19 October, 2018

Kesan Kurang Kolagen Pada Badan


Ramai hanya tahu kolagen tu untuk cantik, untuk penampilan luaran sahaja. Tapi, sebenarnya kolagen adalah sejenis protein dalam badan yang sangat diperlukan. 

Semakin meningkat umur, tahap kolagen dalam badan kita akan menurun, dan kesan kekurangan kolagen akan menjejaskan tahap kesihatan kita. 



Ok, kat sini...Naa share sikit dari apa Naa baca dan refer dari beberapa website,

8 kesan kekurangan kolagen

1. Sistem Imunisasi badan jadi lemah

2. Peredaran dara tidak lancar

3. Sistem pencernaan terganggu

4. Penglihatan semakin kabur

5. Mengundang masalah kulit, seperti pigmentasi, menggelupas, kendur, luka lambat sembuh, dan lain-lain

6. Gangguan pada sistem endoktrina, contohnya pada wanita..gangguan period, kanser payudara, payudara kendur, dan pada lelaki..masalah berkaitan sakit tuan akan bermula. 

7. Rambut mula bermasalah

8. Gangguan kesihatan bahagian mulut, gusi, lidah dan bibir


Hmm, bila dah tahu apa kesan-kesan kekurangan kolagen pada badan kita ni..barulah Naa sendiri pun wujud kesedaran untuk lebih konsisten nak ambil tambahan kolagen ni. 

Prevention is better than cure! 

Tapi kan, kolagen ni pun ada banyak jenis jugak tau. 
Kalau nak study lebih detail, korang google jer and refer website yang boleh dipercayai dari certified health consultant or advisor. 

Apa yang perlu tahu, kolagen paling banyak dan diperlukan dalam badan kita is Type 1 collagen. 
Dan antara sumber kolagen terbaik untuk kita ambil sebagai tambahan, adalah yang berasaskan Marine Collagen. 

So, korang boleh survey kat pasaran, apa produk kolagen yang bersesuaian. Sebelum buat pilihan, korang study dulu, kolagen Type apa?  sumber kolagen yang digunakan datang dari mana? Dan berapakah kandungan gram kolagen? 
Semua ni penting bila kita buat pilihan, supaya kita dapat kesan yang terbaik 😘👍🏻 

Setakat ni, Naa pernah la cuba collagen drink yang biasa-biasa yang murah-murah. Nak kata berkesan atau tak, Naa sendiri pun kurang pasti. Tapi, tengokkan pada harga..kita boleh tahu dah, kualiti kolagen tu macam mana, dan berapa miligram jer lah kandungan kolagen dia letak. Tapi, waktu Naa ambil dulu tu sebelum nak kahwin, nak cantik berseri-seri kan 😂

Tapi, now ni dah masuk umur 3 series..
Naa bukan ambil kolagen untuk nak kulit cantik semata-mata, tapi nak firm balik apa patut, nak kuatkan otot dan sendi, and nak siht luar dan dalam! Barulah awet muda sentiasa kan..

So, apa yang Naa amalkan now ni..is BB+glo❗️
Dulu, BBplus ajer namanya..now dah advanced formula lagi, dan dimasukkan few more ingredients, such as L-cystine yang akan bantu tubuh kita hasilkan glutathione secara semulajadi. Selain tu ada blackcurrant powder and grape extract. 

Naa share detail sikit kat bawah ni, korang boleh baca kat gambar-gambar ni ya 😁👌🏻







Kepada yang tengah mencari and baru nak try amalkan  pengambilan kolagen, Naa memang sangat recommend this BB+glo 😙  

Ramai yang share feedback pun, selepas sekotak dan nampak kesan positif. Alhamdulillah, semua dengan izinNYA. 




Ada soalan nak tanya, jangan segan-segan...
click 👉🏻WhatsappNaa 
InshaaAllah, apa Naa tahu #Naakongsi 👍🏻

Let’s cantik dan sihat sama-sama ❗️

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...