24 October, 2018

Public Speaking - Siapa Suka?

 
Bila ingat balik time sekolah dulu
Naa cukup alergic bila cikgu @ teacher
tiba-tiba masuk kelas, bagi tajuk 
and suka-suki je suruh kita buat
impromptu speech or public speaking 

Memang kacau mood and sakit otak
nak memikirkan points apa nak cakap.
Tu belum lagi nervous and 
berpeluh ketiak nak pergi ke depan
kelas and start bercakap

Tak ingat bila Naa dengar seorang
motivator ni berkongsi 
Tips Mudahnya Public Speaking
dalam radio IKIM fm. Tips dia
mudah nak ingat dan amalkan. 

Sebabkan ramai yang tak selesa
nak ber Public Speaking secara
bersahaja, Jadi Naa nak share tips ni
and semoga perkongsian ni bermanfaat
untuk kita semua inshaAllah


Greetings! Beri salam / hi
dengan suara yang kuat dan confident.
Dengan cara ni lah kita dapat 
hilangkan rasa gemuruh and takut kita tu



Next, kita ucapkan syukur dan
terima kasih kepada tuhan sebab
beri kesempatan berdiri dan bercakap lagi.
Jangan lupa untuk ucapkan terima kasih
pada orang / organisasi yang menjemput kita 
ke depan untuk beri ucapan



Okay, now nak masuk content (isi) ucapan,
boleh start dengan ayat
“seperti yang sedia maklum”
then ulas 2 -3 points je
*remember jangan bagi banyak sangat points
sebab impromptu speech / public speaking
biasanya tak lebih 5 minit kita bercakap



Habis kita bagi points,
tibalah masa untuk gulung. Tak payah
buat rumusan pun. Terbaik ialah kita terus
nyatakan “Harapan terbaik”
berkaitan topik yang kita tengah cakapkan



Last sekali, jangan lupa untuk
ucap terima kepada semua
yang sudi mendengar


*******

If ada yang nak tau lebih detail macamana nak gunakan tips ni, boleh drop comment kat post ni 
bersama “tajuk” speech korang
and Naa akan reply dengan contoh

Please share this post 
dengan semua sahabat yang 
korang rasa diorang mungkin perlukan
tips yang mudah and simple ni.
Lagipun kan Sharing is Caring

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...