26 August, 2014

Kenapa Wanita Perlu Takut?

SALAM and HI to all..
I just want to share some infos from what I read recently. Good things are meant to be shared right? :)



I think, by now most of us WOMEN should be more aware,
betapa banyak penyakit serious yang melibatkan alat sulit wanita or 'Miss V'. 

Bermula from jangkitan pada Miss V ini akan membawa kepada penyakit yang lebih serious melibatkan organ dalaman wanita yang paling berharga iaitu sistem peranakan kita (female reproductive system).

Di situlah kilang dan di situlah tempat kita mengandungkan zuriat for 9 months. So, seharusnya kita lebih mengambil berat tentang kebersihan dan kesihatan diri kita.



Antara masalah biasa yang wanita alami melibatkan Miss V ialah masalah keputihan, gatal-gatal, masalah berbau,  kemerahan dan melecet. Ini semua akibat jangkitan kuman, bakteria, dan kulat.


Pernah tak dengar vaginitis? Secara ringkas, apakah VAGINITIS?

"Vaginitis is an inflammation of the vagina that can result in discharge, itching and pain. The cause is usually a change in the normal balance of vaginal bacteria or an infection. Vaginitis can also result from reduced estrogen levels after menopause.
The most common types of vaginitis are:
  • Bacterial vaginosis, which results from overgrowth of one of several organisms normally present in your vagina
  • Yeast infections, which are usually caused by a naturally occurring fungus called Candida albicans
  • Trichomoniasis, which is caused by a parasite and is commonly transmitted by sexual intercourse
  • Vaginal atrophy (atrophic vaginitis), which results from reduced estrogen levels after menopause"

If you all google masalah berkaitan di atas, rasa tak sanggup nak tengok gambar yang terpampang. Seriauuuu ok! 
So, I chose not to share gambar-gambar yang menggelikan dan meloyakan itu. 

So, just a simple illustration here..apa yang kebanyakan wanita alami yang berkaitan keputihan


Ramai juga wanita yang mengandung, (pregnant ladies)mudah terkena yeast infection akibat fungus yang dikenali candida albicans:

*from what I read: kebanyakan ubat tidak betul-betul berkesan untuk ubati masalah ini. Kita lebih disarankan, cari rawatan alternatif.

Ramai juga yang mengalami masalah kencing kotor atau dipanggil Urinary Tract Infection (UTI).
Sememangnya sangat sakit, tak selesa, suhu badan menigkat dan merisaukan sesiapa sahaja yang mengalaminya.

Bagi wanita selepas bersalin dan wanita berumur pula masalah yang biasa dialami ialah hilang kawalan kencing, atau dipanggil Urinary Incontinence (UI).
Apa yang Naa tahu, one way untuk atasinya ialah dengan melakukan pelvic floor exercise untuk menguatan otot-otot. Kena rajin buat yer :)

But, my concern here ,kadangkala masalah mudah terkencing ini juga boleh berlaku akibat daripada jangkitan.
Secara ringkas boleh baca dan lihat illustration di bawah:



Apa yang merisaukan juga, akibat daripada jangkitan pada Miss V ini ialah bau busuk.


Wanita akan mula rasa malu, hilang keyakinan dan menjadi punca masalah hubungan suami isteri (intimacy problem).


Seeloknya kita perlulah mencari jalan penyelesaian dan menjaga hubungan sebaik mungkin. 


Semua jangkitan-jangkitan tadi atau common problems yang kebanyakan wanita alami di atas ini boleh menjadi lebih teruk dan mengakibatkan komplikasi lebih merbahaya seperti:

- masalah ketidaksuburan (infertility)

-keradangan rahim (PID)


- Cysts atau fibroids


- Cervical Cancer


Laporan Statistik Kanser Malaysia (2002) melaporkan SATU daripada EMPAT wanita yang menopaus dijangka mengalami kanser pangkal rahim yang menjadi pembunuh No.2 dalam kalangan wanita di Malaysia.



And DO YOU KNOW?

Mengikut statistik, sebanyak 83% wanita mengalami jangkitan pada bahagian intim seperti contoh-contoh di atas. 62% punca jangkitan tersebut disebabkan oleh penggunaan tuala wanita yang tidak selamat atau kurang menepati piawaian.




You all boleh study balik sendiri kalau ragu-ragu, tentang kenapa bahayanya PAD yang biasa kita pakai selama ini.
Begitu juga dengan penggunaan tampon. 

Ini antara punca kenapa Pad yang kita pakai selama ini bahaya kepada kesihatan dalaman wanita, iaitu kandungan DIOKSIN!






This is so SCARY!
Selama ini, kita semua tak tahu pun tentang bahayanya pad/pantyliner yang biasanya dibeli dekat  kedai-kedai luar sana.

Ramai yang dah mengalami jangkitan, masalah keputihan yang teruk, kencing kotor, kencing tak lawas, period tak teratur, senggugut, sakit pinggang dan macam-macam lagi.


So, JOM TUKAR! 

Now, kita sudah tahu bahayanya pad/pantyliner biasa ini,
adakah kita masih nak pakai yang sama atau cuba mencari alternatif lain? Tepuk dada, tanya selera masing masing. 

Sebenarnya tuala wanita atau 'pad' dengan fungsi penjagaan kesihatan wanita sudah semakin popular di pasaran sekarang, dan yang terbaru sekali ialah Bio Seleza.

For me, Bio Seleza is the best choice so far.
The one and only brand yang mempunyai ciri-ciri penjagaan kesihatan bersama teknologi Bio Velocity Energy.




Why Bio Seleza?

Ciri-cirinya yang lembut, kering, sangat selesa, breathable, daya serapan yang sangat kuat, dan mampu mencegah kebocoran.

Rekabentuknya sangat nipis tetapi mampu menyerap banyak air. Jadi ia sangat selesa dipakai dan pilihan saiz juga ada 3 ukuran iaitu DAYSAFE, NIGHTSAFE, EXTRALONG.

Ia bukan diperbuat daripada bahan kitar semula, ia dibuat daripada kapas bermutu tinggi dan juga gel yang digunakan di dalam diaper baby, diperakui selamat oleh WHO.

4 FUNGI UTAMA yang ada:



1. Bio Velocity Energy
adalah sejenis tenaga tulin dan semulajadi yang diperolehi terus dari matahari. Aliran tenaga ini menyeimbangkan medan tenaga biologi seluruh badan. 
- anti batkteria
-aktifkan sel-sel dan tingkatkan metabolisme
-tingkatkan sistem pertahanan badan
-bekalkan lebih banyak oksigen yang aktif

2. F.I.R
melancarkan pengaliran darah dan meningkatkan metabolisme
- atasi masalah senggugut teruk
-mudahkan pengeluaran darah kotor

3. Ion Negatif
-membunuh kuman/bakteria pada organ intim wanita
-mengatasi masalah bau
-menyeimbangkan hormon

4. Nano Silver
-membasmi kuman 99.99%
-singkir bau
-menyekat pertumbuhan bakteria


Antara soalan yang ramai bertanya, adakah bio seleza sama seperti pad herba? Ada rasa mint, berangin bila pakai ke? Ada bau ke? 
Jawapannya, TIDAK. Ini bukan pad herba, tidak berangin dan tidak berbau.

Walaupun baru dikeluarkan, ramai yang dah cuba and fully satisfied. Alhamdulillah, banyak testimonial juga terkumpul.
Naa kongsikan 2 testimonial dahulu, seperti di bawah:







Ok, rasanya cukup perkongsian yang dah agak panjang kat sini. If you want to know more about Bio Seleza, do contact me at +60122844960 
WITH PROMOTION PRICE, YOU CAN SAVE MORE!

Thank you for reading :)

*I'm also looking for new agents for this product now.
Free product training and Business Coaching will be provided. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...