12 October, 2014

The Bund and Huangpu River Cruise

#GLAMjourneys
Day 2 in SHANGHAI!

Bermula dengan breakfast buffet di hotel, 
then kami bergerak ke THE BUND.
This is one of tourist attraction in Shanghai, tempat wajib bergambar!

Kalau sebelum sampai dulu pun, memang dah gambarkan siap-siap nak posing dengan background macam poskad tu ;) hehe.


take 1

take 2

take 3

In case you don't have a camera, don't worry.
Dekat situ memang ada photographer yang akan ambil your picture untuk jadikan macam souvenir set. Siap letak gambar atas pinggan hiasan 
( *naa tak pasti apa kita panggil hiasan pinggan tu ek? haha..tapi korang tahu la kan)

Another pose lagi, me and hubby. 
sila jangan bosan tengok muka kami.. ;P


ok, ni dengan my partner Akhma Hanim pula.
siap ada effect tudung terbang-terbang ya. Masa ni memang sangat windy.



And here's with more friends!
Cuba tengok muka-muka siapa yang excited lebih?
Masa ni we all tengah nyanyi sebenarnya. Bukan main semangat lagi kan.



Ini gaya lain pulak..
siap menari, menyanyi, and we did a chicken dance in Shanghai! Semua kat tepi-tepi berkerumun tengok and ambil gambar kami. Kalah retisss gitu.
Aksi-aksi sebegini hanya berlaku bila travel dengan GLAMpreneurs sahaja ya. Semua buat muka tebal jer sebagai pelancong :p

*stay tune for our video later. Now still in progress...




Ini, GLAM Lekaki!
Sangat comel gambar ni. Abang rijal is the only one yang dah ready lompat terlebih awal. Abang-abang yang lain tengah mengumpul tenaga nak lompat agaknya. 



This one, berlatarbelakang THE BUND..
The building cantik and modern. Really love the architecture. Bila berada dekat sini, memang nampak macam dah dekat europe pun ya.


Dah almost 1 hour juga berjemur dan berposing, akhirnya bas datang ambil kami. Semua dah kelaparan masa ni sebenarnya. Penat melompat, menyanyi dan sebagainya kot..




Cuba cari dimana saya dalam gambar bawah ni?



Sebelum makan, kami melawat SILK FACTORY. Dekat sini, first time sebenarnya Naa tengok cara dia hasilkan benang sutera dari ulat sutera punya cocoon. 

Sorry sangat, gambar tak berapa nak ada untuk tunjuk semua proses pembuatan sutera tu. My photographer sibuk berborak jer masa kat sini ;P


To be specific, dekat sini mereka tunjukkan cara penghasilan benang sutera, and tunjuk macam mana hasilkan comforter, 100% silk, bukan daripada cotton. It is super comfy and light.  Bila rasa dekat tangan, rasa nak peluk dan bawak balik jer terus.

Dekat bahagian luar pula, ada macam-macam kain, baju, selendang made from silk. In terms of quality memang lebih elok, cuma a bit pricey compared to kedai luar.
Lai..lai..lai..beli ini baju :)


Sebelum meneruskan agenda shopping, kami makan dulu. Disebabkan semua dah kebulur terjah makanan seperti biasa, so tiada gambar la jawabnya. We enjoyed another set of HALAL chinese food, at another chinese muslim restaurant.

Selesai makan, kami singgah solat di masjid pula.
Dekat sini, make sure to bring your own telekung untuk muslimah. Kalau masuk toilet pun, masih kena bawa botol air untuk cuci ;P


Next place, kami dibawa ke AP Plaza!
Semua berterbangan merata plaza, shopping barangan buatan China, and souvenirs. Memang harga sangat murah, tapi kena pandai bargain. Another advantage if you can speak mandarine, atau dialek shanghai ;P


Kalau kata nak tawar menawar, make sure mintak up to 70% OFF dari harga dia bagi. Tunjuk calculator jer paling mudah! Kalau dia jual mahal, takmau bagi harga kita mintak..terus keluar jer dari kedai, nanti derang akan panggil balik and bagi ikut kita nak, that's the trick! 

Hubby berjaya beli apa dia nak for diri sendiri. Bukan untuk anaknya yer yang ini..
Helicopter 4 kipas??? entah la apa namanya ni.



By the time habis shopping, it's already night time.
Ikutkan memang dah penat sangat, but we all kejar masa juga untuk naik cruise. 

As usual, setiap kali trip melancong bersama Hai-O, 
river cruise is a must. So, this time dapat another chance to experience night cruise at HuangPu River.


Memang sangat cantik the night scenery, the weather pun agak windy and sejuk. Cuma asik kena rebut best spot to take photo..just look at me in this picture. Dekat belakang penuh orang berebut nak duduk kat tepi ferry to take photo with Oriental Pearl Tower yang bertukar-tukar color lampu.



2 insan yang sentiasa berada bersama dengan Naa dari awal mula business until now. My business mentor Hanis Haizi and my hubby Ashraf Naserudin.
THANK YOU darlings ;)


Another group picture! Squeeze in...



The guys..




We really had fun, and I'm enjoying every moments spent with glampreneurs here. Asik tergelak gelak dari awal pagi naik bas, sampailah dah malam nak balik hotel room. 
Macam-macam ragam, and everyone memang sporting.

This is definitely another trip to remember...


*stay tune for last update on Shanghai in my next post

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...