19 December, 2011

KALAULAH...


Lumrah manusia suka berteka teki dengan nasib!



Kita suka bermain dengan kata "KALAULAH..."

For example..

masa kita kecik.. " kalaulah mak bapak aku kaya " 

 masa kat sek menengah.. " kalaulah aku dapat masuk sekolah asrama, SBP/MRSM "

masa lepas SPM.. " kalaulah aku belajar betul2, dapat pergi belajar overseas, dapat masuk university " 

masa dah kerja.. " kalaulah aku dapat kerja best, Multi National company (MNC) 

after 5-10 years kerja.. " kalaulah aku dapat naik pangkat, naik gaji.." 

after 30 years kerja.. " kalaulah aku kerja betul2 dulu, mungkin ada peluang untuk capai lagi tinggi " 

masa dah pencen.. " kalaulah, masa muda dulu2, aku cuba cari dan ambil peluang yang boleh ubah hidup aku.. mungkin aku lebih senang daripada sekarang"




Semua nih..memang biasa kita dengar, dan mungkin kita dah rasa pon. Dekat mana kita sekarang, semak diri masing2.
Adakah kita cukop berpuas hati dengan pencapaian setakat ni?
Hanya kita yang tahu apa jawapannya ;)


Apa sebenarnya Naa nak kongsikan dekat sini..
istilah "KALAULAH" tak memberi makna apa2 pon.
WHY?

..masa yang dah berlalu takkan berubah dengan "kalaulah" tadi.. 

Nasib kita bukan boleh berubah sekelip mata..
tapi dengan permulaan dengan langkah pertama kita, usaha kita yang berterusan dan sedikit pengorbanan sementara.


" KEJAYAAN BUKAN SATU SURATAN, TETAPI SATU PILIHAN "


Daripada kita asik berteki teki dengan nasib hidup kita..
lebih baik kita mulakan dengan satu langkah untuk maju ke hadapan,
dan nilai sendiri apakah hasilnya.

Setiap kejayaan ada caranya..dan setiap kegagalan juga ade sebabnya.

Paling senang untuk kita memilih, 
rapatkan diri dengan orang yang dah berjaya, yang dah tunjukkan bukti, dan ikut sahaja tunjuk ajar.
Jangan pandang pada kegagalan, nanti kegagalan yang melekat kat kita plak kang ;P
Samalah jugak kan, dalam memlilih kawan..pilih kawan yang boleh membawa kearah kebaikan, insyaAllah kita akan sentiasa menjadi lebih baik.

Nak berjaya juga, tak boleh pandang ke belakang..
kita hanya perlu pandang ke hadapan.
WHY?
belakang ada hantuuuu~~ (heheh)
No la..because kat belakang2 kita ni..mungkin banyak negative influences..kata2 yang boleh menjatuhkan semangat kita dan keyakinan kita. So, just ignore it..ambik dan pegang kata2 kat belakang sebagai pembakar semangat untuk tolak kita kedepan lagi untuk buktikan kejayaan kita nanti.

InsyaAllah, jika niat kita betul..ikhlas..
semua akan dipermudahkan
dan pintu rezeki sentiasa terbuka luas untuk orang yang berusaha dan istiqamah ;)

Sepanjang Naa bermula dengan kerjaya baru,
as Premium Beautiful Agent..
syukur tak terhingga dengan segala perubahan dalam hidup Naa selama 9 bulan ni.
9 months experience..masa kerja as an engineer dulu,tak bnyk progress pon..gaji pon tak sempat nak increase, level/pangkat tak payah ckp la..same of course! ;P
BUT....9 months experience as Premium Beautiful Agent,
i gained lots n lots of life changing experience..tak ternilai rasanya..tak tergambar untuk diceritakan. 
Pengalaman yang cukop mematangkan diri Naa.

The beauty of this business jugak..
"dari buat business secara tak suka/terpaksa sebab nak dapatkan income jer..later on, makin buat..makin pandai..makin suka..and addicted ..dah jadi mcm HOBBY, not a JOB semata mata"
;)

Lagi satu key element yang penting,
BE in THE RIGHT GROUP!
Terasa sgt2 beruntung ditemukan peluang business di bawah group B32, yang memang cukop hebat.
For Holland and Belgium Trip in April 2012,
there will be 4 flights of qualifiers from all group/stockists.
Out of 4..3 flights comes from my B32 GROUP!

I'm so lucky too, sentiasa dapat didikan..tunjuk ajar
dari mentor kesayangan, 
Hanis Haizi and pasangan, Razali Zain.
Thank you so much to both of you!

InsyaAllah..segala ilmu,tunjuk ajar akan diturunkan pada rakan2 kongsi Naa..my Beautiful TEAM!


 Mari kita buang jauh2, segala teka teki nasib hidup kita.
Kita yang mampu mengubahnya sekarang.

Be my apprentice now..
012 - 284 4960
naakamaruddin@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...