27 October, 2015

Women Today Are FAT, Because They Do Less Housework


Auchhh...rasa pedih, sakitnya disitu tak mommies?
This is what the study says, taken from ModernMom .

waistline


From the study, I like this one the most;

Sixty years ago, the average woman’s waistline measured 28 inches. Today, it comes in at 34 inches – a full six inches larger. "


Oh my.. 6 inches (15 centimeters) larger waistline!
Tahu tak, 6 inches tu lebih kurang 1 pembaris pendek, haha. Itu baru kira average, but some of us women sampai dah tahap tak lepas tali inci nak ukur atau kata kasar lain, lebih dari 'sepemeluk' kata orang-orang tua.

What do you think of this study? 
What do you think is the biggest culprit for the physical changes since the 1950's?


Zaman dulu, 
kita tengok wanita semuanya pinggang ramping macam kerengga. Termasuk la my umi yang super skinny. I can't even fit her old kebaya, or baju nikah walaupun i was skinny too back in high school. Maknanya, umi jauh lebih kurus, ada tulang jer kot ;P


Somehow bila kita fikir ada betulnya juga this study.

Dulu, mesin basuh canggih tak wujud. Zaman my umi baru kahwin, cuci kain lampin masih lagi dekat sungai. Sampai kuning air sungai kelantan tu pun melekat.

 Zaman dulu, 
tak ada dapur gas pun, semuanya masak pakai dapur kayu api. Bila nak bangun sahur bulan puasa pula, as early as 3a.m. dah bangun nak hidupkan bara api dahulu sebelum masak nasi. Sebelum nak dapatkan 300 kalori, dah terbakar 100-200 kalori dulu waktu nak masak.

Zaman dulu,
 bukan semua orang ada kereta bergerak. Ramai hanya naik bas, teksi atau berjalan kaki sejauh-jauhnya untuk pergi dari satu tempat ke satu tempat. Mereka juga habiskan masa bawah kipas sahaja, bukannya aircond.

Kita sekarang, 
bila cari parking kereta, we want the nearest spot from the main entrance. Kalau lebih dari 50 meter, dah kira tak ada parking dah tu..hahaha.

Most of us modern moms nowadays pula bekerja dan bila balik ke rumah dah tak larat nak masak, kemas rumah dan sebagainya. 
Yang berkemampuan, semuanya dah diatur dan diurus oleh bibik/maid. So, when everything is done, you're just sitting on the couch, watching tv, and go to sleep. 
Tak dinafikan, ada yang supermoms walaupun bekerja seharian tetap mengemas dan mengurus sendiri rumah.
Cuma, kita menguruskan dengan bantuan alatan canggih, jadi kurang kalori yang terbakar mungkin.


Selain kurangnya buat kerja rumah, 
there are also other factors yang mempengaruhi atau menyebabkan masalah kegemukan atau obesity yang makin meningkat.

As we can see, 
not only women/mommies who are facing obesity. Lelaki dan kanak-kanak pun mengalaminya and it's getting worse people! 
Let's face it and do something about it, can we?

1st..
Buat pilihan makanan yang lebih sihat dan berkhasiat.
Kawal kuantiti makanan yang diambil, atau dengan cara pengiraan kalori.

2nd..
Ambil makanan semulajadi yang dapat bantu proses detox.
Ia amat penting untuk pastikan badan kekal sihat.

3rd..
Amalkan gaya hidup sihat dengan lebih mengeluarkan peluh, be more active, do more exercise!

You don't need to sign up for expensive gym or any fitness club. As a start, change the way you live your life daily.



To all gorgeous mommies yang NAK KURUS, 
and cik abang handsome yang nak jadi abang SADO,
let's do more housework/household chores daily to stay FIT and BURN more calories together.



From now on, 
we should train our kids to live a healthy life too. We can start at home by doing spring cleaning together. 


housework-burn-calorie- naa-kamaruddin


Besides that, we can burn calories too while doing grocery shopping. Kalau yang dukung baby, more calories will be burned. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...