31 October, 2011

Sambal Tumis Telur by Naa Kamaruddin!


As requested by a few people..
here's the recipe on how to cook
'Sambal Tumis Telur'

Kurma ayam by chef Ashraf Naserudin + Sambal tumis telur by Naa Kamaruddin!


Ingredients:

  1. Telur rebus 5-6 biji (kalau bnyk lebih from kenduri, simpan buat sambal telur..sodappp!~)
  2. Bawang besar yang merah tuh, selabu/sebijik
  3. Bawang putih 2 ulas
  4. Cili kering yang siap dimesin / cili boh (ready made!)
  5. Halia 2-3 hirisan halus
  6. Kiub pati ikan bilis 'Magie' - half cube only!
  7. Asam Jawa 'Adabi' - 1 teaspoon
  8. Sos cili 'Life'- sesedap rase laa
  9. Kicap 'cap kipas udang lemak manis' - sesedap rasa
  10. Gula - satu sudu kecil atau ikot selera masing2
  11. Garam - secukup rasa


**Nak sedap, masak pakai GARAM BULUH!
(mana nak cari, takde kat kedai..ade kat saya jer..can order from me ;P )


Methods:

  • Tumbuk lumat :1/2 biji bawang besar + bawang putih + halia 
  • 1/2 biji bawang besar tadi..hiris halus untuk masuk kemudian ketika masak
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan yg siap ditumbuk tadi, sehingga naik bau dan tambah cili boh satu sudu besar
  • Gaul bahan tumis tadi, agak2 masak cili tuh..tambah asam jawa 1 sudu kecil dan masukkan 1/2 cube pati ikan bilis
  • Kalau bahan tumis dah agak kering, tambah air half cup
  • Masukkan hirisan bawang, tambah sos cili + kicap manis + gula + garam buluh secukup rasa
  • Gaul sehingga bahan cukop masak ( jgn lupa cuba rasa, if rasa payau2 bawang tuh..maknanya tak cukop masak lagi yer, and tgk kalau minyak dah berkumpul naik keatas)
  • Bila dah confident rasa dah cukop n dah cukop masak semua bahan tadi..tambah last ingredient..TELUR REBUS!
  • Gaul semua untuk ratakan shj..n siap!!!!


SELAMAT MENCUBA!!
;)



** Yes, I'm one of Premium Beautiful Top Agent.. 
selain dari corset, mcm2 lagi health product yg ade. 
One of them, GARAM BULUH..
ade garam untuk masak and also garam untuk siap minum in sachet!

Garam buluh @ Bamboo Salt.
Good for your health..good for the whole family!

ORDER now?
012-284 4960

2 comments:

  1. fuuhhh...ber'kecur' air liur mkn ni....bg pen'diet' sekalian sila lupekan diet seketika utk menikmati hidangan ni..bg pengguna PB @ PB User, dont worry! boleh makan byk sbb ade PB..hahahaha...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...