26 September, 2017

Boleh jadi ker Naa masak kek sendiri ni?

I'm not a πŸ‘©πŸ»‍🍳 baker ! 
But I want to bake my own cake. 

Haa, korang pernah tak teringin nak buat sesuatu yang korang tak biasa buat?

Macam Naa sendiri, selalu sangat teringin nak masak cake sendiri kat rumah. Bukanlah cake yang fancy or complicated tu. But, just a simple plain cake yang sedap dimakan panas-panas bila keluar from oven. 
πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Naa ni simple jer orangnya, and tak suka makan fancy food or cake sangat. Sekali-sekala boleh lah layan...tapi most of the time Naa akan pilih simple comfort food. More satisfying and fulfilling for me πŸ‘ŒπŸ»

Tapiiiiii....
semua simple comfort food ni biasanya kena belajarbuat sendiri kat rumah. Barulah kena dengan selera kita nak. Betul kann??

So, I HAVE ONE BIG PROBLEM ...
How can I bake my own cake, without an oven?? 
...
That's why lah, i never bake at home. Sebenarnya Naa dah lama nak beli oven, tapi thinking pasal kemalasan nak masak or baking, takut not worth it pulak beli nanti. Yer lah, karang bila dah beli oven, husbandku confirm perli kalau tersadai jer oven tak berasap! πŸ˜†
Sebab tu lah niat nak beli oven asyik tertangguh. 


Last 2 weeks, lepas Raya Haji.. 
Umi Naa datang stay kat rumah kitorang for 2 weeks. 
Masa umi ada, biasanya masa tu lah dapur sentiasa berasap setiap hari..hehe... memang best lah kan. 
And, kebetulan pulak...umie dengan Naa ni memang selera lebih kurang. Kitorang asyik teringin nak makan kek yang simple masak sendiri. 
So, thinking of umi still ada kat KL..akhirnya Naa beli jugak new oven! Finally!!!!
I picked Pensonic Oven yang paling basic jerr. Kebetulan on promotion pulak tu. So, ok sangat lah untuk Naa yang baru nak belajar-belajar je pakai oven ni. Dengan harapan, kalau tak pakai sangat pun nanti, takde lah bazir duit beli mahal-mahal kan? 😁

So, here goes hasil baking pertama kali, dengan bantuan umi...dengan resipi paling simple from umi, terhasil lah Marble Cake! 



Nervous gilerr masa first time nak buat ni sebenarnya. Sebab umi sendiri pun dah berpuluh tahun tak masak cake sendiri. Hahaha...kami anak beranak siap doa "Ya Allah, kau jadikan kek ni, jadikan dia sedap, dan lembut" 
...
rasa kelakar pun ada, tapi sebenarnya betul tau. Apa pun kita buat, jangan lupa mintak padaNYA. 

Alhamdulillah, menjadi jugak marble cake kami ni. Hasil bantuan mr husband jugak tau, dia tolong pukul/kacau adunan sampai kembang. Maklumlah, alatan belum lengkap, we still need to buy a mixer later on. 

But, so far...Naa rasa puas hati jugak lah dengan oven yang sangat murah ni. Sangat affordable lah untuk semua. 
So, to those yang masih takde oven kat rumah, 
and teringin nak cuba main masak-masak dengan oven...Naa recommend this Pensonic Oven! *model PEO2001

We bought this from AEON BIG jer,masa tu ada promosi..only RM149 *kalau tak silap


This baking tray or bekas  (tak sure apa sepatutnya orang panggil) , Naa beli murah-murah dekat Mr.DIY jer. Ada macam-macam pilihan and bentuk. Yang penting murah lahh. So sesuai untuk orang yang tak reti baking macam Naa ni. Tak perlu keluar bajet lebih terus, unless kita memang serious into baking kan ? 

*bekas tak penuh masa buat marble cake ni sebab umi buat adunan sikit jer. Dia pun risau takut tak menjadi ;P


Lepas umi dah balik ke Kelantan, Naa teruskan misi mencuba recipe yang dah lama teringin nak cuba, which is KEK PISANG! 
I searched for the recipe from mr google, and I found this simple recipe from this blog --> ninamirza.com
Thank you for sharing the recipe! 

Naa memang follow jer sebijik apa yang dikongsi and walllahhhh....here's my 1st
 KEK PISANG Moist+Gebu+Sedap πŸ˜˜πŸ‘πŸ»




So far, setakat dua kali buat cake sendiri ni...Alhamdulillah menjadi. Jadi, Naa tak serik untuk mencuba lagi dan lagi InshaaAllah 😁 

Next time, kita cari recipe mudah yang lain pulak untuk cuba. If you guys ada recipe yang simple dan mudah dan confirm menjadi untuk dikongsi dengan Naa, harap sudi berkongsi yaa ☺️πŸ‘ŒπŸ»
Saya budak baru belajar ni. 
Thank you so much in advance ❤️❤️❤️

Do like and share this post too if you like itπŸ‘πŸ» 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...