06 May, 2016

Tips Meyakinkan Pelanggan Tanpa Sedar

Memujuk and meyakinkan tu adalah antara skills yang sangat penting and mesti ada pada kita semua. Skills yang super important especially untuk orang-orang berniaga, menjual produk and provide services. 




So, now Naa nak sharekan few tips and techniques macam mana nak pujuk and yakinkan orang/pelanggan tanpa diorang sedar yang kita tengah mencucuk diorang untuk beli produk or service daripada kita.

Ramai antara kita yang memang dah biasa buat teknik 'Framing' ni, cumanya ramai tak sedar.
Using this technique, kita akan sedaya upaya meng 'rephrase' satu-satu ayat tu supaya berbunyi positive menggunakan ayat yang positive. 

Contohnya:
1) the glass is 'half full' instead of 'half empty'
2) I'm a 'pro' democracy instead of 'anti' dictatorship

Ada banyak lagi contoh, but the main point is, gunakan ayat and words yang positive bila bercerita or berkongsi tentang bisnes, produk mahupun service yang kita tawarkan.


Pernah dengar pasal teknik 'Mirroring'?

How to do this? Mudah saja, just tiru movement and lenggok badan client yang kita nak yakinkan.
Remember to delay (lewatkan) 2 to 4 seconds then baru kita mirror, and janganlah obvious sangat :)

Contoh Mirroring:
1) client peluk tubuh, 2-4sec after that kita tiru
2) client angkat cawan dan minum, 2-4sec after
that kita pun buat benda yang sama

Using this method correctly, kita akan create a sense of empathy. Rasa macam kita sedang berkongsi perasaan
yang sama dengan client yang kita sedang yakinkan. 

Discussion akan jadi lebih friendly, terbuka and insha Allah outcome will be positive.


Haa, yang ni ramai sangat seller buat over social media.

Mencipta 'scarcity' or 'shortage' barangan kepada pengguna. Sometimes ada yang buat promosi/diskaun hanya untuk 20 orang pembeli pertama. Ada juga seller yang promote
mengatakan produk hanya tinggal 10 unit sahaja dan meminta pembeli untuk bertindak cepat. 

Walaupun ramai client yang tahu semua ini hanyalah marketing hype, tapi masih ramai lagi yang terikut.
Basically it works, and korang pun boleh cuba technique ni. 


What goes around, comes around.

If kita nak orang lain berbuat baik pada kita. Kita dulu mesti berbuat baik dahulu pada orang. And dah jadi fitrah manusia, bila ada orang membantu kita akan cepat rasa terhutang budi.

Then bila dah terhutang budi,   apa saja suggestion orang yang membantu tu kita akan mudah and cepat je terima.

Bukanlah nak kata korang akan mengharapkan balasan atas setiap bantuan. Tapi, inilah yang dipraktikkan oleh banyak seller tak kira besar ataupun kecil samada sedar ataupun tidak. 


Timing sangatlah penting.

Nak memujuk or meyakinkan orang lain kenalah cari masa dan keadaan yang sesuai.

 Sentiasalah 'Peka' dengan masa client yang kita nak approach. Jangan sampai mengganggu dan menyusahkan.

Antara masa yang sesuai untuk 'follow up':
pagi: 10am - 11am
noon: 2pm - 4pm, 6pm - 7pm
evening: 8pm -10:30pm

Janganlah takut untuk experiment dengan timing. Sebab manusia tak semua buat benda yang sama pada masa yang sama. Try and error, dan cari masa yang sesuai untuk korang.


If korang notice, orang yang hebat dalam bab memujuk and meyakinkan orang lain ni usually sangat committed, consistent and will not take 'no' as an answer.
Selagi tak dapat apa dia nak, selagi tu dia akan keep on memujuk.

Sikap yang sama kita kena ada bila berniaga and dalam kehidupan seharian. Bila nakkan sesuatu, kita kena usaha
sampailah dapat. 


Yang ni jugak kena kurangkan (kalau bileh avoid terus).

Pauses antara percakapan. Contohnya "Emm", "aaa", "lah", "alaa" and so on. Semua ni menunjukkan kita lack of confidence, unprepared and tak tahu apa nak cakap.

Kita kena selalu berlatih so that,  bila bercakap tak kisahlah tentang apa pun "Flow" percakapan kita tak terganggu and tersekat-sekat dengan "pauses".


Some times, to win other people's heart kita kena jadi 'agreeable' or 'bersetuju' dengan diorang.

Fitrah manusia suka dipandang tinggi dan suka merasa diri betul. So, observe attitude client kita dan cubalah untuk ambil hati dan perhatian mereka supaya proses memujuk dan meyakinkan lebih mudah. 


Remember, clients akan lebih mudah untuk beli produk or service kita bila diorang dalam keadaan kenyang and happy. 

Siapapun bila lapar or haus, diorang takkan beri perhatian pada apa yang kita cakapkan. So kalau appointment di cafe, then offer la client kita tu minum sambil-sambil berborak cari persamaan sebelum terus berbincang about business.


Sentiasa bertanyakan soalan yang membawa kepada jawapan yang positif. 

Positive environment akan membuahkan Positive results.

Keep in mind, soalan yang 'positive' akan buat si client lebih selesa and lebih terbuka untuk berkongsi cerita dengan kita. 

Dengan cara ni, 'Trust' lebih mudah dah cepat terjalin. And later lebih mudah untuk  kita bercerita dan berkongsi tentang bisnes, produk ataupun service yang kita nak tawarkan.


Sentuh-sentuh jadi lebih mesra.

Perkara yang Naa sendiri tak biasa buat. In order untuk buat client lebih dekat and comfortable, we have to break the 'touch barrier'.

Dengan kata lain, kita kenalah start bersentuhan dengan orang yang sedang berbual dengan kita. Remember to jaga batas pergaulan dan agama ye :)

Benda paling mudah and simple,
for starter kita boleh hulurkan tangan untuk bersalam. Then boleh move on to sentuh lengan or bahu bila berborak. Dengan bersentuhan, kita akan jadi semakin rapat dan akan semakin mudah untuk close deal dengan client.

*
*
*
*

Hopefully perkongsian kali ini dapat beri manfaat kebaikan kepada rakan-rakan peniaga dan usahawan di luar sana. 

Insha Allah, naa akan kongsikan lagi tips-tips lain.
So stay tune :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...