pun akan teringat nak makan benda yang kita suka dari kecil. Anok kelate macam Naa pulak memang asik teringat nak balik kelate jer la bila tiba puasa dan raya ;P


Kelantan memang terkenal dengan kepelbagain makanan dan kuih muih yang sedap-sedap.
So as promised, jom kita jamu mata dengan kuih-muih kegemaran Naa dari Kelate!


My No. 1 Favorite dari zaman kecil dulu,
JALA EMAS.
Susah nak dapat kuih ni, dan memang antara kuih yang mahal juga :) Dari segi rasa, memang manis sangat, dan lebih kepada rasa telur. Kalau orang tak biasa makan, mungkin tak berapa boleh terima juga.


Ini pula, KETUPAT SOTONG!
Rasanya manis sangat juga dan rasa sotong bersama pulut. Ini pun susah nak jumpa di KL dan sangat mahal. Kalau dekat rumah Kelate, memang kami masak sendiri jer. Lagi puas makan, bila buat banyak-banyak. 




Ini kuih CARA.
Yang ini banyak dan mudah cari di KL. Ada air gula kat dalam kuih ni. Kalau kecil-kecil dulu, Naa pernah masak sendiri dengan umi dekat rumah. Bila buat sendiri tu, Naa akan masukkan gula banyak sikit daripada kat kedai punya. Lagi manis, lagi sedap. hehe..


Yang ini, umi paling suka belikan untuk Naa. Arwah MaTok pun pernah masakkan sendiri di rumah. Kitorang panggil nama kuih ini, SRI KAYA.
Kaya dengan rasa telur, dan sedap. Lebih kurang macam puding gula hangus pun ya jugak.


Yang ini, semua pun kenal dan tahu. 
KUIH AKOK!
Kata orang, lagi banyak kedut lagi sedap akok tu.
Sebab yang kedut tu, banyak telur dari tepung. Rasa akan jadi lebih lemak. And for me, Naa suka yang macam ada kesan hangus garing sikit.



Ini namanya kuih CEKMEK MOLEK :)
Naa pernah tolong Maklong buat kuih ni dekat rumah. 
Rebus ubi kuning tu, rasanya 'ubi stelo' namanya.
Then kena lenyekkan isi ubi sampai hancur, kemudian uli dengan tepung. Lepas tu buat bentuk bujur, penyekkan dan letak gula tengah-tengah. Balut dan tutup semua gula tadi, dan ianya siap untuk digoreng.
Lagi banyak air gulanya nanti, lagi sedap.




Haaa, yang ini siapa tahu nama dia apa? Rupa macam kuih bahulu, but strukturnya lembap dibasahi air gula yang manis.
Ini, namanya NEKBAK!
Naa tak berapa minat kuih nekbak, but umi suka makan ni.


Seterusnya, ini namanya CUCUR!
Naa paling suka makan ni masa zaman sekolah rendah. Part yang rangup garing dekat tepi paling sedap. Yang tengah dia tu, macam gebu-gebu. This is hard to find dekat KL.



Ini pulak, kuih yang banyak jumpa di KL. Dulu masa di asrama, dekat TKC Naa tak suka makan. But now I really love it! 
KUIH KERIA namanya, but orang kelate panggil kuih badok.



Yang ini bukan putu piring, but this is PUTU HALBA!
Dibuat dengan ubi kayu dan gula merah/nise.
Yang ini Naa tak pernah jumpa di KL. Di Kelate pula, kalau musim tengkujuh tiba..banyaklah orang akan jual putu halba.
Masa pregnant Danish Yusuf, Naa punyalah mengidam nak makan ini, tapi sampai sudah tak dapat ;(



SIRA = masak dengan air gula!

Ini SIRA LABU. Susah nak jumpa, but Naa paling suka makan ini bila time kenduri/bekwoh.
Ini salah satu dessert yang ada bila kenduri di Kelate.



Ini pula SIRA PISANG.
My favorite, haruslah guna Pisang Nangka!



Last yang Naa nak kongsi ialah PULUT BANGKOK!
Yang ini, masa kecil dulu tak pernah jumpa dan tak pernah makan. 
Mungkin belum sampai di Kelate agaknya, from Bangkok la katakan ;P haha




Occay, that's all for now.
Selamat mencari kuih-muih ini untuk rasa sendiri dan juga boleh google for recipe.

Semua yang di atas memang antara kuih favorite Naa.
Dan semestinya semua kuih kelate ni, manis-manis sangat. Kalau ikutkan tak boleh selalu makan tau, nanti kencing manis jadinya. 


*sumber gambar dari GOOGLE search, terima kasih mr google*

01 July, 2014

Ketuk ketuk Ramadhan ;)

First of all, forgive me kerana membiarkan blog bersawang :'(
Banyak alasan yang boleh diberikan, dan semuanya logic diterima, tetapi bak kata orang..
" MAHU SERIBU CARA, TAK MAHU SERIBU ALASAN " 

Apa pun, janji dengan diri sendiri from now on..akan cuba lebih baik!

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan..
Naa ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SALAM RAMADHAN buat semua yang mengenali diri ini samada di luar atau hanya di dalam social media :) 
MOHON AMPUN DAN MAAF atas segala silap dan salah yer, kosong-kosong! 


Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini, 
ramai Naa perhatikan rakan rakan di facebook dan instagram bersemangat untuk menyambut bulan mulia ini. Happy tengok semua very positive. Semoga kita semua berjaya menempuhi Ramadhan dengan memperbanyakkan amal ibadah kita InshaAllah. 


Selain amal ibadat yang jelas disyorkan seperti solat, baca quran, puasa, dan sedekah, melaksanakan tugas seharian kita juga adalah ibadah, bekerja juga satu ibadah :) 

As a mom.. memandikan anak, menyusukan anak, mendodoi anak, membasuh, mengemas dan memasak is part of ibadah too. 

So from first day sahur, 
I determined to cook simple dish for hubby. But, after half way preparing the ingredients, hubby had to take over. Danish dah meragam nak tidur with me (as usual nak direct breastfeed la kan). 
But, at least I tried even though it was half way done. Thank you bee for ayam goreng kunyit, sedap! 

For first day iftar (buka puasa) pula..kami balik rumah mama untuk berbuka sama-sama. 
The least you can give to your parents is sedekahkan masa yang kita ada dengan meluangkannya untuk berbuka puasa bersama. Besar ganjarannya bila menggembirakan ibu bapa :) 

2nd day iftar, 
Naa berjaya masak sendiri kat rumah! Yeayyy!!! 


Nothing fancy! Tapi apa yang penting, masak dari hati dan masak dengan iman ;) hehe.. 
We had ayam goreng halia (my own style)  and also kailan ikan masin. Yummy food just for me and hubby. 

Semua ni siap masak 2 minutes right before azan. Nasib baik sempat. And walaupun dah last minute preparation untuk masak, I still paksa diri untuk purify dulu sayur yang nak dimasak. 


Health freak? Yes, sometimes saya memang macam ni. ;P

For the chicken, Naa dah purify awal lagi..1 day earlier.
Everytime after beli fresh meat/chicken/fish, mesti bersihkan dulu and purified everything using Biozone Food Purifier. 
Bila dah siap semua, terus pack everything in smaller portion untuk sekali masak. I used the sandwich bag untuk simpan and freeze them. 

Contoh apa yang Naa buat bila beli daging: potong, basuh, purify, dan simpan dalam portion sekali masak dalam sandwich bag as shown below...



For meat/chicken..ambil masa 30 minutes untuk purify. 
And for fish/seafood/fruits/vegetables about 15 minutes. 

Easy peasy! 
Just to make sure apa yang kita makan adalah yang terbaik, bersih and fully purified! 

Bila makan kat luar, memang kita tak boleh nak control. But for me, bila ada peluang masak sendiri kat rumah I will make sure makanan tu betul-betul bersih dan sihat. 
Nak ikutkan memang malas nak tambah proses purify in our daily food preparation. But, bila Naa sendiri dah sentiasa buat demo here and there, dah nampak perbezaan before and after purify, dah tengok lab report results sendiri..nak taknak, health freak jugak la sekali sekala ;p 

Apa pun, ini semua atas pilihan dan keselesaan kita masing-masing ok.
Nak makan luar atau makan rumah pun atas pilihan individu. Nak beli juadah kat bazar ramadhan or nak masak sendiri pun pilihan kita juga.
Dan, nak basuh biasa sahaja atau nak purify sekali makanan juga bergantung pada pilihan kita.
PILIHAN DI TANGAN KITA!

In my next post InshaAllah, will update more on pilihan makanan di bulan puasa. Apa yang Naa suka of course masakan Kelate la kan! 

STAY TUNE.. 

30 May, 2014

UTP CONVOCATION 2008


#throwback
#2008
#UniversitiTeknologiPETRONAS



Just now, I was watching an Indonesian movie.. 
"Air Mata Terakhir Bonda"
Kisah yang menyentuh hati Naa sebagai seorang anak 
and now I'm also a mom of 2 kids :')

Jalan cerita simple jer,
a single mom raising her 2 sons after getting divorced.
Dia bersusah payah menjual lontong kupang sahaja untuk membesarkan anak-anak. Kehidupan yang memang susah,
but they never give up and the youngest son berjaya mendapat biasiswa melanjutkan pelajaran.

Paling sedih, on the day of convocation..
mom was really sick, dan dia seolah dah tahu, masanya dah sampai untuk pergi buat selama-lamanya.
Memang end up, mak dia tak sempat tengok anak harapannya ambil ijazah...but she was happy. Dia tahu anak-anaknya dah berjaya.

Apa yang nampak dari kisah ni..
seorang ibu akan sanggup berkorban dan lakukan apa sahaja untuk lihat anak-anak berjaya. Tanpa mengharapkan apa-apa balasan.

* THANK YOU UMI for everything! *

Somehow, this movie reminds me of those days..back in university time. Kisah suka duka yang my UTP friends sahaja tahu. It wasn't easy, but those journeys made me who I am today.
Thank you TRIPLE-G darlings for being there for me.
*I LOVE each and everyone of you*

So here goes, my sweet memories on convocation day..

Kitorang sampai 1 day earlier at UTP, Tronoh untuk rehearsal and collect robe. Bermalam terus dekat hostel and I had fun with my favorite girls of course. 
Tidur ramai-ramai like we used to do. Gelak-gelak, and selfie memanjang tapi zaman tu belum ada instagram yer. Semua simpan dalam digital camera sahaja. And malam tu, siap beria pakai mask kat muka, sebab nak cantik during convocation, so vain kan! ;P

Esoknya, pagi-pagi dah bersiap. 
Awal lagi kitorang dah kena line up, and giliran ambil scroll ikut course masing-masing. 
At that time, we had only few courses at UTP;
 IT, IS, Civil Eng, Chemical Eng, E&E Eng, and Mechanical Eng.



Happy to see my family members yang datang sama-sama to celebrate. Sangat-sangat appreciate, and I know they love me so much too! ;)
Arwah Matok pun masih ada masa ni, ohh..how I miss her now.


suasana luar convocation hall..
family members terhad kepada 2 orang sahaja yang boleh masuk, so the rest akan sabar menunggu kat luar



With my Umi!
keluar jer dari hall, first person kita nak jumpa of course our mom kan?


and my friends yang setia menunggu with bunch of flowers!
awwwww...so sweet



Ini antara family members yang datang..
my uncles, aunties and little cousins.
Semua yang kecil-kecil tu siap nak beli hadiah seorang satu nak bagi KakNaa 



and of course my CINTA HATI dari dulu lagi sentiasa ada di sisi. Tolong bawakkan my flowers and my handbag! ;p
I LOVE YOU BEE...

Sebelum family members beransur balik,
we had a formal photoshoot..
Antara gambar kenangan paling berharga, and Alhamdulillah sempat grad depan mata my nenek. Naa adalah cucu sulung sebelah keluarga umi and I am the only child @ anak tunggal.



Then, 
the rest of the pictures dengan my friends..


They are my close friends dari Year 1 lagi.
Kitorang memang gelarkan our group ni.."Triple-G". Ada kisah and ada makna di sebalik itu ;P


This is My Roomie, SARR @ sarah kamarudin!
actually, kitorang kawan dari zaman TKC lagi back in 1997. Kebetulan masuk UTP, dapat jadi roomate and sampailah 5th year!
Sehati sejiwa, both of us suka layan drama series dekat desktop, chatting, and suka bergayut dekat phone dengan boyfriend malam-malam buta sampai tertidur. Every night memang macam itulah kami berdua.


This is WAWA, my partner in crime!
Kitorang mula rapat bila dah 2nd year. Banyak pergi class sama, because we're both EE students.
She was my study buddy.
Kalau Sarr tempat menangis bila hal boyfriend, wawa pulak tempat menangis when it comes to family problems.
AND I LOVE THEM BOTH SO MUCH!


This is Shahida!
Kawan dari TKC jugak, tapi rapat bila dah masuk UTP.
She's one of my true friend, honest bila berkata-kata.
 Bila dia tak suka dengan apa kita buat,bila kita buat benda tak berapa betul, dia akan tegur depan-depan and cakap tak suka :) 




3 of us yang grad tahun 2008,
Shahida, Wawa and Me!



YEAHHH...we made it!!!


Alhamdulillah.

Thank you again girls for being with us


Missing those days, banyak sangat kenangan UTP.
Antaranya, 
layan ANTM ramai-ramai sambil makan nasi bungkus, 
layan movies nangis-nangis, layan scary movies dalam gelap, ipoh outings,late night movies, karaoke dalam kereta, 
makan at moven peak, nasi lemak pusing, mee rebus ramli,
tengok football match sambil menggedik..ahhaha :P
and the list goes on and on and on...


Thank you bee, for being there too.
Dulu zaman bercinta, sanggup travel KL-Tronoh-KL dalam satu malam, just to pick me up. 
Agak-agak kalau sekarang buat lagi tak bee? ehehe..






So, sekian cerita panjang lebar saya on convocation day.
ONE OF MY BEST MEMORY!


It wasn't as perfect as I wished, because my abah was not there with me. But, semua family members, kawan-kawan and boyfriend (suami dah sekarang ni) ada bersama Naa. They really made my day!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...