15 February, 2016

9 Benda Yang Mesti Kita Buat Untuk Bisnes

Dalam apa saja bidang yang kita ceburi.
Akan ada benda yang perlu & mesti kita buat even though 
kita tak suka and some times malas nak buat. 

Here, Naa sharekan 9 perkara yang wajib & mesti kita lakukan as a business person.
Baca satu-satu ye.

Kalau 9 tips pendek ni pun korang boleh baca skip2,
memang confirmlah buku yang ada 200 pages sure korang baca tajuk dengan summary je :P

 Get everything organized. Benda paling mudah is to have a to-do list untuk setiap hari. So that kita takkan terlepas pandang any important tasks.

 Keep record of all things.
Paling penting record keluar masuk duit, modal,
expenses and etc. Mudah nak claim tax nanti.
Jangan ambil mudah benda ni. Nanti susah kemudian hari :)

Perhatikan pesaing korang. Untuk berjaya, jangan sesekali ada rasa ego untuk stalk dan belajar dari competitor. Dari situlah juga kita akan dapat belajar tentang kekuatan dan kekurangan diri kita sendiri.




Buat study, research dan fahami risiko dan kebaikan dari tindakan dan decision yang bakal kita buat. Kita kena ambil tahu about calculated-risk and risk management. Google je all these thing.



Be creative and more importantly be unique.
Sentiasalah cari peluang untuk improvekan business kita, and jadikan business kita buat ni jauh lebih menarik dan menonjol berbanding competitor kita. Always read new books or articles to broaden our knowledge.
Fokus jangan tak fokus.
Remember to stay focus at whatever business you're currently been doing. 
Buat betul2 and jangan buat separuh jalan.

Untuk berjaya kenalah bersedia untuk sacrifice masa, tenaga dan emosi. Bila jalankan business sendiri, definitely everything will be on you! Semua kita sendiri kene fikirkan. And most of the time, kita akan jarang ada masa untuk family. So sabar jelah.


The best customer service always win
people's heart and money. Jangan lupa tu.
Sebaik mana pun product kita, tapi bila part nak melayan kerenah customer kita malas. Jawab nye memang tak bertahan lama lah barang kita tu. So berhati-hati.


Finally kita kena jadi consistent, istiqamah dan tawakkal. Kena jadi rajin, kena jadi positif setiap hari!
Tak boleh negatif walau sehari, if not kita akan attract negative energy kepada business kita.
And we do not want that. Kita nak yang murni2 dan best2 je melekat pada kita and business kita, betul tak?


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...