06 February, 2013

Maulidur Rasul at UMI's


Baru-baru ini, kita semua baru sahaja menyambut Maulidur Rasul pada 12 RabiulAwal 1434, bersamaan dengan 24 Januari 2013.

Sepertimana yang kita ketahui, 
sambutan ini disambut bagi mengingati Hari Kelahiran
Nabi Muhammad S.A.W. Untuk ketahui lebih lanjut asal usul sambutan Maulidur Rasul, boleh baca dari artikel di <SINI>


ALHAMDULILLAH,
this year we have been given a chance to gather with all family members at Tanah Merah, Kelantan. Me and hubby decided to arrange "majlis doa selamat dan solat hajat" at Umi's house.
*This is the house I grew up from 8 years old onwards..



Rezeki tahun ini, dapat sembelih kambing 2 ekor untuk dikongsi bersama-sama.
These were the lucky two that we picked together


Wah, seronok kan boleh pilih-pilih macam ni, hehe.
Untungnya, sebab bapa suadara Naa sendiri yang bela kambing-kambing dekat depan rumah kami.



Bangun pagi-pagi Hari Jumaat,
terus disembelih kambing-kambing terpilih tadi dan jadilah Gulai Kambing (*masak gulai kerutuk)

Antara tukang masak professional yang terlibat, 
semua emak2 dan bapa2 saudara.
Tak lupa juga, MR HUBBY, Ashraf Naserudin!



Lelaki pun boleh hebat memasak kan? 



Apa Naa Kamaruddin buat?
the spoilt me..as usual la kan, pandang dan lihat.
Naa dari kecil, anak tunggal umi tak ajar masuk dapur and buat kerja. Nasib baik after kahwin, pandai juga masuk dapur sikit-sikit ;P

Look at my son and his makcik-makciknya..
but he called them 'kakak' sebab usia tak jauh beza kan.



Muka Danial sedih, sebab basikal diambil orang..
konon mengadu kat mommy la ni.


While waiting for the guests, after Friday Prayers..
the food was served for the ladies.

The menu for that day:
Gulai Kerutuk Kambing, Gulai Dalca Daging, Ayam Goreng Berempah, Sambal Ikan Bilis, Kerabu Mangga, Agar-Agar,  dan Creme Puff.



The YUMMY creme puff!
Fattening, yet so creamy, fluffy, and irresistible.




Selepas Imam tiba,
majlis dimulakan dengan Solat Hajat, dan bacaan Selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad s.a.w kita. Semoga majlis yang kami adakan ini diberkati, dirahmati , dan digandakan pahala amalan kami, Amin...



Selamat Menjamu Selera dan Terima Kasih bagi semua jemputan yang hadir.




Among the priceless moments captured,
me and beloved Abah.. Naa + Kamaruddin

*air dicincang tak akan putus, no matter what happened in the past..here we are as one family. thank you abah..


* my only brother, Amir Hazwan and my son, Danial Ar-Rayyan


My younger cousins!
Semua rajin tolong cuci gelas dan pinggan mangkuk.
Semua menunggu minta upah dari Kak Naa ;P



Selesai majlis kali ini,
InshaAllah next time kita jumpa lagi



Last but not least, another activity for that night, 
BARBECUE session with family



Our Dinner, the grilled lamb!
*marinate sendiri dengan bahan2 tersendiri..
our secret recipe ;)





Sangat sedap, walaupun sebelum ni Naa memang tak makan kambing, but this one cannot resist. Even gulai kambing earlier pun I managed to eat that one too. 
Langsung tak ada bau kambing, sebab kambing sangat muda, masih dara lagi! hehe..

Hubby ate almost half of the ribs!
Memang puas hati dan kenyang.




*So, that's all for now..stay tune for more updates here.
Loves, Naa Kamaruddin

1 comment:

  1. Menu kenduri tu mmg menyelerakan, especially kerabu mangga. =) i miss this kind of majlis..meriah dengan sanak saudara

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...