Urat Putus Terkena Mangkuk Kaca Pecah

August 23, 2020



27.05.2018
Apa yang berlaku pasti ada hikmah. Allah hanya menguji hamba mengikut apa yang mampu ditanggung InshaaAllah ☺️ 

1:30pm, incident happened in my kitchen..tengah bersiap nak keluar, tangan rajin pergi membasuh, and the last bowl yg dibasuh terlepas from tangan, jatuh pecah terus kena tangan. Had a deep cut on my left wrist. Darah keluar terlalu banyak, i was panic, and continuously jerit panggil hubby yang busy kat dalam toilet. 

He came to me, and dia lagi panic! πŸ˜‚
“ bee, i need something to put a pressure “ dia cari tissue, and later baru wrap dengan towel, bergegas siap pakai baju, seluar and all..then on the way keluar, we decided to go straight to ER! And PANTAI pandan Indah is the nearest to us

Nurse dekat ER mmg terus called Specialist to come and take a closer look. Sebab dia pun tak sure sedalam mana luka tu

Cut the story shot, it was a deep cut, and ada urat yang terputus πŸ˜–
So, on the same day, the specialist terus repair balik urat yang putus dalam OT. 

This was my 1st experience kena bius pengsan habis πŸ˜‚, sebab sebelum ni Naa bersalin 2 anak secara normal. Memang ngeri, memang kecut perut semua ada. 

But, this experience betul-betul memberi pengajaran, to be extra careful, and everytime nak keluar, jangan sibuk buat kerja lain dah. Ni last warning by hubby πŸ˜…



Recovery, took about a month plus then sambung pulak dengan Physiotherapy sessions

Gambar kenangan dengan Dr Ezlan, on the day bukak cast..eh, rasa macam Naa sendiri jer dah buka dulu kat rumah. Sebab tak tahan gatall!! Rimas ok bila pakai cast berbalut kat tangan for a month! 



Ingatkan biasa-biasa jer physio ni, tapi rupanya sangat challenging. Kadang rasa nak give up sebab tak tahan sakit πŸ˜‚ tapi of course kena hadap jugak untuk kuatkan balik tangan. Lepas bukak jer cast, tangan Naa jadi tak bermaya. I can’t hardly move my fingers, and the whole left hand tu tak boleh bergerak secara normal, tak boleh bend, tak boleh genggam. 



Physio tu sekali jer seminggu if tak silap. 
Lepas tu, memang kita sendiri lah kena buat apa yang dia ajar kat rumah everyday! Kena massage dekat scar tissue πŸ˜‚ ni part paling ngeri and terjerit-jerit! Nasib lah hubby yang tolong urutkan. Kalau harap buat sendiri, jawabnya tak lah! 

So yes, sepanjang rawatan and recovery, 
I was on social media with only 1 hand, semua jenis kerja kena buat sebelah tgn. 

Sehari lepas keluar ward pun, Naa dah pergi  business meetings and trainings. And sepanjang musim nak raya, handle business, and jumpa clients dengan tangan pakai anduh tuπŸ˜‚




And thanks to hubby for lending me his hands. Dialah yang mandikan, basuhkan, sabunkan, shampoo kan, sikatkan, pakaikan semua in and out..top to toe! 

I love you bee for everything you did. 
Sabar much dengan i 😘❤️ 






“From every wound there is a scar, 
and every scar tells a story. 
A story that says..I SURVIVED!”

AlhamdulillahπŸ™πŸΌ



..
#naakamaruddin 
#ramadhan2018 
#adaytoremember

You Might Also Like

0 comments

Like Me on Facebook

Follow @naakamaruddin on Instagram