15 July, 2014

Alone We Make A Difference, Together We Make A CHANGE

There's so many things I want to share on my blog. Sampai tak tahu nak tulis apa dulu.

Then I asked mr hubby, "post pasal apa i nak buat dulu ek?" Then, he suggested this specific current issue. 


To be honest, Naa tak berapa pandai nak mengolah cerita tentang isu semasa yang  begitu serious atau topik yang menyentuh sensitiviti sesetengah pihak. 
Bukan apa, sebab saya bukan pandai sangat dan kurang ilmunya di bidang ini. Jadi Naa takut tersalah tulis, tersalah info dan sebagainya. 

BUT,
this time terasa diri ini terpanggil untuk berkongsi sedikit sebanyak sahaja tentang apa yang berlaku pada saudara seagama kita di GAZA. Especially bila hati tersentuh melihat gambar anak-anak kecil yang menjadi mangsa kekejaman  ;(

Ini antara gambar sumber dari Facebook 'Aman Palestin', 
yang berkongsi update dari Shifa Hospital.

Ini antara wajah yang terselamat dan di rawat di sana.
Part of sumbangan yang kita salurkan melalui Aman Palestin, digunakan untuk membantu mereka di sini.




Kanak-kanak ini diberikan TOYS juga, untuk sedikit sebanyak mengubat hati dan memberi sedikit kegembiraan dalam kesengsaraan yang mereka hadapi. 


Bagi yang hilang keupayaan, bantuan tongkat juga dihadiahkan untuk mereka.

So, to all friends and sisters..
jangan kita lupa hulurkan bantuan. Tak kisah sedikit atau banyak.


Besarnya pahala mereka yang menjadi sukarelawan dan petugas di sana. 
Bila tengok Doktor dari Malaysia yang kesana, teringat conversation with hubby earlier yang berpesan kepada anak kami yang kedua, Danish Yusuf:
"Adik, nanti besar jadi Doktor Pakar Bedah tau. Nanti adik pergi ke sana, bantu mereka. This is JIHAD. Besar pahala."

Bila dengar tu terdetik dekat hati, mampukah seorang mak nak lepaskan anak sendiri pergi berjihad?
Then, Naa fikir balik..why not? Jika itu takdir dan ketentuan Ilahi, dia adalah insan yang terpilih :') and I should be happy for my son.


Bagi kita yang tak mampu nak ke sana, JOM kita bantu mereka dengan menderma:



Selain bantuan, the least we can do is BOYCOT!
Kalau kita tidak mampu boycot semua produk Israel, janganlah pula kita promote.


Ini antara produk yang kita biasa makan dan minum selama ini. Now, tiba masanya kita hentikan diri kita daripada terus menyumbang ke arah kekejaman ini..



I used to drink Coca Cola too. But, Alhamdulillah dah bertahun-tahun stop minum ni.
Kesedaran timbul bila tengok macam-macam yang dikongsi tentang keburukan air ini pada kita. 
Orang Yahudi sendiri tak minum, kita orang Islam pula yang mengagungkan minuman ini. Kalau sayangkan diri sendiri, dan sayangkan anak-anak kita, please don't drink coca cola ever again.


Starbucks, Naa pun minum juga sebelum ni. I'm not really a fan but tetap pergi juga.
Now, let's change! Pilihan kopi yang lain masih banyak kan :)


McDonalds, semua pun tahu makanan yang memang tak menyihatkan pun. But, kita tetap beli sebab nak cepat.
Just remember "mudah dan cepat makan, maka mudah jugalah kita sakit dan mati."


Seterusnya, these are the list of products yang perlu kita boikot..





I would like to share this..taken from one of article from Aman Palestin website;


Saat ini Palestin terus disirami dan dilumuri darah,
Linangan air mata syahdu seiring para syuhada yang dihujani peluru,
Hari terus berlalu, namun bahagia dan keamanan tidak kau temu.

Gugur mereka sebagai para syuhada,
Berjuang menegakkan agama nan barakah.

Tegarkah kita melihat mereka berjuang bersendirian,
Sedangkan kita saudara mereka,
Hidup dalam kesenangan dan keamanan,
Melihat tanpa punyai perasaan,
Manakah terletaknya nilai seorang insan?
Ayuh para mujahidin dan mujahidah,
Hari ini solidariti kita buat mereka,
Biar apa kalam media, bicara apa kata penguasa?

Syuhada itu saudara seagama kita,
Darah yang mengalir ditubuh mereka,
Darah yang sama dalam diri kita.

Teruskan berdoa,
Memohon kepadaNya,
Keikhlasan dan ketelusan,
Menjadi pengharapan,
Bantuan dihulurkan,
Ringankan bebanan,
Moga sampai ke rantau sana.

Hari ini perjuangan keadilan menegakkan kebenaran,
Adalah milik dan kuasa mereka,
Hari esoknya,
Kemenangan pejuang keamanan negara,
Harapan bersama.

Sedarlah Anjing-anjing Yahudi!
Sedarlah para pimpinan umat Islam yang masih berdiam diri!

Ya Allah, hancurkan mereka yang cuba menghancurkan agamaMu,
Leburkan mereka,Goncangkan mereka.
Selamatkanlah saudara seagamaku,Kuatkanlah mereka untuk terus berjuang menegakkan agamaMu dan satukanlah umat-umat Nabi Muhammad yang berada di seluruh pelusuk bumi, untuk berjihad di jalanMu.

Wahai Allah Yang Maha Menguasai.. 



JOM kita sama-sama BERDOA,

Semoga kemenangan di pihak saudara kita.


Amin..





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...