13 December, 2014

A GIFT That Lasts Forever ?


FAMILY!

Siapa setuju?
Tak kisah kecil atau besar sebuah keluarga, they are the ones who will be there for you through thick and thin.
They are your Best Supporters, walaupun mungkin kadang-kadang tak sefahaman kan. But, "air dicincang tak akan putus". Itulah ikatan yang terjalin, and the best GIFT from Allah sebagai pinjaman untuk kita.

THANK YOU ALLAH 
for lending them to me..



Feeling a bit emotional today...
Dah agak lama tak update my blog juga, dah lama tak share gambar-gambar family.
Now, i'm not feeling well due to asthma. So, seperti biasa bila tak sihat, mesti ingat mak sendiri kan.
Why? Because I will always be Umi's little girl ;)
Bila bagitahu jer umi, I'm not well..terus umi yang paling risau and macam-macam dia pesan dekat menantunya suruh bawak pergi hospital. Well, hubby as always..lelaki sangat relax jer. If nothing serious, balik-balik suruh makan ubat jer. So romantic Mr Ashraf ya? ;P

Now, kita tengok balik gambar from August 2014 album..
Actually, masa Raya lepas..we celebrated our 5th wedding anniversary and my 30th birthday.

Nothing much boleh celebrate bila dekat rumah kelantan, but all I need was there..
my FAMILY at home sweet home :)





The cake! At first taknak beli pun, tapi mr ashraf belikan jugak. So, thank you bee!

Bila dengan anak-anak..inilah aksi-aksi yang selalu terjadi rasanya. 
For anak dah besar, dia sibuk nak blow the candles, sibuk nak potong cake.For babies pulak, mesti dah melalak, menangis takmau ambil gambar dah..hehe.



OH MY DANISH YUSUF!
why so sad baby? masa ni, he was 7 months old and NOW dah almost 1 year. Rambut dah makin banyak, gigi dah 6 batang and he can Walk and run!

4 of us..
Ramai cakap, Abang Danial muka daddy and Adik Danish muka mommy.




Ini saki baki gambar raya..
tema baju mommy, RTW jubah BellaAmmara sahaja. 
Breastfeeding and wudhu' friendly, so paling mudah ;P






Masa ambil gambar ni, abang Danial dah takmau cooperate. sibuk main jer bila dekat rumah umitok. 
So, only mommy and adik Danish jer la layan daddy's camera..






This one, gambar with my Abah and younger brother, Amir..



Last one, my big family at Ampang!
Mama, Along's family and Makteh :)






05 December, 2014

The NEW Premium Beautiful ELEGANCE!


Assalamualaikum and Hello Ladies! 

Lately, makin ramai bertanya tentang our latest product, 
the NEW Premium Beautiful Elegance

Some of you might not aware lagi tentang kewujudan new PB elegance, 
and apa rupa new design ni? 

So, dekat sini Naa share preview sikit, how does it look like?

Premium Beautiful Elegance still consists of 3 pieces, 
the Long Brassiere, Waist Nipper and Long Girdle. 


Long Bra / Bra Panjang



Waist Nipper / Bengkung



Long Girdle / Seluar 



Sebelum ni, we only have 1 design in black color, 
yang dinamakan Premium Beautiful Classic. 

CLASSIC Vs ELEGANCE...

Dari segi color and design, 
personally I prefer the NEW Elegance of course. 
The lace and gold embroidery looks stunning! 
I love the grey (silver) color too, and of course the fabric is so soft

Bila rasa dengan tangan, you can feel the difference
Sangat lembut macam satin, macam velvet, and sangat ringan
Bila pakai dekat badan, rasa macam tak pakai apa-apa, tapi badan terletak kemas, cantik bila nak pakai apa sahaja baju. 

Ada yang bagi feedback, this new elegance  nampak more sexy too! 
Yes, I totally agree ;) 
Premium Beautiful Elegance brings out the beauty and confidence in YOU! 





GOOD NEWS for:

Existing Premium Beautiful Classic users 
and
NEW clients

Y.E.S is now here!
For Year End Sale 2014, I'm offering BEST PRICE with SPECIAL GIFTS! 

Contact me at +6012-2844960 for more details.  

* For serious buyers only! 
* Payment via CASH/CREDIT CARD/AEON CREDIT MONTHLY INSTALLMENT

29 October, 2014

House of Nasi Kerabu - H.O.N.K.

Kalau dah nama oghe kelate, selera memang asik mencari apa sahaja yang berkaitan dengan makanan kelantan. 

Nasib baiklah duduk KL ni, boleh kata mudah jugak cari kedai kedai masakan kelate. Cuma, pilihan yang ada kadang-kadang tak bertepatan dengan rasa asli makanan kat kelate. And, ada yang paling tak patut dijual pada harga yang sangat mahal, sebab susah dapat di KL. 
Biasa la tu kan? 

So, bagi peminat Nasi Kerabu..Naa memang recommend untuk cuba di House of Nasi Kerabu
Yang Naa pergi ni, dekat Prima Sri Gombak, berhampiran dengan Old Town White Coffee dekat area situ. 



So, ini hidangan Nasi Kerabu Nara (asal dari Narathiwat), ini paling simple punya meal.. 
Ada nasi kerabu biru, ulam kerabu, kerabu kelapa+ikan, pilihan daging/ayam bakar, cili/sambal lado, telur masin/telo jeghuk dan of course wajib ada budu kelate! 


Bagi yang tak biasa makan nasi kerabu, tak sure nak makan semua ni macam mana. So, cara paling mudah, wajib pakai tangan, bukan fork and spoon ya ;) 
Kemudian, gaul semua ulam, kerabu, keropok, budu, dan sikit cili sahaja secukup rasa kalau taknak pedas. Bila dah gaul rata semua dengan nasi, then makanlah macam biasa dengan telor masin dan juga lauk ayam/daging bakar. YUMSSS!! Jangan lupa baca doa makan, mulakan dengan Bismillah.. :) 

Ini pilihan air yang Naa ambil, 
Teh Tarik Madu Ais! 
Memang sedap, cuma tak boleh lawan dengan rasa original Teh Tarik Madu Pokmat yang ada di Kelate. Itu memang wajib cuba bila anda ke Kelantan ya. 



For Hubby, he had Nasi Kerabu Nara with Lamb Chop! 



Mama pulak makan Nasi Kerabu Nara with Ayam Percik! 


Danial had Roti Hamlet sahaja..and adik Danish rasa-rasa apa yang kami makan sikit-sikit jer. Hehe. 


Besides Nasi Kerabu Nara ni, ada banyak lagi juga pilihan makanan kelate yang ada di House of Nasi Kerabu ni. 

Antaranya ialah...

Nasi Kerabu Tumis, warna kuning



Nasi Dagang bersama gulai ikan tongkol



Nasi Belauk Kelate



Nasi Kukus, ayam Nara



Hmm, Naa yang tengah update gambar sekarang pun rasa terliur balik nak pergi makan. Haha, boleh tak? 

So, to those yang nak cuba Nasi Kerabu boleh cuba ke HONK di Prima Sri Gombak ataupun ada new branch di Shah Alam juga.

You can also follow HONK's instagram here



Naa yang tukang promote ni takde commission satu sen pun. But i just love to share apa yang sedap kan. And boleh dijadikan pilihan bagi warga KL/selangor untuk hilangkan rasa rindu nasi kerabu kelate kita :) 

Selamat Mencuba ya! 

22 October, 2014

Grilled Chicken Sandwich for Dinner

Hi all! 

I'm super excited to share a simple recipe on how to prepare a YUMMY grilled chicken breast for your family :)

It is super easy to prepare and sesuai sangat dikala waktu bosan makan nasi dekat rumah. 

Usually,kita selalu looking for grilled chicken or grilled beef when having western meals outside right? So now, untuk SAVE BUDGET sempena harga minyak yang asik naik..apa kata kita cuba masak sendiri jer kat rumah this simple yet delicious meal. It is healthy too, cuma kalau nak kurangkan lemak lagi..avoid adding too much salad dressing or cheesy cheese spread like I had ;p 

So here goes, 
the ingredients we need and steps of preparing


1. Purified chicken breasts 

( kenapa perlu purify? ) 
- biasanya kita bersihkan dengan air biasa sahaja. Cuba bau ayam tu? Mesti hanyir and tak berapa nak sanggup bau.
- penyingkiran kesan antibiotik, fatty acids dan juga bau hanyir pada ayam boleh dilakukan dengan penggunaan teknologi ozon. So, I used Biozone Food Purifier to do the job for about 30 minutes. 



Let's have a closer look.. buih-buih akan terhasil dan berkumpul di bahagian atas air yang menutupi ayam..


After 30 minutes of purification process, 
kumpulkan semua buih tadi dan cuba gumpalkan. Kalau betul ia buih semata-mata, ia akan hilang/pecah macam udara. 
BUT, this one akan bergumpal jadi gumpalan kenyal seperti lemak! Apa yang perlu, kita buang terus bahan kotoran terkumpul dan bilas ayam tadi dengan filtered water. 
Now, boleh cuba bau ayam tu, confirm tiada hanyir lagi! :) 

This is why I always purified my fresh meat, veges and fruits.



2. Bahan untuk perap ayam pula: 

Olive oil
I used Ultra Virgin from Naturel brand


SALT,
I've been using Garam buluh (bamboo salt) in my cooking since 3 years ago. 
No more chemical salt yang warna putih in my house. Garam buluh was naturally made, bersifat alkali, dan tinggi dengan kandungan magnesium. A healthier choice for my family. Bagi siapa yang ada masalah kencing manis dan darah tinggi memang elok amalkan minum garam buluh.



Blackpapper,
I always have this kind of blackpapper in my kitchen.



Barbecue (BBQ) Sauce,
this time I bought Heinz. One of my IG friend ada juga suggest untuk cuba HUNT's brand next time.



Sebelum marinate, pastikan purified chicken breasts tadi dikelar dulu, untuk mudahkan proses penyerapan bahan-bahan tadi.

Then, 
Ratakan olive oil sedikit pada ayam. 
Tambah garam buluh, ratakan. 
Tambah black papper, ratakan. 
Tambahkan BBQ sauce, ratakan. 
Urut-urutkan ayam tadi sambil ratakan bahan yang diperap secukup rasa :) 


3. Ready to be grilled now. 

Heat up the grill pan. 
You can still add on some olive oil if you want, and insert the chicken breasts.
 From time to time, check bahagian dalam daging ayam untuk pastikan ia dimasak rata dan secukupnya. We want to make it crispy outside, and juicy inside! 
*pinjam ayat Masterchef kejap..heheh


4. Prepare the mixed salads and cherry tomato. 

Make sure to purify them first with Biozone Food Purifier too. 
- hilangkan kesan bahan kimia and keeping them fresh and crunchy too!



5. To prepare the sandwich, we also need :

Hard boiled Eggs
you can also make it softer if you like.


Bread... 
boleh pilih jenis roti yang anda suka. I chose white bread from Gardenia and if you like, you can also toast them first.


Cheesy Cheese Sandwich Spread
.. I just bought this one,from Kewpie and memang sedap. Boleh cuba kalau suka cheese spread for your sandwich.


Chilli Sauce
.. Saya memang orang melayu so suka pedas sikit and I added this Life Thai Chilli Sauce 




LAST part, food presentation!

Once the grilled chicken is ready, boleh susun the mixed sallad on your big plate. Put the grilled chicken breasts on the sallads..Boleh hias cantik-cantik. My presentation tak berapa ok here, tapi yang penting sedap ok ;) hehe


You can also slice them into pieces as you like. 

You can also enjoy the chicken with mixed sallads just like that and add on some dressings and eggs. 

But for my dinner, hubby requested for a sandwich. Takut tak kenyang katanya! Haha. 
So here goes the filling inside my sandwich, letak telur, ayam, salad, cheesey cheese spread, chilli sauce and done! 



READY TO EAT NOW! 
Jangan lupa baca Bismillah :) 



SELAMAT MENCUBA SEMUA

19 October, 2014

My First JADE Bangle!


This is going to be my last post on SHANGHAI..
Cerita sehari sebelum berangkat balik ke Malaysia.

Awal pagi, we had our breakfast in hotel first. Then, kami bergerak ke Tianmai Jade Factory.


Group picture dulu sebelum masuk..





As we entered, as usual mereka akan terangkan macam mana jade dihasilkan and jenis-jenis jade yang ada. Tapi nak fahamkan english slang orang yang menerangkan tu punya lah kitorang dok tergelak gelak. So, benda yang bosan pun boleh jadi fun when you travel with FUN people ;)

Kami semua pun sebok nak rasa batu ni...


Dekat dalam tu, memang sebenarnya tak dibenarkan ambil gambar. So, nothing much to share. Tapi memang banyak collection of jades and gem stones.
Kalau mak-mak kami yang datang mungkin lebih teruja borong kot.

Sebenarnya sebelum pergi, Naa tak ada rasa berminat pun nak beli anything from there. Tapi bila semua pun pakat beli jade, saya terjebak sama! Peer pressure kot ;P haha.
Paling best, bukan beli sendiri kali ni, but my hubby offer nak belikan. YEAYYY..thank you love!

So, here's my first Jade bangle.
Totally love it, and I hope I can visit another part of China to buy another type of jade pula after this.


Habis beli jade, semua borong buah-buahan kat luar. I don't know what kind of fruit yang kecik like tomato cherry ni. But rasa fresh and manis. 



Next stop, another muslim chinese restaurant! Dekat bahagian luar tu, mereka jual sejenis roti, it's a garlic bread. Rupa macam roti nan pun ya jugak. Memang dia bakar panas-panas and dijual kat tepi jalan. Sangat lembut and sedap!




and this was our lunch that day. Naa memang hanya boleh makan ayam sahaja. Kambing memang terus tolak tepi, dan telur dadar tu paling cepat habis. hehe..



After lunch, sambung jalan and shopping at the
OLD CITY!

First thing, bila sampai jer dekat situ, I was amazed with the beautiful architecture. 

Dekat sini, kalaulah kami diberi masa lebih panjang, macam nak ronda semua ceruk jalan. Besides barangan kraftangan, fridge magnets, kami memang suka TOYS. Yeah, we have 2 boys di rumah yang memang akan suka cool toys.





Last stop for that day was the famous NANJING STREET!
Masa ni, Naa dah dipaksa bergambar. It was raining and kaki dah penat. 



Nak menghabiskan masa, we went into m&m's store.


Banyak benda menarik and comel-comel dekat sini. I bought a cute tshirt for my baby and "I LOVE SHANGHAI" mug.



End of SHANGHAI TOUR...
but we still had our GALA DINNER at the hotel.

All GLAMpreneurs were nicely dressed up in Chinese costume.





 GROUP PICTURE!


The food pun memang Alhamdulillah sedap-sedap semua. Cuma, my photographer memang kali ni tak suka ambil gambar food agaknya ;P 



Setiap kali travel for free, kami memang puas hati sangat-sangat. 
They never failed to give us the VIP Treatment.
So, thank you again everyone for making this trip another memorable journey.

NEXT DESTINATION ?

Vienna and Budapest this JANUARY!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...