22 October, 2014

Grilled Chicken Sandwich for Dinner

Hi all! 

I'm super excited to share a simple recipe on how to prepare a YUMMY grilled chicken breast for your family :)

It is super easy to prepare and sesuai sangat dikala waktu bosan makan nasi dekat rumah. 

Usually,kita selalu looking for grilled chicken or grilled beef when having western meals outside right? So now, untuk SAVE BUDGET sempena harga minyak yang asik naik..apa kata kita cuba masak sendiri jer kat rumah this simple yet delicious meal. It is healthy too, cuma kalau nak kurangkan lemak lagi..avoid adding too much salad dressing or cheesy cheese spread like I had ;p 

So here goes, 
the ingredients we need and steps of preparing


1. Purified chicken breasts 

( kenapa perlu purify? ) 
- biasanya kita bersihkan dengan air biasa sahaja. Cuba bau ayam tu? Mesti hanyir and tak berapa nak sanggup bau.
- penyingkiran kesan antibiotik, fatty acids dan juga bau hanyir pada ayam boleh dilakukan dengan penggunaan teknologi ozon. So, I used Biozone Food Purifier to do the job for about 30 minutes. 



Let's have a closer look.. buih-buih akan terhasil dan berkumpul di bahagian atas air yang menutupi ayam..


After 30 minutes of purification process, 
kumpulkan semua buih tadi dan cuba gumpalkan. Kalau betul ia buih semata-mata, ia akan hilang/pecah macam udara. 
BUT, this one akan bergumpal jadi gumpalan kenyal seperti lemak! Apa yang perlu, kita buang terus bahan kotoran terkumpul dan bilas ayam tadi dengan filtered water. 
Now, boleh cuba bau ayam tu, confirm tiada hanyir lagi! :) 

This is why I always purified my fresh meat, veges and fruits.



2. Bahan untuk perap ayam pula: 

Olive oil
I used Ultra Virgin from Naturel brand


SALT,
I've been using Garam buluh (bamboo salt) in my cooking since 3 years ago. 
No more chemical salt yang warna putih in my house. Garam buluh was naturally made, bersifat alkali, dan tinggi dengan kandungan magnesium. A healthier choice for my family. Bagi siapa yang ada masalah kencing manis dan darah tinggi memang elok amalkan minum garam buluh.



Blackpapper,
I always have this kind of blackpapper in my kitchen.



Barbecue (BBQ) Sauce,
this time I bought Heinz. One of my IG friend ada juga suggest untuk cuba HUNT's brand next time.



Sebelum marinate, pastikan purified chicken breasts tadi dikelar dulu, untuk mudahkan proses penyerapan bahan-bahan tadi.

Then, 
Ratakan olive oil sedikit pada ayam. 
Tambah garam buluh, ratakan. 
Tambah black papper, ratakan. 
Tambahkan BBQ sauce, ratakan. 
Urut-urutkan ayam tadi sambil ratakan bahan yang diperap secukup rasa :) 


3. Ready to be grilled now. 

Heat up the grill pan. 
You can still add on some olive oil if you want, and insert the chicken breasts.
 From time to time, check bahagian dalam daging ayam untuk pastikan ia dimasak rata dan secukupnya. We want to make it crispy outside, and juicy inside! 
*pinjam ayat Masterchef kejap..heheh


4. Prepare the mixed salads and cherry tomato. 

Make sure to purify them first with Biozone Food Purifier too. 
- hilangkan kesan bahan kimia and keeping them fresh and crunchy too!



5. To prepare the sandwich, we also need :

Hard boiled Eggs
you can also make it softer if you like.


Bread... 
boleh pilih jenis roti yang anda suka. I chose white bread from Gardenia and if you like, you can also toast them first.


Cheesy Cheese Sandwich Spread
.. I just bought this one,from Kewpie and memang sedap. Boleh cuba kalau suka cheese spread for your sandwich.


Chilli Sauce
.. Saya memang orang melayu so suka pedas sikit and I added this Life Thai Chilli Sauce 




LAST part, food presentation!

Once the grilled chicken is ready, boleh susun the mixed sallad on your big plate. Put the grilled chicken breasts on the sallads..Boleh hias cantik-cantik. My presentation tak berapa ok here, tapi yang penting sedap ok ;) hehe


You can also slice them into pieces as you like. 

You can also enjoy the chicken with mixed sallads just like that and add on some dressings and eggs. 

But for my dinner, hubby requested for a sandwich. Takut tak kenyang katanya! Haha. 
So here goes the filling inside my sandwich, letak telur, ayam, salad, cheesey cheese spread, chilli sauce and done! 



READY TO EAT NOW! 
Jangan lupa baca Bismillah :) 



SELAMAT MENCUBA SEMUA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...