19 October, 2014

My First JADE Bangle!


This is going to be my last post on SHANGHAI..
Cerita sehari sebelum berangkat balik ke Malaysia.

Awal pagi, we had our breakfast in hotel first. Then, kami bergerak ke Tianmai Jade Factory.


Group picture dulu sebelum masuk..





As we entered, as usual mereka akan terangkan macam mana jade dihasilkan and jenis-jenis jade yang ada. Tapi nak fahamkan english slang orang yang menerangkan tu punya lah kitorang dok tergelak gelak. So, benda yang bosan pun boleh jadi fun when you travel with FUN people ;)

Kami semua pun sebok nak rasa batu ni...


Dekat dalam tu, memang sebenarnya tak dibenarkan ambil gambar. So, nothing much to share. Tapi memang banyak collection of jades and gem stones.
Kalau mak-mak kami yang datang mungkin lebih teruja borong kot.

Sebenarnya sebelum pergi, Naa tak ada rasa berminat pun nak beli anything from there. Tapi bila semua pun pakat beli jade, saya terjebak sama! Peer pressure kot ;P haha.
Paling best, bukan beli sendiri kali ni, but my hubby offer nak belikan. YEAYYY..thank you love!

So, here's my first Jade bangle.
Totally love it, and I hope I can visit another part of China to buy another type of jade pula after this.


Habis beli jade, semua borong buah-buahan kat luar. I don't know what kind of fruit yang kecik like tomato cherry ni. But rasa fresh and manis. 



Next stop, another muslim chinese restaurant! Dekat bahagian luar tu, mereka jual sejenis roti, it's a garlic bread. Rupa macam roti nan pun ya jugak. Memang dia bakar panas-panas and dijual kat tepi jalan. Sangat lembut and sedap!




and this was our lunch that day. Naa memang hanya boleh makan ayam sahaja. Kambing memang terus tolak tepi, dan telur dadar tu paling cepat habis. hehe..



After lunch, sambung jalan and shopping at the
OLD CITY!

First thing, bila sampai jer dekat situ, I was amazed with the beautiful architecture. 

Dekat sini, kalaulah kami diberi masa lebih panjang, macam nak ronda semua ceruk jalan. Besides barangan kraftangan, fridge magnets, kami memang suka TOYS. Yeah, we have 2 boys di rumah yang memang akan suka cool toys.





Last stop for that day was the famous NANJING STREET!
Masa ni, Naa dah dipaksa bergambar. It was raining and kaki dah penat. 



Nak menghabiskan masa, we went into m&m's store.


Banyak benda menarik and comel-comel dekat sini. I bought a cute tshirt for my baby and "I LOVE SHANGHAI" mug.



End of SHANGHAI TOUR...
but we still had our GALA DINNER at the hotel.

All GLAMpreneurs were nicely dressed up in Chinese costume.





 GROUP PICTURE!


The food pun memang Alhamdulillah sedap-sedap semua. Cuma, my photographer memang kali ni tak suka ambil gambar food agaknya ;P 



Setiap kali travel for free, kami memang puas hati sangat-sangat. 
They never failed to give us the VIP Treatment.
So, thank you again everyone for making this trip another memorable journey.

NEXT DESTINATION ?

Vienna and Budapest this JANUARY!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...