01 July, 2014

Ketuk ketuk Ramadhan ;)

First of all, forgive me kerana membiarkan blog bersawang :'(
Banyak alasan yang boleh diberikan, dan semuanya logic diterima, tetapi bak kata orang..
" MAHU SERIBU CARA, TAK MAHU SERIBU ALASAN " 

Apa pun, janji dengan diri sendiri from now on..akan cuba lebih baik!

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan..
Naa ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SALAM RAMADHAN buat semua yang mengenali diri ini samada di luar atau hanya di dalam social media :) 
MOHON AMPUN DAN MAAF atas segala silap dan salah yer, kosong-kosong! 


Sempena kedatangan bulan Ramadhan ini, 
ramai Naa perhatikan rakan rakan di facebook dan instagram bersemangat untuk menyambut bulan mulia ini. Happy tengok semua very positive. Semoga kita semua berjaya menempuhi Ramadhan dengan memperbanyakkan amal ibadah kita InshaAllah. 


Selain amal ibadat yang jelas disyorkan seperti solat, baca quran, puasa, dan sedekah, melaksanakan tugas seharian kita juga adalah ibadah, bekerja juga satu ibadah :) 

As a mom.. memandikan anak, menyusukan anak, mendodoi anak, membasuh, mengemas dan memasak is part of ibadah too. 

So from first day sahur, 
I determined to cook simple dish for hubby. But, after half way preparing the ingredients, hubby had to take over. Danish dah meragam nak tidur with me (as usual nak direct breastfeed la kan). 
But, at least I tried even though it was half way done. Thank you bee for ayam goreng kunyit, sedap! 

For first day iftar (buka puasa) pula..kami balik rumah mama untuk berbuka sama-sama. 
The least you can give to your parents is sedekahkan masa yang kita ada dengan meluangkannya untuk berbuka puasa bersama. Besar ganjarannya bila menggembirakan ibu bapa :) 

2nd day iftar, 
Naa berjaya masak sendiri kat rumah! Yeayyy!!! 


Nothing fancy! Tapi apa yang penting, masak dari hati dan masak dengan iman ;) hehe.. 
We had ayam goreng halia (my own style)  and also kailan ikan masin. Yummy food just for me and hubby. 

Semua ni siap masak 2 minutes right before azan. Nasib baik sempat. And walaupun dah last minute preparation untuk masak, I still paksa diri untuk purify dulu sayur yang nak dimasak. 


Health freak? Yes, sometimes saya memang macam ni. ;P

For the chicken, Naa dah purify awal lagi..1 day earlier.
Everytime after beli fresh meat/chicken/fish, mesti bersihkan dulu and purified everything using Biozone Food Purifier. 
Bila dah siap semua, terus pack everything in smaller portion untuk sekali masak. I used the sandwich bag untuk simpan and freeze them. 

Contoh apa yang Naa buat bila beli daging: potong, basuh, purify, dan simpan dalam portion sekali masak dalam sandwich bag as shown below...



For meat/chicken..ambil masa 30 minutes untuk purify. 
And for fish/seafood/fruits/vegetables about 15 minutes. 

Easy peasy! 
Just to make sure apa yang kita makan adalah yang terbaik, bersih and fully purified! 

Bila makan kat luar, memang kita tak boleh nak control. But for me, bila ada peluang masak sendiri kat rumah I will make sure makanan tu betul-betul bersih dan sihat. 
Nak ikutkan memang malas nak tambah proses purify in our daily food preparation. But, bila Naa sendiri dah sentiasa buat demo here and there, dah nampak perbezaan before and after purify, dah tengok lab report results sendiri..nak taknak, health freak jugak la sekali sekala ;p 

Apa pun, ini semua atas pilihan dan keselesaan kita masing-masing ok.
Nak makan luar atau makan rumah pun atas pilihan individu. Nak beli juadah kat bazar ramadhan or nak masak sendiri pun pilihan kita juga.
Dan, nak basuh biasa sahaja atau nak purify sekali makanan juga bergantung pada pilihan kita.
PILIHAN DI TANGAN KITA!

In my next post InshaAllah, will update more on pilihan makanan di bulan puasa. Apa yang Naa suka of course masakan Kelate la kan! 

STAY TUNE.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...